Procesul de discriminare în care e acuzat Băsescu: Preşedinţia a invocat imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia României a invocat imunitatea şi a contestat calitatea procesuală a reclamantului, în procesul în care Traian Băsescu este acuzat pentru "afirmaţii discriminatorii" la adresa persoanelor cu dizabilităţi.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a audiat luni pe preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse, Olguţa Vasilescu şi organizaţia FACIAS în cazul plângerilor formulate împotriva preşedintelui Traian Băsescu privind discriminarea persoanelor cu dizabilităţi.

Invitat la emisiunea Ultimul Cuvânt de la B1 TV, difuzată în data de 22 septembrie 2011, preşedintele României a declarat că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?".

Olguţa Vasilescu a declarat, la finalul audierii, că Preşedinţia i-a contestat calitatea procesuală, respectiv faptul că ea ca preşedinte al comisiei de egalitate de şanse, adică nu are dreptul de a adresa petiţii CNCD. Ea a mai spus că Trăian Băsescu s-a şi victimizat puţin în punctul de vedere transmis CNCD spunând că nu poate fi vorba de o comisie de anchetă parlamentară.

Directorul de comunicare de la FACIAS, Răzvan Zamfir, a spus la finalul audierii că Traian Băsescu "a invocat imunitatea de care se bucură uitând că nu era vorba de o declaraţie utilă în exercitarea mandatului prezidenţial, ci era vorba de o opinie personală într-un conflict ce pare a fi personal cu Casa Regală".

Directorul de comunicare de la FACIAS a mai spus că din punctul lui de vedere nu contează persoana care a fost lezată de declaraţiile preşedintelui ci faptul că şeful statului continuă să discrimineze public fără niciun fel de regret.

Episodul "Ţigancă împuţită"

Şeful statului a mai fost vizat de o investigaţie a CNCD, în mai 2007, după episodul în care a insultat o tânără, reporter la postul de televiziune Antena (care îl filma pe preşedinte în timp ce îşi făcea cumpărăturile la un hypermarket), la care s-a referit, într-o convorbire privată devenită publică, folosind cuvintele "păsărică" şi "ţigancă împuţită". Preşedintele a fost reprezentat atunci în faţa CNCD de consilierul prezidenţial pe probleme juridice Ştefan Deaconu. Băsescu şi-a cerut public scuze pentru incident, însă a fost sancţionat cu avertisment de CNCD. Şeful statului a contestat în instanţă sancţiunea şi a avut câştig de cauză.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite