O decizie înţeleaptă a PNL. În fine!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte aproape de finalul unei săptămâni care nu părea a le fi fost nicidecum favorabilă, PNL şi preşedintele acestuia, dl. Ludovic Orban, izbutesc mai mult decât o lovitură de imagine odată că anunţul că dl. Nicuşor Dan va fi candidatul partidului la postul de primar general al Capitalei.

La scurtă vreme după confirmarea acestei informaţii care a generat o explozie de satisfacţie pe reţelele sociale a venit anunţul făcut de dl. Dan Barna, anunţ în conformitate cu care USR îl va susţine şi ea pe dl. Dan în respectiva cursă. Comunicarea preşedintelui USR a fost urmată de cea a domnului Traian Băsescu. Fostul preşedinte al României anunţa nu doar că renunţă la intenţia de a candida la aceeaşi funcţie, ci şi că PMP va susţine şi el candidatura domnului Nicuşor Dan. Se înregistrează astfel primii paşi concreţi pentru ca Opoziţia anti-PSD să se prezinte cu acelaşi candidat în competiţia pentru dobândirea Primăriei Capitalei. Singura modalitate plauzibilă prin care titulara de acum a funcţiei ar putea fi trimisă la mantinelă.

Dincolo de valul de satisfacţie înregistrat pe facebook, cred că justeţea mişcării izbutite ieri de penelişti a fost cel mai puternic confirmată de ieşirea nervoasă, necontrolată a chiar insei cu pricina. Doamna Gabriela Firea care şi-a pus mâinile în şold şi a început să debiteze năzbâtii. Aşa cum îi e felul şi...firea. Făcând-o pe grijulia faţă de sănătatea naţiunii. Indiciu limpede că cetăţeana cu pricina, altminteri deloc lipsită de şiretenie şi chiar de fler politic, intuieşte deja iminenţa primejdiei. Doamna Firea realizează că jocurile pentru alegerile din iunie nu sunt deja făcute, că, din contră, ele se complică drastic, că dl. Dan poate să îi strice calculele şi cheful şi că nu e nicidecum exclus ca undeva la începutul verii să fie silită să îşi ia apă şi merinde, dar şi să se înzestreze cu răbdare multă aşteptând la uşa familiei Voiculescu. În speranţa că i se va da un post la mult hulitele Antenei, post care trebuie să admitem că i-ar veni mănuşă.

Numai că nu soarta doamnei Gabriela Firea este de natură să ne îngrijoreze. Ci felul în care peneliştii vor şti să gestioneze succesul înregistrat joi. PNL avea nevoie ca de aer de o veste de anvergura celei de ieri. Probabil că tocmai de aceea şi-a pus orgoliile între paranteze. Seria de decizii şi manevre greşite comise fără a se ţine seama de realitatea politică, de faptul că pentru a declanşa mecanismul care duce la alegeri anticipate trebuie avută certitudinea existenţei unei majorităţi parlamentare, eşecurile în cascadă înregistrate de partid, dar şi de dl. Orban din momentul în care au fost lansate provocări politice care nu aveau cum să nu enerveze şi să provoace reacţii dure din partea PSD-lui, izbânda moţiunii de cenzură, reuşitele social-democraţilor în Parlament dar şi la CCR despre care aveau toate indiciile că este favorabilă social-democraţilor au ros din credibilitatea PNL. Ca şi din felul în care este privit el de electorat. Un electorat care, după miracolul produs în cursul zilei de 4 noiembrie 2019, atunci când datorită înzestrărilor autentice de politician ale d-lui Ludovic Orban guvernul condus de el a obţinut votul de învestitură a început să creadă PNL-ul de-a dreptul infailibil. Numai că Infailibilitatea s-a evaporat rapid, norocul d-lui Orban a început să le pară multora doar ceva de conjunctura şi deja ajuns la termen. Anunţul referitor la candidatura la Primăria Capitalei a d-lui Nicuşor Dan cu susţinerea declarată a PNL echivalează pentru partid şi pentru preşedintele acestuia cu o relansare.

Ceea ce nu înseamnă că PNL-ului i-ar putea fi iertate greşelile de etapă. Celor deja amintite adăugându-li-se anunţul candidaturilor cel puţin nepotrivite ale d-lui Mihai Chirica la Primăria municipiului Iaşi şi Cătălin Chereches la conducerea municipiului Baia Mare. Veştii bune de ieri i s-a contrapus, din păcate, aceea a revenirii la conducerea interimară a PNL Ploieşti a doamnei Roberta Anastase. Una caldă, una rece.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite