Plan în cinci paşi: cum poate fi dat jos Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. Ce as în mânecă are liderul PSD

Plan în cinci paşi: cum poate fi dat jos Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. Ce as în mânecă are liderul PSD

Liviu Dragnea ar putea fi dat jos din fruntea Camerei Deputaţiolor chiar de prorpriul partid FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Sunt două condiţii esenţiale pentru debarcarea lui Dragnea din fruntea Parlamentului: o opoziţie unită şi un grup de cel puţin 20 de deputaţi PSD care să voteze împotriva şefului de partid. Momentan, Dragnea e ajutat de Regulamentul Camerei Deputaţilor şi de context

Ştiri pe aceeaşi temă

Gabriela Firea şi Paul Stănescu au mutat războiul cu Liviu Dragnea în Parlament, după ce au pierdut pe frontul din partid. Potrivit unor surse politice, grupul „puciştilor“ se va alia cu Victor Ponta şi cu partidele de Opoziţie pentru a-l debarca cât mai repede pe Dragnea. Planul e următorul:

Primul pas: Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor. În acest moment, Regulamentul spune că „propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor“. Aşadar, cum Dragnea a fost propus ca preşedinte de grupul PSD, tot grupul PSD trebuie să-i ceară demisia. Însă preşedintele grupului PSD din Camera Deputaţilor este Matei Suciu, deputat de Bistriţa, filială condusă de Radu Moldovan, unul dintre oamenii fideli liderului PSD. Aşadar, Matei Suciu nu va cere schimbarea lui Dragnea. Ce soluţii mai există?

Pasul doi: Fostul lider PSD Victor Ponta, în calitate de deputat, a anunţat că va depune un amendament pentru modificarea Regulamentului, tocmai pentru a uşura mătrăşirea lui Dragnea. „Spre exemplu, o treime dintre deputaţi să poată propune schimbarea preşedintelui“, a spus Ponta, la Digi 24.

Pasul trei: Amendamentul lui Ponta va ajunge pe masa Comisiei de Regulament din Camera Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea, unul dintre cei mai feroce suporteri ai lui Dragnea. Însă PSD, teoretic, nu are majoritate în Comisia de Regulament. Sunt 7 membri: câte unul de la PSD, ALDE, UDMR, PNL, USR, PMP şi Minorităţi. Calculele arată că amendamentul ar putea primi aviz favorabil din partea Comisiei cu o singură condiţie: Opoziţia să fie unită. Practic, dacă UDMR sau minorităţile naţionale ar vota alături de PNL, USR şi PMP, atunci propunerea lui Ponta ar ajunge în plen cu aviz pozitiv. Balanţa poate fi înclinată, într-o direcţie sau alta, de Daniel Vasile, deputat care reprezintă minoritatea romă în Parlament, dar care a votat în mai multe rânduri cot la cot cu PSD. UDMR, deşi are un protocol de colaborare cu PSD, nu s-a amestecat în răfuielile interne ale social-democraţilor. Deci ori se va abţine, ori va vota alături de Opoziţie, aşa cum a mai făcut-o în câteva rânduri, în ciuda alianţei informale cu PSD.

Pasul patru: Cu aviz pozitiv sau negativ, propunerea lui Ponta va ajunpe pe masa plenului, unde Dragnea e obligat să o pună pe ordinea de zi, mai devreme sau mai târziu. În această fază, votul Opoziţiei unite este insuficient. Ca noul Regulament să fie adoptat, e nevoie ca cel puţin 20 de deputaţi PSD să voteze împotriva lui Dragnea, deci să strice majoritatea PSD-ALDE. Surse politice susţin că Gabriela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose şi Marian Neacşu controlează, pe hârtie, suficienţi parlamentari ca planul iniţiat de Ponta să fie dus la bun sfârşit. Numai că pot apărea din nou trădări, exact ca în şedinţa Comitetului Executiv, când 25 de lideri PSD au semnat împotriva lui Dragnea, iar când s-a supus la vot au mai rămas doar nouă.

Pasul cinci: În cazul în care Regulamentul este modificat, Dragnea va fi revocat imediat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, deci şi poziţia sa în fruntea partidului va fi şubrezită. „Atât timp cât Dragnea are Guvernul, nu poate fi schimbat de la partid. La Camera Deputaţilor există posibilitatea să avem o majoritate anti-Dragnea“, a spus Ponta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: