Ping-pong cu primari între PSD şi PNL: primarii traseişti au liber să se întoarcă în PNL înainte de alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au susţinut că primarii care au migrat la un alt partid în baza OUG 55 ar trebui să-şi piardă mandatele, liberalii iau în calcul reprimirea aleşilor locali care au părăsit rândurile PNL în toamna anului trecut. Senatorul PNL Dan Mihai Marian arată că în multe organizaţii din teritoriu nu pot genera un candidat cu şanse de câştig, de unde şi deschiderea PNL de a-i ierta pe traseişti.

„Desemnarea candidaţilor pentru funcţia de primar, respectiv funcţiile de consilieri locali este tema care ne preocupã cel mai mult în acest moment. Însã, trebuie sã vã spun cã a fost abordată si o temă ceva mai sensibilã – reprimirea primarilor liberali care, sub efectul OUG 55/2014, au trecut la PSD“, arată senatorul PNL Dan Mihai Marian.

Nu toţii primarii traseişti vor fi primiţi înapoi în partid, ci doar cei care au cele mai mari şanse de reuşită în faţa candidaţilor celorlalte partide. „Primarii PNL care au migrat la PSD pot reveni în PNL şi candida din partea partidului nostru la alegerile locale din 2016 în două situaţii. Prima situaţie este atunci când organizaţiile PNL din teritoriu nu pot genera un candidat cât de cât puternic, onorabil, cu şanse de câştig pentru funcţia de primar. A doua situaţie este aceea în care, de exemplu, o organizaţie PNL de comunã doreşte sã-l reprimeascã pe primarul liberal plecat la PSD în 2014 şi, pur si simplu, îl asumã politic cu candidaturã cu tot pentru alegerile din 2016. În rest, în comunele cu organizaţii PNL care au deja candidaţi desemnaţi pentru alegerile de anul viitor, nu se pune problema să revinã primari în funcţie care au migrat la PSD sub impulsul OUG 55/2015“, mai spune senatorul PNL.

Anul trecut, liberalii insitat ca aleşii locali care au trecut de la un partid la altul pe baza OUG 55, celebra Ordonanţă a traseiştilor, declarata neconstituţională, să-şi piardă mandatele. Delegaţia PNL care a fost prezentă la consultările de la Palatul Cotroceni a expus acest punct de vedere şi preşedintelui Klaus Iohannis. „S-a mai discutat despre OUG 55, pentru că mai devreme sau mai târziu, noi am dat termen 16 februarie pentru o lege de respingere a OUG 55. Aceasta înseamnă automat şi pierderea mandatelor aleşilor care au trecut de la un partid la altul. Sperăm să vedem un consens în Comisia Juridică şi în Parlament, pentru că altfel PSD nu a înţeles nimic din mesajul electoratului. Nu doar PNL, ci şi electoratul a spus că acea OUG a viciat alegerile”, a declarat preşedintele PNL, Alina Gorghiu, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul cărora a fost abordată şi această temă.

PSD, marele beneficiar

O analiză ExpertForum arată că nu mai puţin de 540 de primari, adică un procent de 17%, au ales să plece din partidul pe lista căruia au fost aleşi în 2012, profitând astfel de ordonanţa traseismului gândită de Liviu Dragnea şi promovată de premierul Ponta în toamna anului trecut, în prag de alegeri prezidenţiale. Aşa cum era de aşteptat, cifrele arată că PSD a fost marele câştigător al migraţiei politice: din cei 540 de primari care au schimbat partidul în cele 45 de zile de „permisie“, 404 s-au înscris, peste noapte, în PSD. La polul opus, cei mai mulţi primari au plecat de la PNL - 268, iar de la PDL 195. În schimb, liberalii au câştigat cinci primari, iar în PDL s-a înscris un singur edil.

primari traseisti
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite