Ponta: „Săptămâna viitoare adoptăm proiectul privind retrocedarea caselor naţionalizate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern că, săptămâna viitoare, Executivul  va adopta proiectul de lege privind retrocedarea caselor naţionalizate, iar pe 26 martie îşi va asuma răspunderea în Parlament.


„Miercurea viitoare adoptam priectul de lege. Pe 26, Guvernul îşi va asuma răspunderea. Este timpul pentru eventuale retuşuri. Este timp să primim şi observaţiile de la CEDO, este timp pentru grupurile parlamnetare sa facă amendamente. Sper că cei din opoziţie termină cu congresul (n.r. pentru alegerea conducerii PDL) şi pot fi serioşi şi pe această problemă“, a declarat Ponta.

Premierul a specificat că în cazul imobilelor care se restituie în natură (instituţii de cultură, spitale), proprietarii au obligaţia ca timp de 20 de ani să nu schimbe destinaţia imobilului. În ceea ce priveşte imobilele care nu se restituie în natură, proprietarii vor fi răsplătiţi în numerar, pe o perioadă de şapte ani.

Ponta a mai spus că nu are nicio obligaţie faţă de „samsari“ şi că până acum 26.000 de proprietari au primit mai puţin bani faţă de cât au primit samasarii care fac afaceri cu imobile naţionalizate. „Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restituit către proprietari şi urmaşi ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 ani, dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc «samsari», pentru că aşa sunt cunoscuţi, cei care găsesc moştenitori, produc, găsesc tot felul de documente...Ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentrru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani. Din acest punct de vedere, este constituţional un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi, cu sunt cesionari de drepturi litigioase. 15% dintr-un business este un profit corect", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

În altă ordine de idei, premierul a amintit că nu se vor mai putea depune noi cereri de restituire a imobilelor naţionalizate. „Nu mai vine cineva peste un an, doi, cinci. Au fost 23 de ani. Ce era de revendicat s-a revendicat. Impunem o siguranţă a dreptului de proprietate. Diavolul se va ascunde însă în programul de implementare“, a mai spus Ponta, amintind că cei care au făcut bani din afacerile cu casele naţionalizate „au oameni în Parlamentul României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite