Mişcarea Iniţiativa România solicită Guvernului şi partidelor politice realizarea reformei electorale până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Postelnicescu, unul dintre reprezentanţii mişcării Iniţiativa România. FOTO Roberto Sălceanu
Claudia Postelnicescu, unul dintre reprezentanţii mişcării Iniţiativa România. FOTO Roberto Sălceanu

Noul Guvern este invitat la un diaog deschis de mişcarea civică Iniţiativa România, aceasta solicitând reformarea legislaţiei electorale până la finalul lui 2015. De asemenea, invitaţia este deschisă şi partidelor politice, în special a celor cu reprezentare parlamentară.

Mişcarea Iniţiativa România e nemulţumită de modul în care Dacian Cioloş a tratat chestiunea reformei electorale în programul de guvernare, din moment ce principalele puncte cerute de societatea civilă au fost lăsate de o parte. 

„Iniţiativa România a constatat că cele mai importante revendicări ale societăţii civile privind reforma legislaţiei electorale au dispărut din programul de guvernare al noului cabinet. Astfel, angajamentele privind:

1.Introducerea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari,

2.Eliminarea pragului pentru consiliile locale,

3.Reducerea numărului de semnături pentru independenţi şi posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, au fost eliminate din program fără nicio explicaţie, netransparent şi contrar concluziilor întâlnirii dintre Preşedintele României şi reprezentanţi ai zeci de organizaţii neguvernamentale“, se arată într-un comunicat al mişcării civice. 

De asemenea, Iniţiativa România aminteşte faptul că noul Guvern şi Preşedinele au tot vorbit de transparenţă şi deschiderea spre dialog cu societatea civilă, ceea ce, în mod normal, ar duce şi la respectarea cerinţelor venite din partea organizaţiillor neguvernamentale. Prin urmare, Iniţiativa România solicită: 

„1.Respectarea angajamentelor iniţiale ale Guvernului privind reforma legislaţiei electorale;

2.Deschiderea imediată a dialogului dintre societatea civilă şi Ministrul pentru consultare publică şi dialog civic având ca subiect reforma legislaţiei electorale;

3.Adoptarea, până la finalul anului 2015, a unui act normativ de amendare a legislaţiei electorale pentru consolidarea dreptului constituţional de vot, asigurarea unei mai mari reprezentativităţi politice a românilor, egalitatea de şanse în competiţia politică şi eliminarea restricţiilor de participare la competiţia politică, aşa cum s-a dorit iniţial prin Programul de guvernare“, se mai arată în comunicatul mişcării civice menţionate. 

Ce este Iniţiativa România

Iniţiativa România este o mişcare civică care îşi propune coagularea cetăţenilor şi a societăţii civile în Bucureşti. Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu şi lung, vor reprezenta o alternativă la clasa politică actuală în administraţia publică locală şi naţională. Primul obiectiv este câştigarea consiliilor şi primăriilor Bucureştiului de către candidaţi identificaţi şi susţinuţi de societatea civilă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite