UPDATE Preşedintele Băsescu a întors Legea superimunităţii parlamentare înapoi la aleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Băsescu decide astăzi dacă promulgă statului senatorilor şi deputaţilor FOTO presidency.rol
Preşedintele Băsescu decide astăzi dacă promulgă statului senatorilor şi deputaţilor FOTO presidency.rol

Preşedintele Băsescu a trimis Legea care modifică statutul deputaţilor şi al senatorilor înapoi în Parlament, după ce anunţase ieri că va lua decizia în privinţa superimunităţii aleşilor din actualul Legislativ.

UPDATE Preşedintele Băsescu a trimis Statutul senatorilor şi deputaţilor, care conferea parlamentarilor o imunitate extinsă, înapoi în Parlament. În motivarea cererii de reexaminare, primul motiv invocat de Preşedinţie a fost ambiguitatea legii în determinarea situaţiilor în care parlamentarii s-ar putea afla în stare de incompatibilitate.

„La Articolul IV din noul act normativ se prevede că „La data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţii contrare se abrogă”. Având în vedere că acest domeniu este unul esenţial pentru stabilirea integrităţii demnitarilor şi că textele din noua lege sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilităţilor stabilite prin alte acte normative, considerăm necesar clarificarea de către legiuitor a acestor dispoziţii şi stipularea lor în lege cu claritate şi cu evitarea paralelismelor legislative, astfel cum impun normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 şi cum se reţine în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se arată în motivarea transmisă Parlamentului de şeful statului.

O a doua critică adusă de Preşedinţie modificării Statului parlamentarilor, trimis spre promulgare, este aceea că „printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilităţii nu este inclusă situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, necontestat de instanţele judecătoreşti”.

Preşedintele a reproşat Parlamentului că lipseşte de conţinut activitatea ANI

În cererea de reexaminare, se arată că din cauza formulării ambigue a textului de lege „se poate ajunge la situaţia în care un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate, refuză să notifice Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate şi îşi continuă exercitarea mandatului”, ajungându-se astfel, apreciază Preşedinţia, la situaţia în care „o asemenea opţiune a legiuitorului lipseşte de conţinut activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate”.

Parlamentarii aflaţi în stare de incompatibilitate nu îşi pierd mandatul

Mai mult, preşedintele critică aceste opţiuni ale aleşilor şi din perspectiva noului raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în care CE a cerut României curăţarea clasei politice de acei demnitari care se află în situaţii de incompatibilitate, care au probleme de corupţie sau de integritate.

Preşedintele României nu a fost de acord nici cu prevederea din Statut potrivit căreia parlamentarii aflaţi în conflict de interese ar putea fi sancţionaţi.

„Practic, se va ajunge din nou la situaţia mai sus arătată, în care va fi lipsit de efecte raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care nu este confirmat de o hotărâre judecătorească întrucât nu a fost contestat. Considerăm că se impune clarificarea acestei situaţii astfel încât să fie eliminate articolele echivoce şi să se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative în materie şi adecvat asigurării integrităţii în sectorul public”, se mai arată în motivarea trimisă de Preşedinte celor doi şefi ai Parlamentului.

Băsescu a cerut parlamentarilor consultarea societăţii civile pentru adoptarea legii

Băsescu a recomandat, de asemenea, parlamentarilor să consulte societatea civilă înainte de a vota legea care extinde imunitatea aleşilor din Legislativ.

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc ieri, preşedintele Traian Băsescu a explicat că există posibilitatea să conteste Legea superimunităţii la Curtea Constituţională, având în vedere că termenul până la care ar fi putut să o conteste Opoziţia a fost depăşit.

„Opoziţia pierde toate oportunităţile de a face opoziţie, dar deocamdată îl am în analiză şi luni voi lua o decizie dacă promulg această lege, dacă o trimit înapoi la Parlament sau dacă o trimit la Curtea Constituţională”, a explicat şeful statului.

Preşedintele a precizat că, în cazul în care va alege să retrimită legea în Parlament pentru clarificări, o va face datorită experienţei dobândite în lucrul cu Uniunea Europeană şi nu „pentru a şicana pe cineva”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite