Moţiune simplă împotriva ministrului Culturii. Romaşcanu: Citind textul, de o subţirime pe măsura autorilor, este evident un exerciţiu politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romascanu

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, ca urmare a refuzului acestuia de a îl demite pe directorul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, după ce înaintea unui spectacol a fost distribuit un ziar cu mesaje anti-UE şi rasiste. Într-un răspuns pentru „Adevărul”, ministrul a afirmat că este un exerciţiu politic, al cărui singur scop „este ieşirea din umbra binemeritată a unui grup de parlamentari”.

UPDATE -  Moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Culturii, care urma să fie citită şi dezbătută miercuri, de la ora 11.00, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost amânată din cauza unei erori tehnice referitoare la numărul de semnături necesare pentru moţiune.

Concret, unul dintre deputaţii USR, Teodor Lazăr, a semnat de două ori moţiunea simplă şi astfel procedura de depunere a acesteia nu a fost legală, susţin surse politice pentru News.ro.


„Am luat act de moţiunea simplă depusă azi de deputaţii USR. În mod normal, depunerea unei moţiuni este un exerciţiu democratic. De data aceasta însă, citind textul, de o subţirime pe măsura autorilor, este evident un exerciţiu politic. Nu are nicio ancoră în realitatea activităţii Ministerului Culturii, singurul scop este ieşirea din umbra binemeritată a unui grup de parlamentari din ce în ce mai departe de aşteptările celor care i-au votat. Mă voi prezenta în faţa parlamentarilor şi îmi voi prezenta activitatea, cu convingerea unui rezultat final favorabil”, a transmis Lucian Romaşcanu, într-un răspuns pentru „Adevărul”, după ce USR a depus o moţiune simplă împotriva sa. 

Moţiunea se intitulează  «Libertate artistică? Da! Propagandă pro-Moscova şi anti-UE în instituţii publice? Niciodată!».

„În timp ce întreaga ţară se luptă cu extremismul naţionalist venit din Est, dinspre Moscova, directorul interimar al TNB programează un spectacol «găzduit», ţinut de Dan Puric, actor angajat al teatrului, susţinător declarat al dughinismului şi putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului şi al naţionalismului de extracţie moscovită. (..) În timp ce întreaga Europă luptă împotriva propagandei anti-UE şi anti-NATO, la Teatrul Naţional, sub ochii directorului interimar aflat în sală, se împart sute de exemplare gratuite dintr-o publicaţie naţionalistă, antisemită, antieuropeană şi pro-putinistă. Nu un exemplar, două, trecute pe sub mână, ci sute! Ce face ministrul Culturii? Aşteaptă anchete, comitete şi comiţii”, se arată în textul moţiunii.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că nu există în mandatul său nici delict de opinie, nici cenzură şi în niciun caz nu îl va demite pe directorul interimar al Teatrului Naţional, Mircea Rusu, până nu are o concluzie clară a celor care fac raportul în privinţa distribuirii ziarului naţionalist în timpul unui spectacol al lui Dan Puric, despre care a afirmat că este „un mare actor”.

Managerul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, Mircea Rusu, a transmis un mesaj prin care se delimitează de distribuirea neautorizată în incinta TNB a unei publicaţii în care pot fi citite mesaje anti-UE, dar şi unele rasiste, precizând că nu este „pro Putin”.

Spectatorii de la Teatrul Naţional au fost întâmpinaţi duminică, înaintea unei piese a lui Dan Puric, cu un număr al ziarului „Certitudinea”, o publicaţie în care pot fi citite mesaje anti-UE, dar şi unele rasiste. Situaţia a fost semnalată de Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor. Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a anunţat că a fost demarată o anchetă internă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite