Proiect de lege: Iohannis va conduce Consiliul Protocolului Naţional, în locul MAE. Ce spune Victor Ponta despre acest demers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

Premierul Dacian Cioloş are, miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, un proiect de lege privind protocolul naţional, care stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a ceremoniiloe oficiale. De organizarea regulilor privind organizarea ceremoniilor oficiale se va ocupa Consiliul Protocolului Naţional, structură din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, înainte MAE fiind responsabil de acest lucru.

Instituţia Protocolului Naţional, înfiinţată în 2002 de către premierul Adrian Năstase ca direcţie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu atribuţii de organizare şi reglementare a ceremoniilor oficiale la nivelul întregii administraţii publice, va fi înlocuită de o structură nouă, Consiliul Protocolului Naţional. Noua structură va fi coordonată de către şeful Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

„Se înfiinţează Consiliul Protocolului Naţional ca organism interinstituţional, fără personalitate juridică, responsabil cu elaborarea regulilor privind organizarea şi desfăşurarea ceremoniilor oficiale", se arată într-un proiect de lege privind ceremoniile oficiale elaborat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Consiliul Protocolului Naţional este format din coordonatorii structurilor cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de protocol din Administraţia Prezidenţială, Senatul României, Camera Deputaţilor, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Secretariatul de Stat pentru Culte.

Consiliul se va reuni trimestrial sau ori de câte ori e nevoie e necesar, se mai arată în iniţiativă. Potrivit proiectului, până la data de 30 noiembrie a fiecărui an, autorităţile şi instituţiile publice transmit Consiliului Protocolului Naţional, potrivit unei proceduri stabilite de acesta, lista ceremoniilor oficiale pe care acestea le au în vedere pentru a fi organizate în anul următor.

Ponta ironizează iniţiativa

Fostul premier Victor Ponta a scris un mesaj ironic faţă de acest proiect. „Uraaa! În sfârşit s-a găsit ceva serios de făcut pentru Dl. Iohannis! Propun să preia şi conducerea RAPPS (că se pricepe la case) şi a Poliţiei Rutiere (că ştie cum se face coloana pentru Sibiu). Şi sediul acestor instituţii să fie în Miami - Florida“, a scris fostul lider de la Palatul Victoria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite