Senatul a respins impozitarea suplimentară a celor cu mai multe proprietăţi. Urban (PDL): "Încuraja nemunca"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au acordat astăzi un vot negativ OUG 59/2010, care prevedea modificarea Codul Fiscal în vederea impozitării suplimentare a persoanelor cu mai mult de două proprietăţi. Printre cei care s-au opus legii au fost şi parlamentari PDL.

Ordonanţa a fost respinsă cu 45 de voturi "împotrivă", 25 "pentru" şi şapte abţineri, însă decizia finală va aparţine Camerei Deputaţilor.

Senatorul PDL Iulian Urban a afirmat că OUG 59 încurajează "nemunca" şi că îi sancţionează pe cei care aduc plusvaloare în societate. "Dacă nu încurajăm munca în ţara asta, nu vom ieşi din criză nici peste un milion de ani", a spus Urban.

La rândul ei, Sorina Plăcintă a împărtăşit şi ea părerea colegului Urban, afirmând că ar trebui întrebaţi şi parlamentarii. "Noi vă susţinem, dar nu susţinem principiul haiducesc, să luăm de la bogaţi şi să dăm la cei care au nevoie. Eu zic să ne întrebaţi şi pe noi", a spus democrat-liberala. Pe un ton ironic, senatorul a propus ca oamenii care muncesc mai mult să ia în îngrijire "nevoiaşi". "Eu propun, ca senator PDL, să venim cu propunerea, cei care muncim, să luăm nişte nevoiaşi şi să le facem case. Ei să nu muncească şi noi să le facem case", a spus ironic Plăcintă.

Cei doi senatori PDL au fost aplaudaţi în plen pentru afirmaţiile lor.

Ulterior, liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a anunţat la tribună că se disociază de punctele de vedere susţinute de cei doi colegi, iar grupul democrat-liberalilor va vota în favoarea Ordonanţei. "Remarca este că nu e vorba de o abordare liberală sau social-democrată, ci o abordare de criză, pentru a mai strânge nişte bani, sub constrângerea instituţiilor financiare internaţionale. (...) Vom fi foarte bucuroşi când lucrurile se vor aşeza sub o matcă a normalităţii, să dăm la o parte această impozitare. Vom fi foarte bucuroşi şi când vor circula cât mai multe Rolls-Royce-uri prin Bucureşi şi să punem o impozitare cât mai mică", a spus Rădulescu.

Liberalii, prin vocea lui Varujan Vosganian, au anunţat că se vor împotrivi Ordonanţei pentru că "este periculos" să sancţionezi o persoană care a  investit într-o casă.

"Clasa politică a încercat adesea nu să îi scoată pe români din starea de sărăcie, ci să îi păstreze, să întreţină sărăcia pentru că în aşa fel oamenii erau mai uşor de dominat, de ademenit prin tot felul de promisiuni.(...) Un om care are proprietate are demnitate. (...) Să sancţionăm prin impozit faptul că o persoană a investit într-o casă este destul de periculos. De ce să nu impozităm şi al doilea tablou din casă sau al doilea scrin?", a afirmat liberalul.

Ordonanţa, prioritate legislativă a Guvernului, propune o impozitare suplimentară a persoanelor care au în proprietate două sau mai multe clădiri, astfel încât pentru prima proprietate în afara celei de domiciliu impozitul este de 65% (faţă de 15% potrivit vechilor reglementări), pentru două clădiri este de 150% (faţă de 50% în vechile reglementări) şi pentru trei, sau mai multe, de 300% (faţă de 100%). Ordonanţa mai prevedea şi o impozitare suplimentară pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică ridicată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite