România va găzdui, în premieră, Reuniunea Liderilor de la München, la finalul lunii noiembrie 2022, înaintea ministerialei de externe a NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAE foto Arhivă
MAE foto Arhivă

Ministerul de Externe a anunţat găzduirea unei sesiuni a Reuniunii Liderilor de la Munchen, la Bucureşti. „Decizia Conferinţei de Securitate de la Munchen ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la München reconfirmă profilul diplomatic activ al ţării noastre la nivel internaţional pe dimensiunea de securitate şi rolul pe care ţara noastră îl joacă la nivel regional”, transmite ministerul.

„Ministerul Afacerilor Externe salută anunţul organizatorilor Conferinţei de Securitate de la München (MSC) privind organizarea unei sesiuni a Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting), format restrâns, la nivel înalt, al MSC, la Bucureşti, la finalul lunii noiembrie 2022. Evenimentul va avea loc înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO găzduită pentru prima dată de către România, în perioada 29-30 noiembrie 2022”, a informat Ministerul de Externe într-un comunicat de presă. 

Sursa citată menţionează că „decizia Conferinţei de Securitate de la Munchen ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la München reconfirmă profilul diplomatic activ al ţării noastre la nivel internaţional pe dimensiunea de securitate şi rolul pe care ţara noastră îl joacă la nivel regional, european şi transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei”. 

„Această decizie vine în continuarea convorbirii purtate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu vicepreşedintele şi Chief Executive Officer al Conferinţei de Securitate de la Munchen, dr. Benedikt Franke,  la 4 mai 2022, când au fost discutate perspectivele concrete de cooperare a autorităţilor române cu MSC pentru organizarea reuniunii din noiembrie”, mai arată sura citată. 

Bucureşti, o platformă de dezbateri pentru aplicarea noului Concept strategic NATO

Mae mai menţionează că „organizarea evenimentului înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care va avea un rol substanţial în implementarea deciziilor care vor fi fost luate la Summitul NATO de la Madrid din iunie, va oferi, la Bucureşti, o platformă de dezbateri deosebit de utile, inclusiv din perspectiva aplicării Noului Concept Strategic al NATO şi a continuării adaptării posturii de descurajare şi apărare a Alianţei”. 

Potrivit sursei citate, „reuniunea Liderilor de la München va reuni lideri de nivel înalt, alţi actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti, pentru a aborda subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică. Reuniunea va avea o relevanţă deosebită, mai ales în actualul context de securitate afectat de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite