Rezultate alegeri parlamentare 2016. Presa internaţională notează „revenirea stângii din România la putere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dragnea

Exit poll-urile publicate în urma închiderii urnelor la alegerile parlamentare din ţară au fost preluate de presa de pe mapamond, care a remarcat o „victorie a stângii din România” pe fondul unei „lupte acerbe împotriva corupţiei”.

„Stânga din România se va întoarce la putere, conform exit poll-urilor alegerilor parlamentare de duminică. Renaşterea Partidului Social-Democrat vine la puţin mai mult de un an de când un val de sentimente anti-corupţie a forţat demisia ultimului său lider” scrie BBC News, care notează şi că „PSD vrea să-şi instaleze ca premier propriul preşedinte, Liviu Dragnea, însă acesta din urmă are o condamnare cu suspendare pentru fraudă electorală, care îl împiedică legal să preia funcţia”. 

„Stânga românească revine la putere în mod viguros, la un an după ce au fost nevoiţi să o cedeze ca urmare a protestelor faţă de un incendiu soldat cu victime într-un club”, notează AFP.

„La 27 de ani de la execuţia sumară dictatorului Nicolae Ceauşeşcu şi prăbuşirea regimului comunist, apatia cetăţenilor cu drept de vot este răspândită, prezenţa la scrutinul de duminică fiind de doar 39,5%” comentează agenţia de presă franceză, care adaugă că „retorica naţionalistă sau anti-UE prezentă în ţări din regiune precum Ungaria sau Polonia a fost, în mare, absentă”.

Reuters relatează că „PSD şi-a bazat campania  pe o promisiune de a mări salariile bugetarilor şi de a tăia taxele”, în timp ce „victoria PSD marchează o revenire remarcabilă pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru tentativă de fraudă la un referendum din 2012”.

Deutsche Welle remarcă faptul că „fără un candidat clar pentru postul de premier, instabilitatea politică ar putea continua la Bucureşti” şi că declaraţia lui Dragnea de după publicarea exit-pollurilor - în care liderul PSD a îndemnat „toţi factorii politici” din România să respecte rezultatul votului – lasă să se înţeleagă o anumită teamă de instabilitate politică. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite