Noul ministru al Dezvoltării Daniel Suciu  apără „tehnic” modul de funcţionare al Programului Naţional pentru Dezvoltare Local (PNDL) denunţat de o anchetă jurnalistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, care a depus vineri jurământul, a vorbit la Digi24 despre programul  PNDL, care potrivit declaraţiilor premierului Viorica Dăncilă  „a scos ţara din noroaie”, amintind faptul că a fost introdus de preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

O anchetă a jurnaliştilor de la Recorder.ro  arăta zilele trecute cum o firmă, condusă de preotul Mădălin Iscru, fără angajaţi şi fără cifră de afaceri a câştigat fără licitaţie mai multe contracte cu autorităţi locale din mai multe zone ale ţării.

„Ştiu că nu este de bon ton şi nu vinde neapărat să vorbim despre România tăcută, România rurală, şi vedem cu toţii reportaje...”, a replicat noul ministru, find  întrebat de jurnalişti despre sărăcia extremă, subdezvoltarea din satele româneşti şi arta deturnării de fonduri facilitate de PNDL.

„Am să vă demonstrez tuturor că acest program revoluţionar care se numeşte PNDL funcţionează şi funcţionează foarte bine. Şi am să vă demonstrez acest lucru mergând la faţa locului. ”, a adăugat Daniel Suciu.

Ancheta jurnaliştilor de la recorder.ro a dezvăluit cum sunt transpuse în fapte obiectivele programului şi cum sume colosale de bani de la bugetul de stat sunt înghiţite de facturi cu preţuri supraevaluate de zeci de ori, de achiziţii publice, uneori inutile sau de proastă calitate, acordate unei firme (Hercinic SRL) fără angajaţi, fără cifră de afaceri, însă administrată de Mădălin Iscru, preot, dar şi consilier la Ministerul Dezvoltării, apropiat al fostului vicepremier Paul Stanescu. Acesta este supranumit de către jurnaliştii Recorder „Dumnezeul Achiziţiilor”, firma Hercinic SRL obţinând de la Ministerul Dezvoltării, prin intermediul primăriilor, peste 130 de contracte în toată ţara.

Noul ministru, Daniel Suciu a insistat să se acorde o mai mare atenţie dimensiunii tehnice a modului de funcţionare al PNDL atunci când a fost adus în discuţie motivul pentru care atât de multe contracte au fost atribuite, fără licitaţie, şi în special firmei administrate de preotul Mădălin Iscru.

„Am o rugăminte: să verificaţi ce se întâmplă din punct de vedere tehnic cu derularea Programului Naţional pentru Dezvoltare Locală. Din momentul în care finanţarea pleacă de la minister şi se semnează contractul de finanţare, autoritatea locală beneficiară derulează tot ceea ce înseamnă licitaţie, şi nu Ministerul Dezvoltării. Dar voi fi foarte atent la toate semnalele publice şi vă rog din suflet să verificaţi, pentru că vorbim de aproape jumătate din populaţia României care trăieşte în mediul rural şi peste 60 la sută, aproape 70 la sută din aceste proiecte, 30 de miliarde de lei din anul 2016 până în anul 2020, 70 la sută din această sumă se duce exclusiv în mediul rural, pe proiecte.”, a răspuns acesta.

Potrivit reportajului, zeci de contracte au fost atribuite în aceeaşi zi, unul dintre primarii intervievaţi de către jurnalistul recorder.ro recunoscând că alocarea sumelor de către Minister era condiţionată de alegerea firmei  Hercinic SRL pentru prestarea serviciilor. 

Intr-un final, Daniel Suciu a admis că nu poate să răspundă „netehnic”  argumentelor invocate  de către  jurnalişti şi a promis că va reveni cu noi informaţii despre acest dosar:

 „Eu vorbeam de 12.000 de proiecte finanţate prin PNDL. Mă încăpăţînez să spun în continuare. Şi dacă aveţi amabilitatea să aşteptaţi până săptămâna viitoare, mă voi interesa şi cu acest subiect, dar vă spun: nu am cum să spun netehnic sau altfel, din moment ce 12.000 de licitaţii se derulează la nivelul autorităţilor beneficiare, şi nu la nivelul ministerului. Îmi pare rău că nu pot să dau alt răspuns, dar acesta este răspunsul cel corect. (...) PNDL este cel mai performant program care a funcţionat la nivel guvernamental în zona de investiţii (…) am să încerc în perioada următoare să arăt tot ce se întâmplă cu PNDL-ul şi nu doar cu PNDL-ul. Şi atunci mă întreb dacă în anul 2019 când discutăm, după miliarde alocate autorităţilor locale, România arată aşa, oare ce să mă întreb, în anul în care au condus tehnocraţii cum arăta România? Eu nu cred că mai bine. (...) O să vă pun la dispoziţie toate cifrele, valoric câţi bani se vor aloca pe proiecte de canalizare prin PNDL.”, s-a apărat noul ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite