Politico: Parlamentul European cere clarificări din partea Comisiei Europene privind acuzaţiile la adresa Corinei Creţu

Politico: Parlamentul European cere clarificări din partea Comisiei Europene privind acuzaţiile la adresa Corinei Creţu

Comisarul UE pentru Politici regionale, Corina Creţu. FOTO David Muntean

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a cerut Comisiei Europene clarificări despre activităţile Corinei Creţu, comisarul UE pentru Politici Regionale, după ce site-ul Politico.eu a relatat că aproape jumătate din membrii personalului său ar fi demisionat de la începerea mandatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ingeborg Grässle, preşedintele Comisiei PE pentru Control Bugetar, i-a trimis întrebări scrise despre Corina Creţu secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul.

„Într-un articol publicat de site-ul Politico.eu, au fost evidenţiate câteva probleme referitoare la «programul de lucru lejer» al doamnei Creţu, privind «tendinţele ei de a combina deplasările oficiale cu călătoriile private» şi privind «transportarea rudelor cu maşina de serviciu»“, a scris Ingeborg Grässle, un eurodeputat german membru al grupului Partidului Popular European.

„Articolul publicat de site-ul Politico.eu ridică semne de întrebare privind conduita profesională a comisarului Corina Creţu“, adaugă preşedintele Comisiei PE pentru Control Bugetar. Grässle a justificat audierea făcând referiri la tratate europene care prevăd că "membrii Comisiei Europene au obligaţia de a desfăşura activităţile în interesul general al Uniunii Europene".

„Conform Codului deontologic al comisarilor, aceştia trebuie să se comporte în moduri demne de funcţie şi de atribuţii. Curtea Europeană pentru Justiţie a explicat că acest lucru presupune că membrii CE trebuie să respecte cele mai înalte standarde de conduită şi să se asigure că interesele generale sunt predilecte în mod permanent, nu doar asupra intereselor naţionale, ci şi asupra celor personale", subliniază Ingeborg Grässle.

Secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul, „va coopera“, urmând să se prezinte la audieri pe 14 ianuarie, a transmis Executivul UE.„Comisia Europeană va coopera deplin cu Parlamentul UE.Vom răspunde la toate întrebările PE", a explicat şi Alexander Winterstein, un reprezentant al CE.

După ce a fost scris articolul pe Politico.ru,  grupul parlamentar al Partidului Popular European a decis, în urma unei întâlniri să trimită mai multe întrebări Comisie referitoare la activitatea Corinei Creţu, comisar care provine dintr-o altă familie politică, cea a Socialiştilor şi Democraţilor. 
 
Site-ul Politico.eu a scris la începutul lunii decembrie că aproape jumătate dintre colaboratorii comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, au demisionat în primul an de mandat, din cauza obiceiurilor acesteia, oferind ca exemple tendinţa de a îmbina călătoriile oficiale cu cele personale sau sarcini atribuite angajaţilor. 
 
„Nu am ce să răspund, pentru că nu vreau să transform Comisia Europeană într-o casă a bârfelor. Eu cred că sunt date concrete şi, din acest punct de vedere, vă asigur de onestitatea şi integritatea mea. Sunt uluită de acest atac şi suntem toţi şocaţi, inclusiv în cabinet, pentru că nu există nicio evidenţă, nicio bază faţă de nimic din ce se scrie acolo“, a fost răspunsul Corinei Creţu după articolul din Politico.eu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările