Negocierile PNL-PSD-UDMR, deblocate: Nicolae Ciucă, variantă de compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Discuţiile pentru formarea guvernului PNL-PSD-UDMR, ţinute pe loc de numele premierului, au fost deblocate după ce liberalii l-au propus pe Nicolae Ciucă prima variantă la rotativă, scenariu de compromis şi pentru social-democraţi.

Nicolae Ciucă este propunerea oficială a Partidului Naţional Liberal pentru prima rundă a şefiei Executivului, urmând ca acesta să conducă şi negocierile cu celelalte două formaţiuni pentru formarea coaliţiei.

Deşi a ţinut morţiş până în ultimul moment să fie el propunerea PNL pentru conducerea Guvernului, Florin Cîţu a înaintat, joi, într-o şedinţă-fulger, numele lui Nicolae Ciucă, pentru a debloca negocierile cu partenerii de guvernare şi pentru a slăbi tensiunile din partid. Ciucă, desemnat în urmă cu doar câteva săptămâni pentru a conduce guvernul minoritar PNL-UDMR, dar care nu a strâns o majoritate parlamentară, a fost votat în unanimitate de liberali, în doar câteva minute. Înainte de întâlnirea conducerii restrânse a PNL, mai mulţi lideri ai partidului au subliniat că nu vor fi de acord ca PSD să aibă primul cuvânt în formarea Guvernului, precizând că premierul liberal este „singura condiţie pentru a continua discuţiile” cu social-democraţii.

Varianta propusă de liberali ar putea fi agreată şi de PSD, după cum au declarat surse politice pentru „Adevărul”, întrucât Marcel Ciolacu, propus recent de partid pentru funcţia de premier, nu ar dori în mod expres să preia guvernarea. Din postura de şef al Guvernului, Ciolacu ar trebui să deconteze electoral toate deciziile care se vor lua în perioada următoare.

„Am auzit că Florin Cîţu mi l-a propus pe domnul Rafila. Îl anunţ că nu refuz această propunere. (...) Înseamnă că avem un prim-ministru pe care am picat de acord”, a fost reacţia ironică a lui Ciolacu, cu referire la afirmaţia lui Cîţu, conform căreia ar fi existat o astfel de discuţie.

La nivelul PSD, o decizie concretă privind posibila susţinere a lui Nicolae Ciucă în prima parte a rotativei s-ar putea lua la în weekend, când sunt organizate şedinţe ale conducerii partidului.

Dacă cele trei formaţiuni, PNL, PSD şi UDMR, se vor pune oficial de acord asupra numelui de premier, cât şi asupra programului de guvernare, zilele următoare preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să convoace formaţiunile la consultări, la Palatul Cotroceni, astfel încât să se formeze un nou Guvern până la începutul lunii decembrie.

Negocierile PNL-PSD continuă

Discuţiile cu social-democraţii au continuat după ce liberalii au decis să meargă mai departe cu Nicolae Ciucă. Printre subiectele puse pe masă în cadrul discuţiilor s-au numărat creşterea pensiilor şi majorarea alocaţiilor, liderii celor două formaţiuni punându-se de acord asupra pragului minim de pensie, mai exact 1.000 de lei, după cum au declarat surse politice pentru „Adevărul”. În schimb, nu au bătut palma la capitolul creşterii alocaţiilor, din moment ce PSD susţine majorarea acestora până la 300 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani, iar PNL vrea o creştere mai mică, conform informaţiilor „Adevărul”.

Negocierile dintre cele trei formaţiuni au fost blocate mai multe zile de numele posibilului premier, dar şi de ce partid va avea primul conducerea Executivului. În timp ce Florin Cîţu insista să deţină acest post, social-democraţii respingeau această variantă, în contextul în care a fost demis prin moţiune de cenzură. PSD a înaintat propria variantă de prim-ministru, în persoana lui Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite