SRI şi Guvernul Cioloş, reclamaţi la Oficiul European Antifraudă de cinci organizaţii neguvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutţia condusă de Eduard Hellvig, Serviciul Român de Informaţii,  fost reclamat la OLAF. FOTO Mediafax
Institutţia condusă de Eduard Hellvig, Serviciul Român de Informaţii,  fost reclamat la OLAF. FOTO Mediafax

Cinci organizaţii neguvernamentale, printre care Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociaţia Miliţia Spirituală, au trimis, marţi, o plângere la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în legătură cu modul în care Serviciul Român de Informaţii a primit fonduri europene pentru SII Analytics, un program cu „potenţial de monitorizare“ a populaţiei.

„Cinci organizaţii neguvernamentale – Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia pentru Apărarea Drapturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTi) – au trimis azi o plângere la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în legătură cu modul în care Serviciul Român de Informaţii a primit fonduri europene pentru SII Analytics, un program cu potenţial de monitorizare generalizată a populaţiei. Plângerea a fost înaintată în acelaşi timp şi Comisiei de control a SRI din Parlament“, anunţă APADOR-CH într-un comunicat

În sesizare, organizaţiile semnatare arată că există suspiciunea că SRI a fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care, de altfel, a fost singurul ofertant. SRI a depus proiectul înainte de publicarea Ghidului solicitantului.

Suspiciunea de favorizare se bazează pe urmatoarele aspecte:

„1.Dezbaterea publică cu privire la Ghidul Solicitantului aferent apelului de proiecte a durat doar 5 zile, iar apelul de proiecte a fost publicat la doar 3 zile după închiderea dezbaterii publice. Timpul între publicarea apelului de proiect de către Organismul Intermediar şi depunerea proiectului a fost de numai 7 ore;

2.Ghidul Solicitantului a fost publicat în Monitorul Oficial la mai mult de o lună de la publicarea apelului de proiecte şi declararea câştigătorului, nerespectându-se  astfel prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

3.SRI a fost unicul aplicant în cadrul apelului lansat;

4.Conform Ghidului Solicitantului, SRI nu întruneşte condiţiile de eligibilitate pentru acordarea finanţării în cadrul acestui apel;

5.Proiectul în cauză încalcă în mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, în speţă dreptul la viaţa privată şi la protecţia datelor cu caracter personal (Art. 7 şi 8) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene“, arată cele cinci organizaţii neguvernamentale. 

Ce spunea SRI despre SII Analytics

În august 2016, SRI preciza că proiectul SII Analytics nu reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în caz contrar nu ar fi fost eligibil în accesarea de fonduri europene. 

„Este un sistem care duce la modernizarea României şi care, în domeniul de intelligence, ne aduce şi pe noi în lumea civilizată", susţin reprezentanţii SRI“, preciza instituţia, potrivit Agerpres. 

Plangerea OLAF

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite