Paul Stănescu: „România nu este trambulina mesajelor antieuropene şi proruse ale premierului Orban” / Ce se impune discutat de urgenţă în Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Stănescu FOTO Inquam Photos
Paul Stănescu FOTO Inquam Photos

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, are mai multe critici faţă de comportamentul şi declaraţiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad, la Şcoala de Vară, unde a avut un discurs anti-UE şi un ton îndulcit faţă de Moscova.

„„Întinde-te doar cât îţi permite pătura”, spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut şi de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tuşnad. Doar că, în ultima perioadă, şi mai ales în aceste zile, înţelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceştia când sunt oaspeţi pe teritoriul unui alt stat. Voi fi foarte clar şi tranşant în privinţa comunicării politice naţionaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene şi proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceştia doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, a precizat Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Liderul social-democrat a făcut apel la prudenţă, criticând comportamentul autorităţilor maghiare. „Nu avem nevoie ca acestea să se amestece toxic, în spaţiul public românesc, cu angajamentele şi poziţiile noastre clare în favoarea consolidării şi susţinerii proiectului european. Să spui că UE a pierdut războiul este absolut inutil, superficial şi necredibil, mai ales când vorbeşti de pe poziţia complicată de stat izolat politic în UE. Înţelepciunea proverbială maghiară poate fi utilă, dar cea politică lasă de dorit”.

 „În plus, vreau să atrag atenţia că un alt aspect devine îngrijorător şi nu-l putem tolera: transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice. În loc ca sportul să promoveze competiţia, unitatea şi o bună înţelegere între maghiari şi români, a ajuns să derapeze către anumite scopuri politice. Se vede rău, ca şi cum trebuie mulţumiţi diverşi oficiali unguri cu orice preţ, atunci când vin în România. Cred că se impune la nivelul Coaliţiei o clarificare urgentă a acestui mod de a gestiona activitatea sportivă. Este inacceptabil ca el să fie denaturat de la adevărata sa misiune, chiar sub ochii noştri şi a autorităţilor române„, a completat secretarul general al PSD.

Stănescu a vorbit de „momente penibile şi provocatoare”, generate de anumite gesturi. „Aceste momente, oarecum penibile şi provocatoare, trebuie să dispară. Relaţiile oficiale diplomatice care se construiesc între România şi Ungaria nu trebuie alterate sub nicio formă de tot felul de provocări politice. Reamintesc oricui mai are îndoieli că autonomia pe criterii etnice este inacceptabilă, contrară Constituţiei, iar unitatea şi indivizibilitatea ţării sunt sfinte”, a conchis Stănescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite