Nicuşor Dan respinge propunerea lui Ghinea: Nu sunt de acord cu „primaries“ pentru alegerea candidatului la Capitală. Cei cu baze de date ar fi favoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Nicuşor Dan a vorbit astăzi la „Adevărul Live” despre competiţia internă din USR pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei, în care a intrat din postura de independent. Ce avantaje are în faţa lui Vlad Voiculescu? Ce-l recomandă pentru funcţia de primar? În ce condiţii s-ar putea retrage din cursă? Ce relaţie are cu Dan Barna? Răspunsurile, mai jos.

Adevărul: De ce a demisionat Roxana Wring, şefa USR Bucureşti, după ce dvs v-aţi anunţat candidatura?

Nicuşor Dan: Doamna Wring a făcut două gesturi în acele zile. Mai întâi nu şi-a mai depus candidatura pentru competiţia internă pentru primăria Capitalei. Acest gest eu îl înţeleg ca fiind o neintrare într-o competiţie cu mine dat fiind că vine din acelaşi USB. Cred că avem o relaţie apropiată de 10 ani încă de când Salvaţi Bucureştiul şi Prodomo se luptau pentru Bucureşti. Ieşirea din cursă cred că a fost un gest de politeţe faţă de candidatura mea. Demisia din fruntea USB Bucureşti a explicat-o. Ce a spus public pe Facebook este motivul real. O să urmeze nişte alegeri într-o lună sau două iar în momentul ăsta are nişte proiecte pentru Bucureşti şi nu-i permite timpul.

Adevărul: Aţi discutat cu Wring după ce şi-a dat demisia?

Nicuşor Dan: Am sunat-o chiar la jumătate de oră după ce am văzut anunţul.

Adevărul: Nu v-aţi aşteptat să vă susţină?

Nicuşor Dan: Cred că e o decizie care-i aparţine. Pentru chestiunea asta aşteaptă să vadă şi care-i opinia juriştilor să vadă dacă un independent poate fi susţinut.

Adevărul: Dacă USR Bucureşti nu vă susţine mergeţi mai departe într-o candidatură ca independent?

Nicuşor Dan: Nu aş vrea să mă într-un asemenea scenariu. Eu sunt optimist faţă de decizie Biroului Municipal. Dincolo da faptul că sunt eu, e o chestie de principiu. USR-ul prin obiectivul lui care e trecut în statutul pe care eu l-am scris, vrea să extragă din societatea românească competeţele şi să le pună în poziţiile potrivite. USR nu are ca obiectiv promovarea membrilor lui în poziţii publice ci promovarea persoanelor din societate. Au făcut asta deja cu Avocatul Poporului.

Adevărul: Vă aşteptaţi să primiţi susţinerea USR deci?

Nicuşor Dan: Am nişte legături cu partidul ăsta totuşi. Am fost foarte emoţionat că mulţi mi-au făcut campanie în intern. Oameni pe care i-am cunoscut şi oameni mai noi pe care i-am cunoscut săptămânile astea.

Adevărul: Mai există vreo şansă să nu candidaţi la alegerile locale?

Nicuşor Dan: Desigur. Sunt foarte multe variate, dar nu aş vrea ca eu să fiu acela care împiedică o candidatură a Opoziţiei care să bată PSD-ul şi pe Firea. Dar deocamdată sondajele mă plasează ca fiind cel mai bun candidat de pe partea dreaptă. Sondajele spun că iau voturi de la toate partidele de Opoziţie.

Adevărul: Cum ar trebui să fie desemnat candidatul Opoziţiei unite pentru primăria Capitalei? De exemplu Cristian Ghinea, europarlamentar USR a propus un sistem de primaries. Să participe toţi candidaţii de la toate partidele de Opoziţie într-o competiţie internă. Sunteţi de acord cu acest sistem?

Nicuşor Dan: Sunt de acord cu competiţia internă şi cu dezbaterile, nu sunt de acord cu sistemul de primaries care nu este deloc controlabil şi echitabil, în sensul că aşa cum am înţeles acest sistem, pot să voteze şi membrii şi non-membrii care plătesc o taxă. Ar fi o competiţie care cine are baze de date mai bune şi convinge mai mulţi oameni să plătească o taxă să dea un vot, are şase mai multe. Există un instrument foarte obiectiv care este sondajul.

Adevărul: Depinde cine îl face. Că dacă îl faceţi dvs e posibil să difere de sondajul făcut de PLUS.

Nicuşor Dan: Cred că există măcar atâta înţelepciune la toată lumea ca să se agreeeze la o casă de sondaj cu experţi din toate părţile care să se uite la date, la eşantioane şi să rezulte o chestie obiectivă.

Adevărul:  Credeţi că e posibil să fiti candidat independent susţinut doar de PNL iar alianţa USR-PLUS să aiba un alt candidat?

Nicuşor Dan: E un scenariu puţin probabil dar nu exclus. Cred că scenariul cel mai plauzibil este să existe un candidat al tuturor partidelor din Opoziţie şi sper ca eu să fiu acela.

Adevărul:  În cazul în care PNL îşi va desemna candidat separat iar dvs veţi fi candidatul USR-PLUS, aveţi şanse să câştigaţi primăria Capitalei?

Nicuşor Dan: Sondajul pe care l-am făcut la începutul lui august spunea că pe ipoteza asta eu aş avea 41%, Gabriela Firea în jur de 30, iar PNL-ul cu Rareş Bogdan undeva la 25%.

Adevărul: V-a cerut Ludovic Orban să vă înscrieţi în PNL pentru a vă sprijini la primăria Capitalei?

Nicuşor Dan: Am avut mai multe discuţii cu PNL-ul, dar n-o să spun ce am discutat acolo. Voi comunica doar rezultatul unor discuţii dacă e să spun.

Adevărul: Mai discutaţi în continuare cu PNL sau s-a închis uşa?

Nicuşor Dan: Nu s-a închis nimic. Discut cu Ludovic Orban, discut cu Violeta Alexandru care este preşedinta organizaţiei PNL Bucureşti. Chiar am fost la un eveniment care ei l-au organizat şi am discutat cu mai mulţi oameni, chiar şi cu preşedinţi de sectoare care erau acolo. Numai că acum pentru că este criza asta la nivel naţional, priorităţile politicienilor de la vârf sunt moţiunea de cenzură şi un eventual guvern care să urmeze.

Adevărul: Când spunem Vlad Voiculescu spunem reţeaua medicamentelor, MagiCamp, ministerul Sănătăţii. Când spunem Nicuşor Dan, cu ce veniţi în spate?

Nicuşor Dan: Vin cu 14 pentru Bucureşti în care am înţeles cum funcţionează primăria. Ştiu administraţie publică, ştiu procesele interne, ştiu cum trebuie simplificate ca să funcţionalizăm această administraţie. Ăsta e răspunsul scurt. Şi dacă vreţi un CV în 30 de secunde, am făcut în viaţă trei lucruri importante: O şcoală pentru elite, Şcoala Normală Superioară Bucureşti, bineînţeles cu o întreagă echipă care a făcut să avem premii Nobel în consiliul ştiinţific şi studenţi români care înainte plecau direct după liceu la facultate acum să rămână să studieze în România. Ăsta e un lucru. Am făcut o opoziţie care părea imposibilă la o mafie imobiliară în Bucureşti cu sute de milioane de euro şi cu bugete nelimitate pentru avocaţi care a dus la limitarea dezastrului care se prefigura în anii 2007-2008, şi am creat un partid politic când lucrul ăsta părea puţin probabil. Când am anunţat că vreau să facem un partid, lumea cam râdea.

Adevărul: Deci credeţi că aveţi competenţe mai aplicate pentru primăria Capitalei decât Vlad Voiculescu?

Nicuşor Dan: Eu vorbesc de mine. Am spus că cunosc tot ce înseamnă funcţionarea acestei instituţii. Am dovedit că ştiu să aduc oameni şi să facem proiecte chiar dacă ele par imposibile, şi mai mult decât atât, cred că un primar trebuie să ştie despre funcţionarea unui oraş, adică urbanism. Nu-i îndeajuns să fii un manager ca să conduci un oraş. Sunt procese specifice pe care dacă tu eşti un simplu manager şi vine la tine directorul de transporturi şi spune «vreau să fac un pod» şi vine arhitectul şef şi spune «podul ăla nu e bun», tu trebuie să ai nişte referinţe în cap care să te ajute să iei decizia.

Adevărul: Vedeţi această susţinere a USR ca şi o favoare întoarsă?

Nicuşor Dan: Fără îndoială că există o legătură emoţională între mine şi mulţi din partidul ăsta. Dar dacă decizia îmi va fi favorabilă, aceasta va ţine şi de competenţele mele.

Adevărul: Cu cine votaţi în primul tur la prezidenţiale? Cu Dan Barna sau Klaus Iohannis?

Nicuşor Dan: Nu o să vă pot da un răspuns pentru că sunt în poziţia unui independent care cere şi susţinerea de la USR-PLUS şi de la PNL. O să zâmbesc şi sper să trecem mai departe.

Adevărul: Rămânem la Barna, credeţi că a fost o decizie bună să organizeze congres înaintea alegerilor?

Nicuşor Dan: Nu a fost decizia lui Dan Barna dacă nu mă înşel. A fost decizia Biroului Naţional al USR

Adevărul: Controlat de o majoritate favorabilă lui Dan Barna.

Nicuşor Dan: Este o chestiune care ţine de procesul intern al USR-ului în care nu vreau să intru.

Adevărul: Aţi mai putea reveni vreodată în fruntea USR?

Nicuşor Dan: E un răspuns pe care l-am dat acum doi ani şi jumătate şi mi-e foarte greu să mă tot întorc la momentul acela. Am spus atunci ce-ar însemna ca eu să mă întorc ca membru al USR-ului, pare tot mai puţin probabil ca lucrul ăsta să se întâmple, dar ce e important este să privim în viitor. Miza pentru mine şi USR Bucureşti este o guvernare mai bună care să rezolve nişte proble şi, mai important, să nu dezamăgească speranţele multor oameni care şi le-au pus în construcţia asta.

Adevărul: Dacă aţi fi acum preşedintele USR, aţi intra la guvernare?

Nicuşor Dan: E o întrebare pe care nu mi-am pus-o. Am fost concentrat în ultimele luni pe Bucureşti. E o întrebare dificilă. Din noi, voi da un zâmbet politicos.

Adevărul: Deci aveţi ocazia între a intra la guvernare acum sau a aştepta alegerile parlamentare din 2020.

Nicuşor Dan: Dacă dezbaterea asta ar fi pe Consiliul General al Municipiului Bucureşti, răspunsul ar fi da, imediat,

Adevărul: Cu Dan Barna aţi discutat personal după ce v-aţi anunţat această intenţie de a candida la Primăria Capitalei?

Nicuşor Dan: Am discutat conjunctural, nu am discutat această chestiune. Dan Barna după cum ştiţi, în 2017, imediat după ce eu am plecat din USR a declarat că USR mă va susţine la Primăria Capitalei, fie că mă întors în USR fie că rămân independent. Declaraţia a făcut-o şi Cristian Seidler şi Vlad Alexandrescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite