Mureşan: Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină. Concret, a votat alocarea a zero euro

Mureşan: Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină. Concret, a votat alocarea a zero euro

Siegfried Mureşan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că Guvernul Dăncilă a votat în Consiliul UE reducerea alocărilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană în Bugetul UE 2019. În urmă cu câteva zile, Siegfried Mureşan a solicitat în Parlamentul European creşterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor. „Concret, Executivul a votat alocarea a zero euro“, susţine Mureşan.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Guvernul Dăncilă sabotează orice şansă ca fermierii români afectaţi de pesta porcină africană să fie despăgubiţi din fonduri europene! Guvernul României a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocărilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, la o săptămână după ce solicitasem în Parlamentul European creşterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor.

În data de 30 august a.c., am depus în Parlamentul European două amendamente la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2019 în care solicitam alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectaţi de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România.

Dintr-un document oficial obţinut ieri de la Consiliul UE am aflat că, în data de 4 septembrie a.c., deci la aproape o săptămână după amendamentele depuse de mine, Guvernul a votat în Consiliu tăierea fondurilor pentru pesta porcină. Concret, Executivul condus de Viorica Dăncilă a votat alocarea a zero euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectaţi de pesta porcină africană, acolo unde eu solicitasem 100 de milioane de euro. Mai mult, Guvernul Dăncilă a votat şi pentru reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgenţă de combatere a bolilor la plante şi animale în Uniunea Europeană, faţă de propunerea iniţială a Comisiei. La acest capitol, eu am solicitat o creştere de 10 milioane de euro.

Forma finală a Bugetului UE 2019 va fi negociată şi aprobată de Parlamentul European şi Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.

Între timp, eu am obţinut deja sprijinul Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru susţinerea amendamentelor mele după ce le-am explicat gravitatea situaţiei şi nevoia de a ajuta fermierii români.

În următoarele două luni voi lupta să obţin sprijinul majorităţii Parlamentului European, al Comisiei Europene şi al guvernelor celorlalte 27 de state membre pentru ca forma finală a bugetului să cuprindă banii pentru fermierii afectaţi de pesta porcină, nu zero euro, cât a votat Guvernul Dăncilă.

Este clar că principalul obstacol pentru obţinerea acestor alocări către fermierii păgubiţi este însuşi Guvernul României care, cu 3 luni înainte de preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, se arată incapabil de a pune pe agenda europeană o problemă de maxim interes pentru România“, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, miercuri, că Guvernul a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine, după ce Comisia Europeană a aprobat acordarea pentru România a 43 milioane de euro.

 

citeste totul despre: