Reportaj. AUR trece la preşedinte unic, după un Congres cu uşile închise. Ce nu s-a văzut la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto INQUAM Photos / Octav Ganea
Foto INQUAM Photos / Octav Ganea

George Simion este preşedintele unic al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), după ce a câştigat detaşat alegerile interne în faţa unui contracandidat de formă. În conducerea formaţiunii au fost cooptaţi toţi greii partidului, după un Congres în care presa a fost lăsată la uşă, pentru că era „primul congres şi trebuia să iasă bine”, după cum au explicat organizatorii.

Congresul extraordinar al AUR, care a avut loc duminică, nu le-a adus deloc emoţii lui George Simion şi echipei sale. Moţiunea Simion a primit 784 de voturi, în timp ce adversarul, Dănuţ Aelenei, a fost votat doar de 38 de delegaţi. Dănuţ Aelenei a refuzat să vorbească de la pupitru, pentru a fi „alături de oameni”, şi a explicat de ce a decis să intre în cursa pentru şefia partidului. „Am luat decizia de a candida din principiu, tocmai pentru a arăta electoratului nostru că democraţia este respectată în AUR”, a spus deputatul de Constanţa.

În discursul său, George Simion a punctat că nu îşi doreşte ca partidul AUR să devină un „monstru”, precizând că a văzut cum dorinţa de putere schimbă oamenii şi a vorbit de necesitatea pregătirii unui candidat pentru prezidenţiale, subliniind că el nu vrea să intre în cursă. Simion a făcut o baie de mulţime în sala de Congres, zeci de delegaţi au venit să se fotografieze cu el şi au fluturat steaguri tricolore, pentru a anima puţin spiritele.

Unul dintre fondatorii formaţiunii, Marius Lulea, a ţinut să precizeze că în partid nu pot fi văzute tendinţe dictatoriale, aluzie la unele contre între lideri: „Se vorbeşte de o aşa zisă dictatură. Eu aş vrea să-i spun disciplină. Suntem cu toţii într-un proiect. Dacă nişte decizii au fost luate, trebuie să le respectăm şi să mergem ca o echipă. George Simion nu e un dictator. Simion e un lider şi este cel care ne reprezintă pe noi”, a precizat noul prim-vicepreşedinte. 

Nu au putut să treacă neobservate nici subtilităţile tensiunilor interne. Dănuţ Aelenei i-a mustrat pe reprezentanţii partidului pentru că moţiunea sa de candidatură nu a fost transmisă pe grupurile formaţiunii şi a acuzat că delegaţilor nu le-au fost prezentate, de fapt, ambele moţiuni. Mai mult, organizatorii AUR au încurcat şi numele moţiunii lui Dănuţ Aelenei, după ce pe pagina de Facebook au numit-o „Mai multă democraţie”. În schimb, contracandidatul lui Simion a precizat că moţiunea sa a fost intitulată „Respect pentru fiecare membru AUR, respect pentru fiecare român”.

Şi Claudiu Târziu, aflat în echipa Simion, a trimis câteva săgeţi, acesta subliniind că prin formula conducerii de trei – Simion, Târziu şi Lavric – AUR a scos aproape 10%, dar oare va reuşi noua formulă de conducere mai mult? În noua conducere, Târziu este preşedintele Consiliului Naţional.

Congresul, un eveniment privat

AUR şi-a ales noul preşedinte în spatele uşilor închise. Deşi presa a fost invitată la eveniment, jurnaliştii au fost ţinuţi la distanţă. Nici măcar la uşa sălii de Congres, ci într-un hol distinct. Nu toţi membrii AUR au fost de acord cu decizia partidului, astfel că Dănuţ Aelenei, contracandidatul lui Simion, le-a transmis jurnaliştilor că susţine transparenţa şi i-a invitat pe aceştia în sala de Congres. Ulterior, organizatorii evenimentului i-au dat afară pe motiv că este un eveniment privat. La toate celelalte congrese, presa putea să interacţioneze cu deputaţii şi să vadă cum se derulează pe viu întreaga procedură de vot.

Ce s-a putut observa de la distanţă a fost că mulţi membri AUR au fost mai concentraţi pe aperitivele aduse decât pe subiectele „fierbinţi” ale formaţiunii, uneori au fost nemulţumiţi că încă mai sunt persoane care poartă mască, dar şi faptul că niciun partid parlamentar n-a transmis vreun mesaj.

Mesajele invitaţilor externi care au transmis aprecierea lor pentru AUR au provenit de la formaţiuni conservatoare, majoritatea cu un discurs dur la adresa Bruxelles-ului, cum au cazurile Alternativei pentru Germania sau Fraţii Italiei sau Adevăraţii Finlandezi (formaţiune populistă).

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite