VIDEO Cioloş: Nu ar fi fost rău ca USR să-şi fi asumat guvernarea. PSD trebuie să meargă la coşul de gunoi al istoriei. Raed Arafat trebuie să demisioneze
0La patru ani de la Colectiv, fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş a vorbit, la Adevărul Live, despre cazul Colectiv, despre planul Alianţei USR-PLUS de a-l duce pe Dan Barna în turul al II-lea al prezidenţialelor, dar şi despre şansele Guvernului Orban de a trece la testul din Parlament.
Adevărul: Au trecut patru ani şi nu avem niciun vinovat plus că au apărut noi filmări scandaloase despre intervenţia salvatorilor de la acea vreme. De ce nu l-aţi demis pe Raed Arafat?
Dacian Cioloş: Am fost şi eu la fel de surprins şi şocat ca dumneavoastră de ce am văzut acolo. În mod clar, dacă aş fi avut atunci toate informaţiile, deciziile pe care le-aş fi luat atunci ar fi fost altele. La momentul respectiv, pentru noi, important a fost să corectăm tot ce se poate corecta, să tragem concluziile pe baza informaţiilor pe care le aveam şi să schimbăm sistemul atât cât acest lucru putea fi făcut de un guvern cu mandat scurt, fără majoritate şi susţinere în Parlament. Ăsta a fost mandatul pe care i l-am dat lui Raed Arafat, bazându-mă pe experienţa lui, pe faptul că el a fost cel care a creat acest sistem de intervenţie de urgenţă în România, că era recunoscut ca fiind un bun manager.
Vă cunoşteaţi cu Raed Arafat dinainte? Aveaţi o relaţie de prietenie?
Nu. L-am întâlnit cred că de trei sau patru ori înainte. Prima oară când eram la delegaţia Comisiei Europene. Ne-am mai întâlnit cred la câteva evenimente şi atât. Aveam aceleaşi informaţii despre dânsul ca şi toată lumea. Ştiam toate controversele care s-au construit în jurul lui, inclusiv legate de intervenţii politice, susţinerea pe care o avea, şi ştiam asta inclusiv din opinii din afara ţării că era unul dintre cei recunoscuţi ca fiind la baza construirii sistemului 112 şi a sistemului de intervenţie din România.
Au fost presiuni asupra dumneavoastră. Au venit presiuni din zona serviciilor?
Nu şi vă spun sincer. Nu funcţionau la mine aceste tipuri de intervenţii. Între timp, cu informaţiile pe care le avem, cred că dl Arafat trebuie să-şi asume responsabilitatea morală şi politică, şi e clar că sunt sincope majore în sistem. E nevoie de asumarea responsabilităţii politice şi de o reformă mai profundă care nu ţine doar de proceduri şi protocoale, ci de atitudinea funcţionarilor.
A condiţionat vreun lider politic păstrarea lui Arafat în Guvernul tehnocrat?
Nu s-a pus problema nici pentru el, nici pentru alţii. Ştiam că am un an de zile, dar că nu am majoritatea în Parlament. Trebuie să-mi asum răspunderea în Parlament pe câteva proiecte de reformă. Nu cred că un guvern tehnocrat trebuie să modifici un proiect politic. Eu susţin alegerile în două tururi, dar nu cred că trebuie OUG. Nu am făcut o reformă privind administraţia publică. Văzând ce s-a întâmplat de atunci încoace şi cum a fost influenţată administraţia publică, îmi dau seama că trebuiau asumate acele riscuri. Guvernul Orban ar trebui să-şi asume răspunderea pentru un astfel de proiect de reformă.
Ne uităm la Guvernul Orban şi vedem aproape scenariul din 2015. Nu credeţi că se va repeta scenariul din care va ieşi întărit PSD?
E exact motivul pentru are noi insistăm cu anticipatele. PSD ar trebui să meargă la lada de gunoi a istoriei. pentru ca PSD să nu mai aibă redresare e nevoie de unirea forţelor de opoziţie şi care să-şi asume rolul de a merge în faţa alegătorilor, de a avea o majoritate. E riscul ca într-un an PSD să se regenereze. Eu cred că la urmăoarele locale şi parlamentare putem de a izola PSD şi de a pune în loc un proiect care să construiască România pe termen mediu.
Care ar fi planul?
Eu nu ştiu care e planul lui Orban, dar spun ce aş face eu. Dacă Guvernul nu trece, se vine cu a doua propunere şi atunci aş veni cu un program politic şi mai clar de reformă. Să vină cu o asumare a răspunderii. Dacă proiectele sunt respinse şi se depune moţiune împotriva Guvernului aş veni cu un proiect şi mai consistent de reformă. Dacă Guvernul nu e respins, atunci cel puţin să lase Guvernul să-şi asume proiectele de reformă. Trebuie o reformă care să cuprindă depolitizarea administraţiei, a educaţiei, a companiilor de stat.
În perioada de negocieri am văzut mai multe neînţelegeri între USR şi PLUS. E decizia corectă cea a USR?
Cel mai important lucru era ca Guvernul Dăncilă să plece acasă. Din punctul meu de vedere nu ar fi fost rău ca USR, pentru că nu vorbim de alianţă, să-şi fi asumat şi guvernarea. Am avut o discuţie, nu am avut dispute. E firesc să ne spunem punctul de vedere.
Aţi fost pentru intrarea la guvernare?
Eu aş fi intrat la guvernare cu asumarea răspunderii pe nişte reforme. Aşa aş fi contribuit şi la pregătirea unui proiect care să ducă la alegeri anticipate. Cred că aceste lucruri sunt importante: reforme rapide şi alegeri anticipate. Alianţa USR PLUS susţine un Guvern Orban pentru că au înţeles că trebuie un guvern care să dea jos Guvernul Dăncilă. Uitaţi ce se întâmplă cu comiarul european. E o degringoladă totală. Un guvern care nu are legitimitate se joacă cu scrisori.
Nu credeţi că decizia USR va afecta scorul electoral al USR-PLUS?
Eu cred că dacă explicăm ce am vrut, oamenii vor înţelege decizia noastră şi argumentele. Noi am spus că ne asumăm guvernare din primul moment în care e posibil, dar o asumăm să facem proiecte. Nu e vorba de teama de a te compromite prin măsuri nepopulare. Dar mai întâi trebuie să poţi lua decizii, să ai susţinere în Parlament.
Cum vedeţi că la 4 ani de la Colectiv votul privind instalarea Guvernului depinde de Victor Ponta?
E o dramă pentru noi şi e o dramă care trebuie să ne-o asumăm. Cei care atunci după Colectiv au ieşit în stradă şi cei care au ieşit în stradă şi după OUG trebuie să ne asumăm să mergem până la capăt. E foarte important ca oamenii să înţeleagă că drumul pe care l-am început mai are încă câţiva metri şi kilometri de parcurs. Suntem într-un moment al istoriei de la Revoluţie încoace cum n-am avut. N-am avut astfel de momente favorabile să schimbăm în bine Româia. Dar trebuie să mergem până la capăt. Dacă doar cârpim pe ici pe colo şi ne mulţumim cu puţin, în continuare partide sau politicieni care au dus România în momentul de faţă vor avea în continuare un cuvânt de spus. Şi oricât s-ar democratiza ei şi oricât s-ar da de o parte sau de alta ca să rămână tot timpu la putere, cu astfel de oameni nu poţi să contruieşti pe termen lung.
Deci dincolo de ce trebuie să facă justiţia ca să clarifice ce s-a întâmplat şi la Colectiv şi pe 10 august şi în alte astfel de momente cheie pentru democraţia din România, dincolo de asta, avem o responsabilitate morală şi politică. Ăsta e şi motivul pentru care am intrat în politică. Şi mie îmi spun oameni „domnle la 50 de ani nu mai eşti ăla tânăr” sau „om nou”. Da, mi-am asumat responsabilităţi. O spun tot timpul. Am avut tot timpul un mod de gândire pro-european şi un mod de gândire democratic care să implicăm cât mai mult şi societatea civilă.
Din punctul meu de vedere asta înseamnă o gândire diferită. Dar am intrat în politică şi am făcut acest pas pentru că nu simţeam că pot să fac ceva mai util decât fac acuma dacă aş fi stat în mediul neguvernamental sau dacă aş fi stat doar ca tehnocrat să continui să-mi fac treaba aşa cum am făcut-o până acuma. Cred că e un moment favorabil în care chiar putem schimba lucrurile pentru ca astfel de partide făcute din reziduurile altor partide care sunt responsabile de ce s-a întâmplat în România până acuma să nu mai facă jocurile politice. De asta avem nevoie de alegeri anticipate.
De ce îl votaţi pe Iohannis, care v-a desemnat premier, ci pe Barna?
Domnul Iohannis m-a desemnat premier şi am lucrat cu dânsul. Dan Barna e parte a unui proiect pe care îl construim. Noi nu îl votăm doar pe Barna, ci un proiect. Ce ar avea de câştigat românii să aibă un tur doi între Iohannis şi doamna Dăncilă. Am văzut ce produce acest dialog. Ce ar însemna ca PSD să piardă intrarea în turul al doilea şi să avem cu adevărat o dezbatere despre direcţia României.
Faptul că a dat a treia şansă PSD-ului a fost eroare a lui Klaus Iohannis?
Eu nu aş fi dat această şansă, dar domnul preşedinte probabil că avea alte date şi o altă analiză la momentul respectiv. Deciziile în politică nu sunt doar alb sau negru. Asta constat şi eu acum de ceva vreme. Ele sunt bazate pe argumente. Pot să fie argumente pe care le prezinţi public şi altele pe care consideri că nu e cazul să le prezinţi din diferite motive, pentru că ai o strategie, ai un punct la care vrei să ajungi într-un anumit fel şi consideri că ajungând la acel punct îţi îndeplineşti un obiectiv. De aceea mie mi-e foarte greu să judec. Eu spun care ar fi fost gândirea mea şi care ar fi fost poziţia mea. Din punctul meu de vedere PSD a demonstrat cu vârf şi îndesat ceea ce poate şi mai ales ceea ce nu poate.
Avem o luptă strânsă între Barna şi Dăncilă. Ea e influenţată şi de candidatura lui Paleologu, care rupe din voturile USR. Cum vedeţi candidatura lui Paleologu?
E decizia dânsului. Cred că rezolvarea nu e să-l atac pe Paleologu. Eu vreau să demonstrez că Barna e candidatul Alianţei şi că USR-PLUS are energia să ducă România într-o direcţie bună. Nu e vorba doar de concurenţa Barna-Dăncilă-Paleologu, ci de proiectele politice.
Suntem ultimul stat european care nu are comisar european. Cum se văd lucrurile de la Bruxelles?
Nu poţi trimite un comisar european din partea României tu fiind un guvern care nu mai are legitimitate. Ar fi putut fi desmenată o persoană neutră politic, dar cu profil european şi să aibă susţinerea celor trei grupuri politice. Nu a existat această înţelegere. Legitimitatea e acea a unui nou Guvern. Săptămâna viitoare e deja cam limita limitelor.
Ce se întâmplă dacă Guvernul Orban nu primeşte vot de învestitură?
Atunci trebuie găsită o soluţie. Sper ca Iohannis să poată juca un rol-cheie.
Victor Negrescu ar putea fi o soluţie de avarie?
Să vedem cum va formaliza Ursula von der Leyen scrisoarea. Negrescu e membru de partid. Eu nu vreau acolo răul cel mai mic, ci un om care să reprezinte structura politică din România şi care să aibă legitimitate.
Cum vi se par variantele venite din partea noului Guvern: Siegfried Mureşan sau Adina Vălean?
Mie, personal, mi se par amândoi cu profilul necesar. Mureşan e parlamentar de mai mult timp, ştiu poziţionările sale, Adina Vălean conduce o comisie din Parlament, a fost şi vicepreşedinte al Parlamentului European
Câte procente credeţi că vor obţine Iohannis, Dăncilă şi Barna?
Nu vreau să fac nicio estimare. Am convingerea că finala va fi Iohannis-Barna.