Parlamentarii s-au autoiertat pentru nepotism. Cum au sfidat legile ca să scape de pedepse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Florea (stânga) şi Florin Iordache sunt juriştii PSD care au interpretat legea în favoarea penalilor p FOTOGRAFII: MEDIAFAX
Daniel Florea (stânga) şi Florin Iordache sunt juriştii PSD care au interpretat legea în favoarea penalilor p FOTOGRAFII: MEDIAFAX

PSD şi PNL au votat aproape în unanimitate un proiect de lege care îi va absolvi de pedeapsă pe parlamentari găsiţi în conflict de interese înainte de 2013. Agenţia Naţională de Integritate susţine că cel puţin 29 de aleşi ar scăpa de procese.

Parlamentarii şi-au mai votat o lege în interes propriu. De această dată, senatorii şi deputaţii, atât de la PSD, cât şi de la PNL, au decis, cu 306 voturi „pentru“ şi o singură abţinere, că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de 2013 nu vor mai fi traşi la răspundere.

De ce doar înainte de 2013? Pentru că abia atunci a fost introdusă în Statutul deputaţilor şi senatorilor prevederea care interzice nepotismul. Însă până atunci, interdicţia era stipulată direct în Codul Penal, dar şi în Legea nr.161/2003 (privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice). De fapt, în 2013, parlamentarii n-au făcut altceva decât să copieze articolul 301 din Codul Penal (care defineşte conflictul de interese) şi să-l transpună în Statutul senatorilor şi deputaţilor – legea lor de funcţionare internă. În plus, până în 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cercetat zeci de parlamentari direct în baza articolului 301 din Codul Penal, iar mulţi dintre ei au ajuns să fie condamnaţi.

Numai că, acum, aleşii ignoră pur şi simplu Codul Penal şi susţin că, dacă interdicţia nu era scrisă şi în Statutul lor, atunci nu exista.  Însă ANI le aminteşte parlamentarilor că se aflau sub incidenţa legii şi până să-şi modifice Statutul, în august 2013. „Prin propunerea legislativã adoptată astăzi se creează premisa conform căreia interdicţia de angajare a rudelor în cadrul propriilor birouri parlamentare operează doar de la data introducerii acestui articol, respectiv anul 2013 (Legea nr. 219), cu toate că anterior acestui moment exista o dispoziţie expresã care sã interzicã parlamentarilor să-şi angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare şi anume art. 70 din Legea nr. 161/2003 şi art. 301 din
Codul Penal“, arată ANI.

Şi avocatul Elenina Nicuţ spune că interpretarea aleşilor este aberantă. „Nu se poate spune că până în 2013, când şi-au introdus ei  norma special  în statut, interdicţia asta nu opera. Există dosarele ANI cu Florin Pâslaru, cu Mircea Diaconu. Până în 2013, avem nişte hotărâri judecătoreşti în multe situaţii sau dosare pe rol. Această lege votată de parlamentari exonerează de răspundere o anumită categorie. Egalitatea în faţa legii nu mai există. Practic, aceeaşi lege, pentru unii e mumă, pentru alţii, ciumă. Clar e neconstituţională“, a explicat avocatul Elenina Nicuţ pentru „Adevărul“.

Recolta ANI

Potrivit unei statistici oficiale, la acest moment, pe rolul instanţelor, în diferite faze procesuale, se aflã un număr de 29 de cauze în care ANI a constatat încălcarea de cãtre membrii Parlamentului a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ca urmare a angajãrii rudelor la cabinetele parlamentare. Printre parlamentarii care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de 2013 se numără deputatul PSD Mădălin Voicu, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, preşedintele Comisiei Juridice, deputatul ALDE Bogdan Ciucă, şi fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.

În perioada 2011 – 2015, Agenţia Naţionalã de Integritate a constatat, în cazul deputaţilor şi senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă şi 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală. În ceea ce priveşte conflictele de interese de naturã administrativă, ANI a câştigat definitiv şi irevocabil în 22 de cazuri şi doar într-un singur caz instanţa a anulat raportul de evaluare emis de Agenţie, restul dosarelor fiind pe rol. Referitor la conflictele de interese de naturã penalã, în 18 cazuri instanţa a emis sentinţe de condamnare la închisoare cu suspendarea pedepsei, în 3 cazuri amendă administrativă, iar în 5 cazuri, dosarele se aflã pe rolul organelor de cercetare penalã.

„Sunt neplăcut surprinsă“

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu le va cere explicaţii colegilor liberali care au votat pentru dezincriminarea conflictului de interese. „Înţeleg că s-a votat unanim. Credeţi-mă că sunt neplăcut surprinsă. Atâta i-a dus capul, mai mult de atât nu pot să comentez, şi o să îi întreb şi eu pe cei doi lideri de grup de la noi, că pe cei de la PSD nu am pretenţii, eram obişnuită să voteze aşa. Mă surprinde că sunt şi colegi de la noi care au votat cot la cot cu PSD“, a comentat copreşedintele PNL.  Preşedintele Liviu Dragnea a comentat laconic: „Din punctul meu de vedere, îmi asum faptul că nu am fost atent, mie mi se pare un demers nefericit, nu văd ce efecte poate să aibă, doar subiecte de discuţie“. 

Legea, schimbată chiar de vinovaţi

Aleşii care au cerut iniţial un proiect de amnistie pentru nepotism sunt chiar cei care au fost găsiţi în conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 2013. Este vorba de social-democraţii Ion Călin, Iulian Iancu, Laurenţiu Nistor şi Iuliu Nos, şi liberalul Mihăiţă Calimente. Ulterior, ideea lor a fost concretizată într-un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PSD Florin Iordache şi Daniel Florea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite