Siegfried Mureşan cere Guvernului să negocieze funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene: Să nu propună un politician de partid necunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
siegfried muresan

Europarlamentarul PNL, Siegfriend Mureşan, a transmis vineri dimineaţă un comunicat în care explică că România are şansa de a obţine o funcţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi că Guvernul României ar trebui să se lupte prin negocieri pentru acest lucru. Liberalul a explicat pentru „Adevărul” că acel candidat propus de Guvern trebuie să fie cunoscut, credibil şi cu experienţă.

Siegfried Mureşan afirmă în scrisoarea sa că având în vedere conjunctura europeană „favorabilă ţării noastre”, România are şansa de a obţine un portofoliu important în Comisia Europeană. Europarlamentarul eplică că săptămâna asta s-a decis ca funcţiile importante din UE să fie desemnate candidaţilor din membre vechi ale Uniunii, mai ales din Vestul Europei. şi că în acest context, dacă va fi aleasă, noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „va avea obligaţia de a balansa acest dezechilibru geografic în interiorul Comisiei Europene, adică să acorde portofolii importante nouă, ţările din Europa de Est. Inclusiv preşedintele în funcţie al Consiliului European”.

Liberalul explică şi de ce România se află într-o conjunctură favorabilă pentru a obţine o funcţie importantă: `Faptul că echilibrul geografic cere ca Europa de Est să aibă funcţii importante în noua Comisie Europeană, faptul că, de la extinderea din 2004, Europa de Est a avut mereu vicepreşedinţi în Comisie şi faptul că România nu a avut încă nicio funcţie de vicepreşedinte al Comisiei, deşi este a doua cea mai mare ţară din Est – obligă Guvernul României să negocieze o funcţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru ţara noastră”, a adăugat europarlamentarul.

Ce trebuie să facă Guvernul

Într-un răspuns pentru „Adevărul”, Siegfried Mureşan detaliază că Guvernul României ar trebui să creeze „de urgenţă” canale de comunicare cu Ursula von Der Leyen şi că trebuie să aibă o înţelegere a arhitecturii viitoarei Comisii Europene.

„În primul rând, Guvernul României trebuie să creeze de urgenţă canale de comunicare cu noul candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen. Trebuie să câştige încrederea viitorului preşedinte al Comisiei, lucru foarte greu, aproape imposibil pentru actualul Guvern PSD - ALDE. De asemenea, trebuie să înţeleagă arhitectura viitoarei Comisiei Europene. Trebuie ştiut din timp dacă viitorul preşedinte va păstra actuala structură, gândită de preşedintele Jean-Claude Juncker, cu vicepreşedinţi seniori care au portofolii transversale şi care coordonează activitatea mai multor comisari, sau va reveni la modelul cu vicepreşedinţi cu responsabilităţi punctuale, pe un singur domeniu”, a precizat liberalul.

Europarlamentarul a făcut şi portretul candidatului care ar trebui să fie propus de Guvernul României: să fie un politician cunoscut, credibil, cu experienţă şi să fie pregătit la tirul de întrebări din cadrul audierilor.

„Pentru un vicepreşedinte cu roluri transversale, Guvernul va trebui să propună politicieni cunoscuţi, credibili la nivel european şi capabili să se impună. Pentru un vicepreşedinte cu responsabilităţi punctuale, trebuie prezentaţi politicieni cu experienţă solidă în acel domeniu, inclusiv la nivel european.

În niciun caz nu trebuie să propună un politician de partid, necunoscut în Uniunea Europeană, cu puţină credibilitate şi asupra căruia să se răsfrângă imediat toate deficienţele actualului guvern şi al coaliţiei PSD - ALDE. Un astfel de candidat riscă să fie respins la audierea din Parlamentului European. Amintesc că audierea din Parlament înseamnă 3 ore şi 45 de minute de întrebări la foc încrucişat din partea tuturor grupurilor parlamentare”, a mai relatat Siegfried Mureşan.

Totodată, trimisul PNL mai explică că Guvernul României trebuie să se informeze cu privire la contextul european şi să nu meargă la negocieri doar cu un nume în plic.

„Nu în ultimul rând, Guvernul României trebuie să cunoască sau să se informeze foarte bine cu privire la contextul european şi cum se vor poziţiona toate celelalte state membre. Dacă înţelegi nevoile partenerilor de negocieri, îţi va fi mult mai uşor să obţii maximum pentru propria ţară. Dacă mergi la negocieri doar cu un nume în plic şi fără nicio pregătire, rişti să primeşti resturile de la masa negocierilor”, a conchis SiegfriedMureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite