Proiectul prin care aleşii locali nu mai răspund pentru actele semnate, adoptat de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege prin care aleşii locali vor răspunde „după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin“, iar aprecierea „oportunităţii adoptării şi emiterii actelor“ aparţine exclusiv acestora.

UPDATE Proiectul de lege în formă amendată a fost adoptat după ce 97 de senatori au votat „pentru“, iar opt senatori au votat „împotrivă“. Doar senatorii USR s-au opus proiectului. 


Proiectul iniţiat de 30 de parlamentari PNL, PMP şi ALDE prevedea, iniţial, că  aleşii locali răspund „exclusiv“ pentru actele semnate de ei doar dacă acestea „nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis“.Un act emis de o instituţie publică locală care va fi dovedit ilegal va atrage doar răspunderea funcţionarilor publici care l-au semnat, absolvind de vină alesul local. Alesul local  va putea fi tras la răspundere doar dacă semnează acte care nu au primit astfel de avize.

Adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi ţinut la Senat la comisii din septembrie 2016, până la urmă acest proiect de lege a fost amendat în ultimele două şedinţe ale Comisiei de administraţie şi a Comisiei juridice astfel ca „primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali sau judeţeni, după caz,  secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin“. 

Pe de altă parte, senatorii au lăsat o portiţă prin care aleşii locali pot invoca în momentul adoptării sau emiterii unui act principiul „necesităţii” şi al „oportunităţii”. Mai precis, alineatul 3 al articolului 128 prevede următorul lucru: „Aprecierea necesităţii şi oportunitatea adoptării şi emiterii actelor administrative aparţine exclusiv autorităţilor deliberative, respectiv executive şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi. Întocmirea rapoartelor prevăzute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate şi semnarea notelor de fundamentare angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a semnatarilor, în cazul încălcării legii, în raport cu atribuţiile specifice”. 

Se ajunge tot la „răspunderea exclusivă

De asemenea, la alineatul 5 al aceluiaşi articol se precizează că un act administrativ produce efecte juridice şi în cazul în care nu are toate semnăturile necesare pentru a fi adoptat sau emis, iar în cazul unor „consecinţe vătămătoare“ e angajată exclusiv răspunderea semnatarilor. Mai exact, alineatul cu pricina arată că: „Actele autorităţilor administraţiei publice locale aprobate sau emise fără a fi fundamentate, semnate, contrasemnate sau avizate din punct de vedere tehnic sau al legalităţii, produce efecte juridice depline, iar în cazul producerii unor consecinţe vătămătoare este angajată răspunderea juridică a semnatarilor“.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite