Siegfried Mureşan: „Uniunea Europeană trebuie să sprijine România să obţină finanţare prin «InvestEU»”. Ce domenii vor fi vizate în proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Siegfried Mureşan
FOTO: Facebook/ Siegfried Mureşan

Deputatul european Siegfried Mureşan a transmis marţi că Uniunea Europeană trebuie să sprijine România să obţină mai uşor finanţare prin „InvestEU”, proiect prin care vor fi sprijinite întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) şi  vor fi create locuri de muncă în România.

„Pe lângă cele 80 de miliarde de euro pe care România le va primi garantat în următorii ani de la Uniunea Europeană, ţara noastră mai are la dispoziţie un alt instrument foarte important al Uniunii Europene pentru atragerea de investiţii.

 Este vorba de Programul «InvestEU» prin care România poate obţine mai uşor finanţare pentru investiţii în domenii importante, precum sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi crearea de locuri de muncă.

Iată cum funcţionează: Uniunea Europeană alocă din Bugetul Uniunii Europene o garanţie de 26 de miliarde de euro pentru «InvestEU». Datorită aceste garanţii pusă la dispoziţie prin «InvestEU», Banca Europeană de Investiţii şi investitorii privaţi îşi vor permite să finanţeze proiecte de investiţii mai riscante în statele membre ale Uniunii Europene, pe care în mod normal nu le-ar finanţa; spre exemplu, credite în condiţii foarte avantajoase pentru IMM-uri sau investiţii în proiecte ecologice.” a transmis, marţi, Siegfried Mureşan pe Facebook. 

Eurodeputatul a mai spus că aceste investiţii provin din surse din afara bugetului Uniunii Europene, „în marea lor majoritate din sectorul privat”. Rolul Bugetului UE este doar de a garanta aceste investiţii şi de a acoperi eventualele pierderi în cazul în care unele proiecte de investiţii nu au succes.

„Din păcate, România se numără printre ţările Uniunii Europene cu pieţe financiare mai puţin dezvoltate şi care au mai puţină experienţă în a gestiona astfel de instrumente financiare de tipul «InvestEU».

Tocmai de aceea, am cerut astăzi în plenul Parlamentului European ca instituţiile europene să ofere mai mult sprijin tehnic ţărilor ca România pentru a ne ajuta să obţinem mai uşor finanţare prin «InvestEU».” a conchis Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite