Stelian Ion, replică pentru premier: Cere să fiu anchetat pentru că nu am dat aviz pentru o hoţie de proporţii. Abate atenţia de la ilegalităţile pe care le fac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion. FOTO Inquam Photos
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion. FOTO Inquam Photos

Stelian Ion, fostul ministru al Justiţiei, a venit cu o replică pentru Florin Cîţu pe tema avizului care nu a fost dat de instituţia sa în timp util, astfel încât Executivul să fi adoptat noul PNDL de miercuri.

„Florin Cîţu încearcă să abată atenţia de la ilegalităţile pe care le fac el şi executanţii lui, cerând, printr-un discurs caragialesc, să fiu anchetat pentru „abuz în funcţie”, pentru că nu aş fi dat un aviz pe o documentaţie incompletă, pentru o hoţie de proporţii. Asta nu a înţeles deloc Florin Cîţu: spre deosebire de el, eu nu comit abuzuri şi nu semnez nici ilegalităţi. Cât timp am fost în funcţie, la Ministerul Justiţiei nu a fost trimisă documentaţia finală, având toate celelalte avize, privind PNDL 3, hoţia lui Florin Cîţu. Deci nu aveam ce să avizez. Ameninţările lui Florin Citu cu investigaţii legate de modul de avizare al proiectului de sifonare a banilor publici PNDL3 arată nesiguranţă şi necunoaşterea legii. Şi pierderea justei măsuri”, a scrie pe pagina sa de Facebook fostul ministru al Justiţiei.

„Premierul face confuzie în mod nepermis între observaţiile care pot fi date la copie către instituţia iniţiatoare, înainte să vină la avizare originalul proiectului, şi avizul propriu-zis. Originalul proiectului se trimite la Ministerul Justiţiei abia dupa obţinerea tuturor celorlalte avize. Fapte: Avizul iniţial de la Ministerul Finanţelor a fost dat abia la 01.09.2021, deci documentaţia completă, cu toate semnăturile ministerelor avizatoare, în original, nu putea ajunge la MJ mai devreme de 01.09.2021. Abia de la primirea originalului începe să curgă un termen de avizare pentru Ministerul Justiţiei, de 4 zile lucrătoare, calculat pe zile libere”, a completat Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiţiei a punctat din nou faptul că demiterea a fost motivată de începerea procedurii de selecţie a procurorilor de rang înalt.  „Florin Cîţu m-a schimbat din funcţie pentru că am declanşat procedura de selecţie pentru procurorii de rang înalt de la DIICOT şi DNA şi pentru că, oricâte presiuni a făcut, nu am semnat o documentaţie “la copie”, incompletă, adică fără semnătura în original a tuturor miniştrilor avizatori.

Eu am considerat iniţial că toate aceste bâlbe legate de procedura de avizare au fost simple erori ale premierului. Văzând acum modul de operare, cu presiune pe miniştri, pe funcţionari, cu interpretări forţate ale legii, deja încep să cred că unele acţiuni nu au fost bâlbe, simple greşeli, ci poate că au fost chiar falsuri grosolane”, a mai afirmat Ion. 

Deputatul USR-PLUS a dat şi alte explicaţii tehnice. „Spre exemplu, adresa de înaintare a proiectului către Ministerul Justiţiei din 25 august, în care în mod eronat se vorbeşte despre trimiterea “originalului” la MJ (deşi documentaţia ataşată nu cuprindea toate semnăturile ministerelor avizatoare, în original) care a fost şi folosită apoi pentru a produce efecte juridice în sensul acreditării ideii că s-ar fi obţinut un aviz tacit de la Ministerul Justiţiei, aspect consemnat printr-un alt înscris trimis la Consiliul Legislativ în vederea obţinerii avizului CL.

Dacă ar fi să validăm interpretarea aiuritoare a premierului, care pare că şi-a pierdut total echilibrul şi raţiunea, ar însemna că toţi cei care nu au dat avize în termenele legale pentru legile justiţiei (proiecte trimise de mine în procedura de avizare de prin luna martie) ar trebui să răspunda penal pentru aceste blocaje. Absurd. Perdea de fum folosită în scopul ascunderii propriilor lui probleme legate de faptul că sunt ultimele lui zile în funcţia de premier”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite