REPORTAJ Testamentul lui Băsescu pentru „urmaşii“ din Mişcarea Populară: „Câştigaţi alegerile!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a inclus sâmbătă, în program, o întâlnire cu membrii Fundaţiei Mişcarea Populară, la care au participat actualul lider PMP, Eugen Tomac, Elena Udrea, dar şi Emil Boc. Dincolo de expunerile care au vizat teme precum descentralizarea sau independenţa justiţiei, discursurile au căpătat nuanţe politice şi personale, când cei prezenţi au evocat momentele care le-au pecetluit destinele politice.

Sâmbătă, în faţa sediului Realitatea Tv de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, mai mulţi primari, dar şi susţinători ai PMP aşteptau, nerăbdători, sosirea preşedintelui Băsescu. Într-un colţ, liderul Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, schimba câteva vorbe cu edilii locali, în timp ce jurnaliştii pândeau momentul în care avea să sosească şeful statului. Elena Udrea a fost, însă, cea care şi-a făcut prima apariţia. Încă de la intrare, jovială, dar cu un aer hotărât, a anunţat că PMP are de gând să blocheze introducerea accizei la combustibil şi strânge deja semnături în acest sens, pe care le va depune la Guvern. “Dacă Ponta renunţă la acciză, am promis că renunţ şi eu la pantofii cu toc”, a glumit Udrea, în timp ce se îndrepta către sala de conferinţe.

La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu, însoţit de Emil Boc, a apărut la întâlnire. “Sunteţi alături de Emil Boc, fostul dumneavoastră partener. S-a vorbit adeseori despre un tandem Emil Boc-Traian Băsescu, preşedinte-premier”, i s-a adresat o jurnalistă preşedintelui, iar Băsescu a replicat, amuzat, că “se merge, uneori, cu fantezia mult prea departe”.

“Tandem în politică am fost şi am fost în momentul cel mai greu al ţării. Am reuşit să trecem ţara prin criză şi lucrul ăsta ne leagă, chiar dacă a fost şi multă suferinţă politică”, a rememorat preşedintele, devenit brusc nostalgic, după care a abordat principalul subiect al zilei: conferinţa PMP. “Vom discuta şi despre probleme de administraţie locală, în care Emil e cel mai autorizat să vorbească”, l-a complimentat Băsescu pe fostul premier, care nu a schiţat însă niciun gest.

Pe hol, în timp ce se îndreptau către intrarea în sala de conferinţe, Băsescu şi Boc au glumit pe tema salariilor primarilor, care au fost recent majorate. “La voi s-a rezolvat, am promulgat legea! La mine nu s-a mărit”, i s-a adresat preşedintele, râzând, fostului premier.

Boc, „un potenţial foarte bun preşedinte

image

Conferinţa a debutat cu discursul preşedintelui Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, care a ţinut să salute prezenţa în sală a primarilor proaspăt înscrişi şi s-a declarat “mândru” de atragerea edililor locali. “Primarii vor avea un rol esenţial în viitor!”, le-a transmis Preda celor prezenţi. În acest timp, la câţiva metri distanţă, Emil Boc, vizibil relaxat, schimba impresii cu Traian Băsescu şi îşi făcea încălzirea pentru propriul său discurs.

“Eram pregătit să-l invit la cuvânt pe domnul preşedinte”, a admis Preda, încurcat, şi a dezvăluit că preşedintele i-a schimbat planurile. “La propunerea domniei sale, îl invit pe domnul Boc, cel mai bun primar al Clujului, cel mai bun fost premier al României. Ar trebui să ne gândim că ce e bun pentru Cluj e bun şi pentru România! Un potenţial foarte bun preşedinte, domnul Emil Boc!”, a fost anunţul triumfal care a precedat discursul primarului de la Cluj.

Intr-o alocuţiune presărată cu citate din Winston Churchill şi mostre de filosofie politică, Boc a abordat subiectul fierbinte de pe agenda primarilor: descentralizarea. Analiza sa, deşi amplă, nu a stîrnit însă multe reacţii din sală, până ce fostul premier a atins un alt punct sensibil : independenţa justiţiei.

“Discutam cu preşedintele, un lucru bun pe care el a reuşit să îl facă privitor la independenţa justiţiei. În 2004, preşedintele ne-a spus să dăm o şansă justiţiei să meargă independent. Rezultatele acum se văd”, a declarat Boc, de la prezidiu, în aplauzele furtunoase ale celor prezenţi.

Băsescu: „Politizarea are o limită

După introducerea demnă de un prezidenţiabil pe care Preda i-a făcut-o lui Boc, preşedintele Traian Băsescu însuşi a avut parte de o primire călduroasă şi de o introducere similară. “Ar putea fi cel mai bun prim-ministru pe care l-a dat România!”, a declarat Preda, convins, iar sala a izbucnit în aplauze.

Veselia din rândul invitaţilor nu a durat, însă, mult, întrucât preşedintele a preferat să abordeze, în discursul său, un subiect delicat: politizarea instituţiilor statului. “Sunt contrabandiştii buni şi contrabandiştii răi, evazioniştii buni şi evazioniştii răi, evazioniştii lor şi evazioniştii noştri. Când ne schimbăm, schimbăm tot. Aş vrea de la fundaţie şi de la partid să înţeleagă că politizarea are o limită”, a declarat Băsescu, preocupat şi a trasat şi o serie de obiective pentru PMP: “să continue procesele de reformă, să consolideze statul de drept” şi să depolitizeze instituţiile.

“Mi-aş fi dorit ca asta să se întâmple mai demult”, a recunoscut el, dar a arătat că “asta nu a mers nici chiar în timpul PDL-ului”. Remarca preşedintelui, adresată lui Emil Boc, nu a reuşit să adune, de această dată, din sală, la fel de multe aplauze.

Pe de altă parte, Băsescu a afirmat că, în ce îl priveşte, SRI şi SIE, aflate în subordinea sa, au fost deparazitate. “Am găsit SRI în condiţiile în care Vîntu îi spunea directorului SRI ce are de făcut şi primea informaţii cum primea preşedintele”, a dezvăluit Băsescu şi le-a transmis, ferm, celor din sală, să “scoată politicienii de la vârful instituţiilor pentru ca ţara să meargă!”.

Udrea: “La început, fiecare avea prieteni pe care voia să-i pună în funcţie”

image

După discursul preşedintelui, care a inclus şi câteva accente dure la adresa Moscovei şi a lui Vladimir Putin, a vorbit şi Eugen Tomac, a cărui expunere a fost însă întreruptă de Băsescu însuşi, care a ţinut să-l completeze. Întreruperea l-a luat prin surprindere pe Tomac, care şi-a încheiat discursul rapid, iar locul său la microfon a fost luat de Elena Udrea, care a vorbit, în asentimentul preşedintelui, despre depolitizarea instituţiilor şi a evocat un moment savuros de la începutul carierei sale politice.

“După alegeri, ne-am dus să îi spunem primarului Traian Băsescu să schimbe directorii din primărie”, s-a confesat Udrea în faţa celor prezenţi, iar câţiva “martori” ai scenei, aflaţi în sală, au început să chicotească.

“Fiecare avea un bagaj de prieteni pe care voia să-i pună în funcţie”, a arătat Udrea, dar a povestit că actualul preşedinte le-a respins cererile şi le-a transmis “să se creadă politicieni” doar în momentul în care cetăţenii îi vor recunoaşte pe stradă.

“Aşa am denumit noi testul stâlpului pentru oamenii politici”, a conchis Elena Udrea, care le-a transmis celor din sală că este mânată, în cariera sa politică, de cele mai bune intenţii.

Vă aştept cu două cifre la europarlamentare

Deşi preşedintele susţinuse deja un discurs, înainte de încheierea dezbaterii, a ţinut să adreseze un mesaj special pentru liderii PMP.

“Aveţi obligaţia să nu vă faceţi de râs la europarlamentare. Dragii mei, vă aştept cu două cifre, pentru că numai aşa puteţi spera să aveţi un candidat la prezidenţiale. Nu puteţi să fiţi urmaşii mei dacă nu câştigaţi! Asta înseamnă două cifre la europarlamentare, contribuţie la prezidenţiale şi 30% în 2016.”, şi-a exprimat el doleanţele.

La plecare, ca şi la sosire, preşedintele a mers alături de Emil Boc, iar cei doi au fost, pe rând, abordaţi de simpatizanţi. Unul dintre primarii prezenţi l-a salutat, amical, pe Boc şi l-a întrebat cum îi merge, iar fostul premier a răspuns, relaxat, că “la primărie e mult mai linişte”. Intre timp, preşedintele Băsescu a primit felicitări, urări de sănătate pentru nepoata Sofia şi chiar o păpuşă. Finalul conferinţei a fost imortalizat într-o poză de grup, din care preşedintele a ţinut ca Elena Udrea, aflată undeva în spate, să nu lipsească.  

Boc, marele absent al mitingului PDL din Cluj

În vreme ce reprezentanţii PDL au organizat, la Cluj, un miting la care au participat liderul democrat-liberal Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, dar şi Thedor Stolojan, împotriva introducerii accizei la benzină, Boc s-a declarat relaxat. Întrebat dacă nu îi va supăra pe colegii săi din PDL cu absenţa sa de la miting, el a răspuns, laconic: “De ce? L-am autorizat!”.

În acelaşi timp, preşedintele PDL Vasile Blaga a opinat că Boc “se simte foarte bine unde este”.  

Pe aceeaşi temă:

Băsescu, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară: Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării Liderii Partidului Mişcarea Populară, dar şi membri ai fundaţiei cu acelaşi nume s-au reunit sâmbătă, la Bucureşti. Emil Boc este şi el prezent, în ciuda faptului că, la Cluj, PDL organizează un miting. De asemenea, la dezbatere participă şi preşedintele Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite