Scrisoarea trimisă de Marian Oprişan delegaţilor PSD înainte de a fi huiduit la Sala Palatului. Liderul de la Vrancea a renunţat la a-şi susţine discursul

Scrisoarea trimisă de Marian Oprişan delegaţilor PSD înainte de a fi huiduit la Sala Palatului. Liderul de la Vrancea a renunţat la a-şi susţine discursul

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan, care o susţine pe Viorica Dăncilă la şefia PSD, a transmis o scrisoare delegaţilor partidului prezenţi la Congresul de la Sala Palatului. Oprişan a fost primit însă cu huiduieli când a vrut să vorbească adunării social-democrate şi a renunţat la discurs.

”Du-te acasă! La revedere!”, i-au strigat delegaţii PSD lui Marian Oprişan, unul dintre cei mai vocali susţinători ai premierului Viorica Dăncilă. Uluit, liderul PSD Vrancea a aşteptat la pupitru câteva secunde, apoi s-a întors în sală, fără să mai scoată un cuvânt: ”Ce să vă mai zic?”, a comentat, retoric, Oprişan. 

Din sală, Paul Stănescu, adversar al Vioricăi Dăncilă, a început să râdă. Marian Oprişan s-a întors în sală şi a început să butoneze, nervos, telefonul. 

Prezentăm mai jos scrisoarea trimisă de Marian Oprişan delegaţilor, înaintea momentului în care a fost huiduit la scenă deschisă în timpul Congresului.

„Dragi colegi,

Ca mulţi dintre cei de aici, am fost cu PSD la bine şi la greu. Am prins anii de glorie ai acestui partid, dar şi anii lui de agonie. Din 1993 conduc organizaţia din Vrancea şi pot să spun că am văzut şi am trăit multe. Am văzut guvernarea 92-96 cu Nicolae Văcăroiu, o guvernare care a adus stabilitate în ţară. Am văzut şi guvernarea CDR, una dintre cel mai proaste pe care le-a avut România până acum. Apoi, în 2000, am participat direct la victoria PSD, alături de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, cel care a şi condus un Executiv cu performanţe absolut remarcabile. A venit apoi epoca Traian Băsescu. Această epocă a fost şi pentru mine şi pentru mulţi de aici un adevărat calvar. Eu unul am fost târât prin tribunale pentru simpla vină de a fi pesedist. Au vrut să aibă capul lui Oprişan drept trofeu, dar, vorba cuiva celebru, ”ghinion”. Nu au avut ce să-mi facă pentru că eu nu am încălcat legea aşa că, după ani de procese, am fost achitat definitiv. În 2016, am luptat şi am obţinut împreună un scor istoric pentru PSD. Au urmat trei ani complicaţi, cu bune şi cu rele, ani pentru care suntem cu toţii responsabili într-un fel sau altul.

Din toată această istorie zbuciumată a partidului nostru, eu am învăţat câteva lucruri.

În primul rând, am învăţat că nicio victorie nu e definitivă şi niciun eşec nu e absolut. Doar lupta este şi trebuie să fie permanentă. Trebuie să ne batem pentru ideile în care credem şi pentru oamenii care şi-au pus speranţele în noi. Asta este cheia fiecărei renaşteri a PSD: nu s-a dat bătut niciodată. Şi nici acum nu ne vom da bătuţi!

Nu vreau să ne mai lăsăm călcaţi în picioare de tot soiul de indivizi care şi-au bătut joc de România. Nu vreau să mai lăsăm vreo minciună să treacă fără să răspundem. Nu vreau ca PSD să mai întoarcă şi celălalt obraz. Prea am fost îngăduitori cu unii care n-au făcut nimic la guvernare nici pentru tineri, nici pentru muncitori, nici pentru pensionari. A venit vremea să le spunem adevărul direct în faţă. Opoziţia de azi a dat cele mai proaste guverne de ieri. Aşa că să le dăm cu guvernările lor în cap până le vine mintea la loc.

În al doilea rând, după toţi aceşti ani în PSD, am învăţat că votul pe care ni-l dau oamenii nu e niciodată un cec în alb. Am obţinut un scor istoric în 2016 şi am crezut că putem face orice. Ei bine, nu e aşa. Oamenii ne-au tras de mânecă, dar noi ne-am făcut că nu înţelegem. Aşa că ne-au ars la vot. Românii aşteaptă de la noi să facem ce am promis. Să creştem salarii, să creştem pensii, să facem locuri de muncă, să facem autostrăzi, şcoli şi spitale. Nu îi interesează aşa mult justiţia.

Evident că sunt probleme mari în Justiţie. Dar nu le putem rezolva peste noapte. Trebuie să le explicăm oamenilor punct cu punct. Şi să le zicem aşa: PSD vrea justiţie la fel pentru toţi cetăţenii.

Şi să le mai zicem oamenilor că PSD vrea justiţie exact aşa cum e în Franţa sau Olanda, nu ca în Rusia! Nici mai blândă, nici mai înţelegătoare. Aşa cum sunt pedepsite infracţiunile de serviciu acolo, la fel să fie şi la noi. Aşa cum se numesc procurorii acolo, la fel să fie şi la noi. Aşa cum se judecă acolo, aşa să se judece şi la noi. De ce să inventăm iar roata? Hai să transpunem în legislaţia noastră legislaţia din alte ţări europene şi să facem şi noi exact la fel ca ei. Şi când vor mai ieşi la luptă vitejii noştri luptători anticorupţie să-i trimitem frumos la Merkel şi la Macron. Şi să le zicem că legea noastră este exact ca legea lor. Dacă nu le plac pedepsele blânde, să protesteze la Bruxelles, nu în piaţa Victoriei.

Mai e un lucru pe care l-am învăţat în aceşti ani: că PSD este despre români şi România. Am câştigat mereu când ne-am luptat pentru ceea ce credem cu adevărat. Eu unul cred în acest popor, şi cred în dreptul lui la prosperitate. România trebuie să fie o putere în Europa, iar românii trebuie să fie respectaţi. Nu accept să mai fim trataţi drept coşul de gunoi al Euopei. Nu accept să mai trimită aici produse de calitate mai proastă. Nu accept să ne cumpere pădurile şi terenurile pe nimic. Nu accept să ne ia pe nimic toate bogăţiile şi pe români să-i ţină cu mâna intinsă. Nu accept să-i exploateze pe muncitori şi să le dea salarii de nimic pentru munci plătite cu mii de euro în Europa. Nu accept să fim de rangul 2 în Europa.

De-asta nu voi accepta niciodată ideea unei Uniuni cu două viteze. Ar însemna să călătorim la clasa a II-a după ce am plătit biletul de clasa I. Aţi văzut că ies ambasadele să ne arate cu degetul că suntem corupţi. Vine MCV-ul, vine GRECO, vine Comisia de la Veneţia, vine Comisia Europeană. Numai papa de la Roma nu ne-a făcut corupţi.

Iar miile de idioţi utili care repetă ca papagalii sloganurile de la Bruxelles, nu înţeleg de fapt care e miza. Interesul ”greilor” din Uniune e să găsească un pretext ca să ne trimită la clasa a II-a. Sau să ne ţină cu dinţii la gard cum se spune. Ei vor să arate că nu merităm să stăm la masă cu Germania sau Franţa, ci că merităm să stăm la colţ şi să primim ce ni se aruncă. Şi nu e România singura în situaţia asta. Tot asta încearcă să facă şi cu Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi alţii.

Ei bine, eu aşa ceva nu accept! Nu pot să stau cu mâinile încrucişate când unii din afara ţării îşi bat joc de noi si spun despre PSD ca este un partid anti-european!

Pentru muncitorul care e pe şantier la Madrid, pentru femeia care îngrijeşte bătrâni la Roma, pentru şoferul de camion care traversează Franţa de la un cap la altul, pentru bunicile şi bunicii rămaşi în România care vorbesc la telefon cu nepoţii, pentru copiii care cresc singuri în ţara asta cu dor de mamă şi de tata, pentru toţi românii care sunt în afara ţării sau în ţară. Pentru toti acestia noi am luptat si am bagat Romania in NATO si Uniunea Europeana iar astazi eu nu pot accepta să fim călcaţi în picioare de popularii europeni de la Bruxelles! Dreapta europeana prin cozile lor de topor, platite să ne “explice” noua ordine europeana este, de fapt, cel mai mare dusman al Romaniei!

Pentru toate acestea trebuie să luptam. Nu pentru mine. Nu pentru familia mea. Vreau să lupt pentru neamul meu. Vreau să lupt pentru poporul ăsta care a suferit atâta şi pe care unii vor să-l facă iarăşi să sufere. Şi vreau să lupt împreună cu voi, împreună cu tot PSD-ul.

Pentru că dacă e vreo lecţie întipărită cu litere mari în sufletul meu, atunci această lecţie e cea a unităţii. Niciodată PSD nu a pierdut când a fost unit. Niciodată nu a putut fi oprit, atunci când am stat umăr lângă umăr şi am tras cu toţii în aceeaşi direcţie.

Dragii mei colegi,

E iarăşi momentul să fim uniţi. Să strângem rândurile, să ne adunăm forţele şi să mergem iarăşi la luptă. Nu luptăm pentru noi, luptăm pentru România. Luptăm pentru cei care ne-au votat, pentru cei care şi-au pus speranţele în noi. Luptăm pentru bunăstarea românilor. Pentru respectul pe care părinţii şi bunicii lor îl aşteaptă. Pentru viitorul pe care copiii lor îl merită. Luptăm pentru poporul PSD, luptăm pentru poporul român,. Şi, ca de fiecare dată când am fost uniţi, sunt convins că vom câştiga.

PSD, Victorie!“

Citeşte şi: 

Stupoare. Oprişan, huiduit în Congres. „Du-te acasă“. Liderul PSD Vrancea, uluit, s-a întors în sală. Dăncilă: Nu au procedat normal

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: