PNL nu renunţă la ideea de a construi un Guvern anti-PSD. Liberalii îi cer lui Tăriceanu să li se alăture

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că liberalii nu au renunţat la ideea de a construi o alianţă de guvernare anti-PSD şi speră să convingă ALDE să li se alăture. Turcan a anunţat că au existat discuţii cu PMP, partid condus de Traian Băsescu.

„Am constatat cu amărăciune declaraţiile unui fost prim-ministru liberal care respinge cu brutalitate ideea unei guvernări de dreapta şi a unei coaliţii de dreapta în România. Este datoria PNL să construiască un Guvern axat pe investiţii şi nu un program de subdezvoltare, aşa cum vrea PSD. Suntem un partid de oameni demni şi suntem conştienţi de pericolul pe care poate să-l ofere PSD. PNL porneşte la drumul reconstrucţiei politice, cu dorinţa de a clarifica dreapta. Ar transfera ALDE într-o remorcă a PSD. Aş dori să vă spun că mi-ar părea rău ca în România să mai urmeze o fraudă de încredere din partea ALDE care au crezut că va promova un Guvern de centru-dreapta. PNL va continua pe calea strângerii coagulării forţelor de dreapta, cu speranţa de a oferi cetăţenilor o guvernare pe termen lung“, a spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă. 

Întrebată dacă i s-a oferit funcţia de preşedinte al PNL lui Călin Popescu Tăriceanu, aşa cum a anunţat acesta, Turcan a spus că au existat doar nişte discuţii informale. „Pentru a fi preşedintele PNL, trebuie să militezi pentru valorile PNL şi să-i respecţi pe cei care au militat în această campanie şi în momente politice pentru PNL. Nu s-a discutat nicio secundă despre oferirea şefiei PNL pentru Călin Popescu Tăriceanu. Au fost discuţii informale din partea unor colegi. Vom continua aceste discuţii. Este o încăpăţânare a PNL pentru ca România să aibă şansa să se dezvolte sustenabil. Eu sunt încrezătoare că ALDE nu va abandona valorile liberale pe care le clamează“, a mai spus Turcan. 

Raluca Turcan a spus că au avut loc discuţii şi cu partidul lui Traian Băsescu. 

ALDE anunţă alianţă cu PSD

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că i s-a propus să preia, inclusiv şefia PNL, numai să trădeze PSD şi să se alăture unei coaliţii împotriva formaţiunii conduse de Liviu Dragnea.

„Au fost numeroase încercări de a fi convinşi să ne raliem unei formule de centru-dreapta. Ofertele au început ca la licitaţie. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult doar să ne convingă să acceptăm. Mi s-a propus chiar să preiau conducerea PNL. Privesc cu mâhnire la ce se întâmplă. Nu voi face concesii acolo unde nu este nevoie. Aceste propuneri din partea PNL nu le putem lua în considerare. Eu a trebuit să suport nenumărate jigniri, vorbe umilitoare, din partea unor oameni din PNL. Eu sunt dispus întotdeauna la un dialog. Nu mă interesează să am o funcţie de preşedinte. Noi aparţinem familiei liberale“, a afirma Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că a existat o întâlnire şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a confirmat întâlnirea, dar a spus că tema nu a fost legată de PNL. „Am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, o discuţie informală, o discuţie politică şi nu s-a referit la PNL. Nu am discutat aşa ceva (despre premier - n.r.), nici nu era cazul. Aia cu premierul era după consultări.

Întrebat de jurnalişti despre ceea ce a discutat cu liderul ALDE, Klaus Iohannis a spus că nu doreşte să intre în detaliile acestei discuţii. Întrebat dacă a discutat cu Tăriceanu despre desemnarea acestuia ca prim-ministru, şeful statului a răspuns. Întrebat dacă a avut discuţii cu alţi lideri politici, cum ar fi Traian Băsescu, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Asta nu o să vă spun”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite