PSD a dat pe mâna DNA „doi elefanţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a votat astăzi pentru începerea urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu, însă votul a fost foarte strâns, ceea ce arată că parlamentarii Puterii nu au ţinut cont cu toţii de îndemnul lui Victor Ponta.

Senatorii au reuşit ieri, cu chiu cu vai, să voteze pentru începerea urmăririi penale a senatorului PSD, Ecaterina Andronescu, şi a lui Şerban Mihăilescu, senator UNPR. Rezultatul votului a fost foarte strâns în ambele cazuri. S-au înregistrat 73 de voturi „pentru“ şi 62 de voturi „împotriva“ începerii urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu şi 77 de voturi „pentru“ şi 51 de voturi „împotrivă“ pentru Şerban Mihăilescu. Ecaterina Andronescu le-a cerut colegilor să voteze în favoarea cererii procurorilor, susţinând că este nevinovată.

„Nu vă cer să mă apăraţi prin vot. Numele meu nu avea ce să caute în dosarul licenţelor Microsoft. Nu am avizat şi aprobat niciun document. Niciodată nu am cerut, condiţionat şi nu am luat nimic de la nimeni. Nu fac parte din corupţii acestei ţări şi vreau să mă apăr în instanţă“, a spus fostul ministru al Educaţiei de la tribuna Parlamentului.

„Vrem dovezi“

În apărarea sa au sărit imediat colegii, unii dintre ei chiar şi de la partidele din Opoziţie. „A trecut un an şi jumătate de când m-am aflat la această tribună pentru a-mi apăra cauza. Senatul nu este un ghişeu care ştampilează hârtii pe bandă rulantă. Noi hotărâm. Noi vrem să ştim care este dovada prezentată de Parchet că doamna Andronescu a avut un câştig. Este de datoria Comisiei Juridice să ne prezinte acele elemente care dovedesc că ceea ce a făcut doamna Andronescu depăşeşte sfera politică“, a strigat senatorul liberal Varujan Vosganian.

Intervenţia sa nu a fost deloc surprinzătoare, pentru că Vosganian a fost salvat anul trecut de începerea urmăririi penale chiar de votul senatorilor PSD, pe atunci parte a USL. Astfel, Vosgaanian nu a făcut altceva decât să-i întoarcă susţinerea Ecaterinei Andronescu, chiar dacă, în acest moment,  se află în Opoziţie.

Senatorul PSD Leonard Cadăr a lansat un atac dur la adresa presei, acuzată că este „o hienă care vrea sânge“ şi este vinovată pentru că parlamentarii votează mai multe încuviinţări de ridicare a imunităţii. „Ieri am dat la hiene un miel, Akos Mora, astăzi dăm doi elefanţi, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu“, a clamat senatorul PSD.

În acelaşi ton a fost şi pledoaria Cristianei Anghel, grevista foamei, ajunsă în Parlamentul României cu ajutorul lui Dan Voiculescu. „Am oftat! Când un om ca Ecaterina Andronescu  este târât în acest dosar, nu găsesc cuvinte. Ce încuviinţăm noi astăzi? Aş vrea ca toată lumea să ştie exact. Senatul cere începerea urmăririi penale a doamnei Ecaterina Andronescu. Oare? Eu nu o voi cere“, a tunat şi Cristiana Anghel, foarte supărată, pe holurile Parlamentului după anunţarea rezultatului.

Mulţi din PSD l-au ignorat pe Ponta

Procurorii aşteptau de două luni decizia senatorilor pentru a începe urmărirea penală pe numele celor doi senatori ai Puterii. Preşedintele Traian Băsescu i-a ridicat imediat imunitatea lui Daniel Funeriu şi Adrianei Ţicău, Camera Deputaţilor a procedat la fel cu Valerian Vreme, deputat din Opoziţia parlamentară, toţi inculpaţi în dosarul „Microsoft“. În cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu, mai întâi comisia juridică a amânat, apoi senatorii şi-au suspendat activitatea din plen pentru a se ocupa de campania pentru alegerile prezidenţiale.

Vot amânat subit

Senatorii trebuiau să dea un vot în plen încă de marţi, dat fiind că raportul Comisiei Juridice era gata, însă conducerea Camerei Superioare a stabilit să se amâne cu o zi. La mijloc ar fi stat un telefon primit în plină şedinţă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „Trebuia să votăm ieri, dar totul s-a schimbat brusc, după un telefon“, au spus surse din Senat pentru „Adevărul“.

Înainte de şedinţa de ieri dimineaţă, forfota neobişnuită din Parlament parcă prevestea o răsturnare de situaţie. „Pe Cati o scapă“, se auzea în stânga şi-n dreapta, atât de la jurnalişti, cât şi de la parlamentari. Senatorul PSD, Mircea Geoană, chiar îi încuraja pe jurnalişti să parieze pe ce se va întâmplă la şedinţa de ieri. Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, socrul premierului Victor Ponta, a fost luat prin surprindere de rezultatul votului în defavoarea colegei sale, Ecaterina Andronescu. În momentul în care un membru al comisiei de numărare a votului i-a şoptit la ureche că au fost mai mulţi senatori care au votat pentru începerea urmăririi penale a lui Andronescu decât împotrivă, Ilie Sârbu a repetat, uimit, de trei ori: „Pentru?“ I s-a răspuns tot de atâtea ori că da, „pentru“. Scorul a fost foarte strâns, doar 11 voturi au făcut diferenţa la Ecaterina Andronescu.

„Am obosit“

În timpul în care colegii săi dezbăteau cazul Ecaterinei Andronescu, Şerban Mihăilescu îşi repeta discursul pe care avea să-l spună în faţa colegilor. „Nu am participat la nicio întâlnire, negociere, tratative, ofertare sau orice fel de activitate legată de Microsoft. Am făcut o singură vizită la Guvern, la succesorul meu, care a devenit şi denunţător. În viaţa mea n-am vorbit cu cei din partea celelilate părţi semnatare. Am avut o prezentare mai largă în faţa comisiei, dar acum mă opresc aici, pentru că am obosit“, a încheiat Mihăilescu, care a cerut protecţie din partea senatorilor.

Deputaţii Diniţă şi Adam află azi dacă ajung în arest

Soarta deputaţilor Ion Diniţă (PC) şi Ioan Adam (PSD) se decide mâine, la ora 14.00, la Curtea Supremă. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie iau în discuţie propunerile de arestare preventivă a celor doi parlamentari.

DNA a trimis miercuri instanţei supreme propunerile de arestare preventivă a lui Ioan Adam, cercetat în cazul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure, şi Ion Diniţă, în dosarul privind atribuirea ilegală a unor contracte de către CJ Braşov.

Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar fiind arestaţi preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, şi Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure.

În aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa.
Deputatul PC Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.
Anchetatorii au arătat că firma lui Diniţă, Gotic SA, era una dintre firmele de casă ale Consiliului CJ Braşov, căreia i-au fost atribuite fraudulos numeroase contracte.

Deferiţi justiţiei

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, solicitările primite de la DNA cu privire la parlamentarii Ion Diniţă şi Ioan Adam. Decizia în cazul deputatului PC a venit după ce plenul Camerei a amânat, de două ori, în luna octombrie să se pronunţe prin vot asupra cererii DNA.
În cazul lui Ioan Adam, hotărârea de ridicare a imunităţii a fost luată cu 248 voturi “pentru” şi 63 voturi “împotrivă”. Pentru încuviinţarea arestării lui Ion Diniţă s-au pronunţat 274 de deputaţi, în timp ce 55 au votat “împotrivă”.

Ioan Adam a încercat să-şi convingă colegii să nu dea curs cererii justiţiei, susţinând că este nevinovat. El a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că acuzaţiile se referă strict la activitatea sa de avocat. Adam a mai susţinut că nu există niciun prejudiciu în dosarul în care este acuzat.

Citeşte şi:

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv pentru arestarea deputaţilor PSD Ioan Adam şi Ion Diniţă, dar şi a liberalului Mircea Roşca, deşi, pe ultimul, deputaţii PSD l-au apărat în comisia Juridică, pentru a-l pune într-o ipostază delicată pe Klaus Iohannis

Senatul îi lasă din braţe pe Ecaterina Andronescu şi pe Şerban Mihăilescu. DNA poate începe urmărirea penală

Senatorii au votat astăzi pentru începerea urmării penale a Ecaterinei Andronescu, cu 73 de voturi „pentru“ şi 62 de voturi „împotrivă“. Senatul a votat la fel şi în cazul senatorului UNPR Şerban Mihăilescu, acuzat şi el de fapte de corupţie în dosarul Microsoft.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite