PSD îşi schimbă tactica şi peţeşte partide de buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană şi Liviu Dragnea, trecutul şi prezentul PSD, aproape de o alianţă. FOTO Mediafax / Bogdan Stamatin
Mircea Geoană şi Liviu Dragnea, trecutul şi prezentul PSD, aproape de o alianţă. FOTO Mediafax / Bogdan Stamatin

PSD negociază cu mai multe partide mici o alianţă pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Printre acestea sunt formaţiunile conduse de parlamentarii Mircea Geoană şi Daniel Fenechiu, PSRO, respectiv PND, dar şi PER.

Social-democraţii încep în forţă  pre-campania electorală şi încearcă să strângă sub umbrela unei mari alianţe de centru-stânga mai multe partide, în care tonul e dat de Liviu Dragnea şi PSD.  Partidele vizate de social-democraţi pentru colaborarea electorală în vederea alegerilor sunt, pentru moment, PSRO, PER şi PND. 

Surse politice au precizat pentru „Adevărul“ că PSD deja a început negocierile cu PSRO  în vederea încheierii unei alianţe pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.  De altfel, chiar public, Liviu Dragnea a anunţat planul său de atragere a altor formaţiuni.  „PSRO poate să fie unul dintre aceste partide (n.r.  - cu care să discutăm pentru o colaborare), dacă ne vom întâlni şi dacă vom găsi util că merită să facem această colaborare. Alte discuţii cu PER şi cu Fenechiu de la PND”, a declarat Dragnea, la jumătatea săptămânii trecute. Mai mult, liderul social-democrat l-a lăudat pe Mircea Geoană pentru un editorial în care fostul social-democrat susţinea că ar fi necesară o colaborare a partidelor de centru-stânga.

„Scopul PSD este să rămână singurul pe partea stângă. Vorbim de partide care au nişte oameni orientaţi către stânga politică. Nu este un câştig fabulos pentru PSD. De altfel, acest tip de alianţe s-au făcut înaintea alegerilor tocmai pentru că se încearcă o simplificare a scenei politice şi pentru că  anumite personalităţi politice care ar încerca să mai fure nişte voturi de la partidul mare sunt cooptate”, a declarat pentru „Adevărul“ sociologul Alfred  Bulai.

Negocieri avansate

De altfel, recunoaşterea publică a negocierilor şi a iminentei alianţe  a fost anunţată de liderul Partidului Ecologist Român (PER), Dănuţ Pop, care a anunţat la Liga Aleşilor Locali ai formaţiunii desfăşurată în weekend la Braşov  că partidul e în discuţii avansate cu PSD pentru o alianţă înaintea alegerilor parlamentare.  „Suntem în discuţii cu PSD şi în negocieri avansate.  Sper ca în două săptămâni să le încheiem şi astfel pentru prima dată ne vom alia şi noi cu o formaţiune politică. PSD îşi doreşte această alianţă cu noi. Am avansat foarte mult în negocieri doar că se mai definitivează discuţiile cu celelalte partide care vor veni în această alianţă, PND-ul domnului Daniel Fenechiu şi PSRO al domnului Mircea Geoană“, a afirmat preşedintele PER.

Sociologii şi analiştii politici interpretează mişcarea PSD drept o încercare de a-şi apropia cât mai mult formaţiunile care ar fi luat voturi din bazinul tradiţional al social-democraţilor. „Mişcarea PSD cel mai probabil e făcută pentru a nu risipi voturi.  Poate că la nivel de ţară par puţine voturi, dar la nivel de circumscripţie contează.  În zonele locale, anumiţi lideri cunoscuţi pot influenţa voturile, iar PSD ar pierde. Cu partidele mici, negocierile sunt simple. E vorba doar de promisiunea punerii pe liste comune a anumitor lideri, chiar în fiefurile acestora. Oricum, ei „furau“ aceste voturi. Ecuaţia electorală e mai simplă“, a explicat sociologul Alfred Bulai.

De asemenea, analistul politic Radu Magdin consideră că mişcarea social-democraţilor e una inteligentă, în condiţiile în care raportul dintre locurile cedate partidelor mici şi voturile aduse de acestea ar fi unul în favoarea PSD. „Fie aceste partide cât de mici, şi cel mai probabil ele sunt sub pragul parlamentar, totuşi, încă dispun de o minimă logistică şi de potenţiale voturi. Că vorbim de ordinul miilor sau că vorbim de ordinul zecilor de mii, aceste voturi contează. Din această perspectivă, PSD-ului nu i-ar strica două-trei procente în plus la parlamentare de pe urma acestei coaliţii în care aduce mai multe partide din zona stângii“, a precizat, pentru „Adevărul“ , Radu Magdin. 

Răspuns pentru PRU

Analistul politic sugerează, pe de altă parte, că PSD face şi un joc de imagine în care vrea să arate că nu are nicio problemă după plecările a mai mult de zece parlamentari în Partidul România Unită (PRU), printre care apropiaţi ai lui Victor Ponta, precum Sebastian Ghiţă sau Marius Manolache. „PSD arată că e partidul cel mai mare care strânge pe lângă el formaţiuni mici. Aşadar, face un joc de imagine în sensul strângerii pe lângă ei de oameni pentru a contrapune tendinţei care vine din sens opus şi să spună. «Da, e adevărat că o parte s-au dus la PRU, dar, pe de altă parte, noi ne consolidăm şi aducem alături de noi alţi oameni care au fost în  PSD în trecut, cum e cazul lui Mircea Geoană şi altora din PSRO sau oameni de perspectivă precum unii din PER»“, conchide Magdin.

O altă interpretare a mişcărilor făcute de social-democraţi e dată de sociologul Mircea Kivu. Acesta susţine că, până la definitivarea negocierilor, scopul PSD nu e chiar clar. „Din punct de vedere al aritmeticii electorale, partidele astea nu prea pot să aducă procente. Dacă ar fi fost lăsate să candideze de unele singure, atunci ar fi adus, implicit, mandate pentru PSD.  Niciunul dintre ele nu cred că ar fi întrunit pragul electoral, iar în acel moment PSD, prin distribuire, ar fi obţinut mai mult“, consideră Kivu. Tot acesta atrage atenţia, că principalul câştig este al formaţiunilor venite în alianţă cu PSD deoarece singure ar avea probleme cu depunerea candidaturilor. Nu în ultimul rând, sociologul a subliniat că la aceste alegeri, partidele nou-înfiinţate vor fi cele care vor avea cele mai multe probleme, o bună parte dintre acestea urmând, cel mai probabil, să dispară de pe scena politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite