Pas cu pas. Cum se lipesc oamenii partidelor mici de Guvernul Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La guvernare au ajuns oameni şi din alte faţă de cele ale Coaliţiei, precum şi persoane apropiate de diferiţi lideri politici FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
La guvernare au ajuns oameni şi din alte faţă de cele ale Coaliţiei, precum şi persoane apropiate de diferiţi lideri politici FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Oameni din PPU-SL, Pro România sau apropiaţi de lideri politici din exteriorul Coaliţiei au ajuns să fie numiţi în funcţii guvernamentale, poziţii care depind doar de bunăvoinţa formaţiunilor aflate la putere.

Coaliţia nu este preocupată doar de instalarea în funcţii politice a oamenilor de partid, ci îşi arată bunăvoinţa şi faţă de formaţiuni mai mici sau lideri politici cu notorietate, prin atragerea unor persoane reprezentative ale acestora în diferite dregătorii.

Cea mai cunoscută situaţie şi prima mutare dinspre un partid mic, neparlamentar, spre o funcţie guvernamentală este cea a secretarului general al Guvernului, Marian Neacşu. Fost secretar general şi fost membru al Pro România, Neacşu a fost până la începutul lunii decembrie în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, trimis acolo de Pro România. De asemenea, timp de câteva luni a fost şi consilier local al Sloboziei, până în ianuarie 2021. La insistenţele lui Marcel Ciolacu, Marian Neacşu a renunţat la funcţia de la ANRE, unde încasa lunar aproximativ 9.000 de euro, pentru o indemnizaţie de trei ori mai mică, potrivit informaţiilor „Adevărul”. De altfel, surse politice au precizat că Marian Neacşu s-ar fi înscris în decembrie în PSD, formaţiune pe care a reprezentant-o şi în Parlament timp de două mandate.

Fost candidat Pro România, la Justiţie

Nelu Ciobanu, numit secretar de stat la Ministerul Justiţiei în urmă cu două săptămâni, este fost candidat la Consiliul Local Sector 5 din partea partidului Pro România, formaţiunea condusă de Victor Ponta. Ciobanu este fost procuror militar care, potrivit declaraţiei de avere depuse la alegerile din 2020, încasase în anul fiscal 2019 circa 380.000 de lei numai din pensia de serviciu.

Tot în domeniul Justiţiei, pe funcţie de înalt funcţionar public, a ajuns şi Ion Claudiu Teodorescu, apropiat de Pro România, dar şi de PSD. Fost consilier al lui Victor Ponta timp de opt ani, apoi mai mereu cu funcţii în Ministerul Justiţiei, Teodorescu a fost numit la jumătatea lunii februarie pe poziţia de secretar general al acestei instituţii.

Trecut prin Pro România până la finalul lui 2019, apoi revenit în PSD ca membru simplu, iar acum numit într-o funcţie publică este şi Georgian Pop. În toamna lui 2020, Pop n-a mai prins un loc de parlamentar, ceea ce indica terminarea carierei politice a fostului deputat PSD şi Pro România. Însă Guvernul Ciucă l-a numit săptămâna trecută şef la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Filiera Negoiţă

Coaliţia a recuperat şi persoane apropiate de Robert Negoiţă, cel care controlează partidul local Bucureşti 2020, formaţiune care are un primar, pe Negoiţă, dar şi cinci consilieri locali. Cristina Arghir, fostă cumnată a lui Robert Negoiţă şi preşedintă a CA-ului Societăţii Internet şi Tehnologie a Sectorului 3, a fost numită în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române. Arghir este în cărţi pentru a fi numită şi în Consiliul de Administraţie al Romgaz, fiind pe lista persoanelor propuse pentru această funcţie, pentru a fi votat luni la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor. Potrivit ultimei declaraţii publice de avere a lui Arghir, aceasta a încasat în anul fiscal 2019 nu mai puţin de 300.000 de lei de la Societatea Internet şi Tehnologie, adică 25.000 de lei lunar.

PPU-SL, prezent şi el în Guvern

Partidul fondat de Dan Voiculescu, Partidul Puterii Umanist-Social Liberal (PPU-SL), a ajuns şi el să facă parte din actuala guvernare. Domnica-Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Nationale de Pensii timp de trei ani, în guvernele Boc şi Ungureanu, şi membru în conducerea PPUSL a fost numită secretar de stat la Ministerul Familiei şi Tineretului încă de la începutul lunii ianuarie.

Tot cu sprijin de la PPU-SL a prins o funcţie de secretar general adjunct la Ministerul Mediului şi Teodor Dulceaţă. Înaltul funcţionar public este un apropiat al Graţielei Gavrilescu, fost ministru al Mediului în perioada 2017-2019, în prezent deputat al PPU-SL. Dulceaţă este şi finul fostului lider ALDE Norica Nicolai, ieşită din prim-planul politic după ce formaţiunea sa nu a reuşit să intre în Parlament.

Potrivit surselor „Adevărul”, una dintre persoanele cu şanse pentru preluarea Prefecturii Capitalei este Ramona Ioana Bruynseels, lider al filialei PPU-SL Bucureşti. Acum, postul este ocupat de Georgiana Văcaru, instalată de liberali, cu toate că această poziţie a revenit celor din PSD la negocierile din iarna trecută.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite