Ponta către membrii Comisiei de la Veneţia: Statul de drept nu a fost în pericol în ultimele luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit în cursul după amiezii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia cărora le-a spus că statul de drept nu a fost niciodată, în ultimele luni, în pericol în România şi a precizat că Guvernul vrea să depăşească actuala criză politică, fiind însă necesar ca toate părţile să respecte voinţa românilor.

Întâlnirea dintre şeful Guvernului şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a fost organizată la Camera Deputaţilor.

Într-un comunicat transmis de Guvern la finalul discuţiei se arată că vizita reprezentanţilor Comisiei are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi că s-a discutat despre evoluţiile constituţionale din România din ultimii ani, premierul transmiţând toate informaţiile necesare formulării unui punct de vedere de către Comisie.

"Cu acestă ocazie, a fost susţinut faptul că niciodată, în ultimele luni, statul de drept nu a fost în pericol în România. primul-ministru a susţinut, de asemenea, că România trebuie să aibă un rol important în UE şi să fie ferm angajată, prin instituţiile sale, în susţinerea valorilor democratice pe care se bazează proiectul european. Primul-ministru a anunţat intenţia Guvernului de a depăşi actuala criză politică, subliniind în acelaşi timp nevoia ca toate părţile implicate să respecte atât deciziile instituţiilor statului, dar să şi ţină cont de voinţa exprimată în mod democratic de români şi care transmite un semnal politic important", se arată în comunicat.

Corlăţean: Opinia Comisiei de la Veneţia să nu fie folosită în scop politic în campania electorală

Şi ministrul de Externe Titus Corlăţean s-a întâlnit cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

"Ministrul Titus Corlăţean a precizat că aşteaptă cu interes Opinia Comisiei de la Veneţia, exprimându-şi speranţa că aceasta va fi una echilibrată şi nu va fi folosită în scop politic în campania electorală din România (din această toamnă n.r.)", se menţionează într-un comunicat al MAE.

De asemenea, MAE precizează că vizita la Bucureşti a delegaţiei Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) pregăteşte Opinia solicitată în luna iulie 2012 de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi de premierul Victor Ponta, cu privire la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului pentru modificarea Legii nr. 62/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv, a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Potrivit comunicatului MAE, Corlăţean a făcut "o prezentare succintă a argumentelor care au fundamentat măsurile recente ale autorităţilor române, accentuând asupra conformităţii acestora cu Constituţia României şi standardele europene".

Şeful diplomaţiei a arătat şi că "toate actele politice au făcut obiectul controlului Curţii Constituţionale, ale cărei decizii au fost respectate de către toţi actorii politici, motiv pentru care orice alegaţie cu privire la pretinsa 'lovitură de stat' este total nefondată".

O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află luni şi marţi la Bucureşti. Conform Comisiei de la Veneţia, vizita are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi OUG care amendează Legea CC şi Legea referendumului.

În cursul dimineţii, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu le-a declarat că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului -CCR, Parchetul General sau DNA- au rezistat presiunii politice.

La rândul său, Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia, a declarat că vizita la Bucureşti a delegaţiei instituţiei a fost pregătită excelent de autorităţile române, fiind mulţumit că se va întâlni cu toţi înalţii demnitari ai statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite