Ponta: Băsescu are mintea scurtă și fluctuabilă. El a invocat dreptul de veto în primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta îi dă replica președintelui Traian Băsescu, după ce acesta declarase că ar fi o mare rușine să invoce dreptul de veto la Consiliul European. Ponta îi transmite lui Băsescu că a vrut să invoce dreptul chiar anul acesta, înaintea Consiliului din primăvară, când se discuta problema Serbiei.

„Când a zis povestea aceea că ce ruşine că România are observatori OSCE, după aceea s-a făcut de râs că observatori OSCE au fost şi în America şi în Franţa şi peste tot. Când spune că e o mare greşeală să vorbeşti despre dreptul de veto, eu îi reîmprospătez memoria. Înainte de Consiliul European din primăvară România, condusă de dnul Traian Băsescu, a invocat dreptul de veto, singura din cele 27 de ţări, când a fost vorba de începerea negocierilor cu Serbia”, a susţinut Ponta, apreciind că preşedintele României că are „memoria scurtă şi fluctuabilă”.

Totodată, premierul Victor Ponta a precizat că "situaţia ruşinoasă" de a apela la dreptul de veto se află şi Franţa, Marea Britanie şi Danemarca.

"În situaţia ruşinoasă, ca la OSCE, de a invoca dreptul de veto se află următoarele persoane: prim-ministrul al Franţei care a arătat că se gândeşte să blocheze bugetul dacă se vine cu propunerea Van Rompuy, prim-ministrul Marii Britanii, prim-ministrul Danemarcei care a spus că dacă nu există nişte debate-uri pentru Danemarca votează împotrivă, aşa încât cred că preşedintele se bazează întotdeauna pe ignoranţa jurnaliştilor, a românilor, lucru care nu-i face mare cinste", a mai susţinut Ponta.

Traian Băsescu i-a tranmis unmesaj ironic premierului Victor Ponta, când a fost sfătuit să aplice dreptul de veto la Consiliul European."De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. În opt ani n-am văzut niciun stat făcând veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat Tratatul Uniunii Europeni", a spus şeful statului.

Premierul Victor Ponta a explicat că următorul Consiliu European, la care va participa Traian Băsescu, este decisiv pentru România. Dacă Traian Băsescu va accepta propunerea președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, va accepta practic reducerea bugetului României cu 8 miliarde de euro.

"România trebuie să spună categoric nu. Propunerea lui Van Rompuy presupune alocarea pe fonduri de coeziune pentru România cu o scădere de 5 miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene, şi pe politică agricolă 3 miliarde de euro, împreună 8 miliarde (...) Asta înseamnă cu 400 de euro mai puţin pentru fiecare dintre cetăţenii cei 20 de milioane - ca să îi numărăm pe toţi - copii, femei, bătrâni, străinătate, 400 de euro mai puţin pentru fiecare dintre dvs din fonduri dvs, ca să înţelegeţi pentru ce votează Traian Băsescu, dacă votează da, ne ia 400 de euro la fiecare, dacă spune mergem pe propunerea făcută de Comisia Europene şi PE, nu ce a cerut România, că noi am cerut mult mai mult decât atât", a explicat premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite