Sondaj INSCOP: 1 din 3 români crede că regimul comunist a făcut bine României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceausescu FOTO Captura Video / TVR
Nicolae Ceausescu FOTO Captura Video / TVR

84% dintre români se declară mândri că sunt români, iar 27,2% sunt de părere că regimul comunist a făcut bine României, se arată într-un sondaj de opinie publicat de INSCOP Research. Potrivit raportului, majoritatea românilor sunt de părere că drepturile minorităţilor trebuie protejate, iar 53% cred că România ar deveni mai puternică dacă s-ar uni cu Republica Moldova.

Potrivit sondajului de opinie publicat la nivel naţional, realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, aproximativ 8 din 10 respondenţi declară că se simt mândri că sunt români.


84% dintre participanţii la sondaj declară că se simt mândri că sunt români, în timp ce 10,4% afirmă contrariul. 5,6% nu ştiu sau nu răspund.

Chestionaţi cu privire la cunoaşterea limbii române, 94,8% dintre cei respondenţi sunt de părere că acest aspect trebuie să fie o obligaţie pentru orice cetăţean român, 3,7% afirmă contrariul, iar 1,5% nu ştiu sau nu răspund.

62,2% dintre cei intervievaţi apreciază că au o bună cunoaştere a istoriei românilor, în timp ce 34% consideră că nu cunosc suficient de bine acest subiect. Procentul non-răspunsurilor  este de 3,8%.

80,3% dintre respondenţi sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul său, 9,9% au o opinie contrară. 9,8% nu ştiu sau nu răspund.

65,1% sustin Unirea Romaniei cu Republica Moldova, iar 22% se opun. 12,9% este procentul non-răspunsurilor.

În cazul ipotetic al unirii României cu Republica Moldova, 53,6% dintre cei intervievaţi consideră că ţara noastră ar deveni mai puternică, iar 23,1% că ar deveni mai slabă. 23,2% nu ştiu sau nu răspund.

Părerile privind regimul comunist sunt împărţite. 27,2% consideră că regimul comunist a făcut mai mult bine Romaniei,  29,6% că a facut mai mult rău ţării, în timp ce 34,3% aleg varianta de răspuns ”Lucrurile sunt mai complicate. Comunismul din anii 50 este una, cel din vremea lui Ceauşescu este cu totul altceva”. Procentul non-răspunsurilor este 8,9%.

Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite