Ministerul Justiţiei a participat la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, la Luxemburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Ministerul Justiţiei
FOTO: Ministerul Justiţiei

Ministerul Justiţiei, prin secretarul de stat George Cătălin Şerban a participat, joi, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, sesiunea Justiţie, desfăşurată la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, principalele teme de discuţie au privit răspunsul sistemului judiciar la situaţia din Ucraina, respectiv protecţia mediului prin intermediul dreptului penal. În ceea ce priveşte dezbaterea referitoare la răspunsul sistemului judiciar la situaţia din Ucraina, au fost abordate două componente: răspunsul unitar la nivelul UE şi al statelor membre cu privire la Memorandumul de Cooperare privind protecţia minorilor refugiaţi propus de Ucraina şi Proiectul de Decizie a Consiliului de adăugare a încălcării sancţiunilor internaţionale adoptate la nivelul Uniunii Europene la lista infracţiunilor prevăzute de art. 83(1) TFUE (infracţiunile grave, cu element transfrontalier, denumite şi euroinfracţiuni).

„În cadrul dezbaterii, secretarul de stat George Cătălin Şerban a subliniat contribuţia demersurilor României la eforturile comunităţii internaţionale în reacţie la situaţia din Ucraina, prin utilizarea principalilor piloni ai arhitecturii judiciare internaţionale, precum Curtea Penală Internaţională (CPI) şi Curtea Internaţională de Justiţie. A susţinut, de asemenea, un răspuns politic comun la nivelul UE pe tema protecţiei minorilor refugiaţi din Ucraina, precum şi extinderea domeniului de aplicare al art. 83(1) TFUE, prin includerea nerespectării sancţiunilor impuse la nivelul UE.

Miniştrii au agreat, de principiu, poziţia Consiliului cu privire la o serie de dispoziţii ale Proiectului de Directivă privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal şi de înlocuire a Directivei 99 din 2008 (dispoziţiile referitoare la definiţiile utilizate, infracţiuni, instigare, complicitate şi tentativă). În acelaşi context, a avut loc şi o dezbatere de orientare pe tema gradului de armonizare a regimului de sancţiuni aferente infracţiunilor de mediu.

Componenta cooperării judiciare în materie penală a fost prezentă pe agendă sub forma adoptării poziţiei Consiliului UE cu privire la Regulamentul privind schimbul de informaţii digitale în cazurile de terorism transfrontaliere şi Regulamentul privind platforma de colaborare pentru echipele comune de anchetă. Obiectivul celor două proiecte legislative este de a eficientiza sistemul electronic de comunicare între Eurojust şi autorităţile din statele membre ale Uniunii Europene,  instituind în acelaşi timp şi o platformă dedicată cooperării echipelor comune de anchetă (joint investigation team – JIT) ce va facilita schimbul de informaţii şi probe în cazurile transfrontaliere. În baza acestei poziţii a Consiliului UE, vor fi demarate trialogurile cu Parlamentul European, în cadrul procedurii legislative ordinare”, mai arată comunicatul citat.

Consiliul a aprobat şi Concluziille referitoare la Strategia Uniunii Europene privind drepturile copilului, care pun un accent deosebit pe situaţia categoriei cele mai vulnerabile dintre persoanele afectate de războiul din Ucraina: copiii, mai transmite Ministerul Justiţiei. 

Totodată, miniştrii Justiţiei au analizat şi stadiul negocierilor de aderare a Uniunii Europene la Convenţia Europeană a Dreoturilor Omului. Tot în cadrul reuniunii, la invitaţia adresată miniştrilor Justiţiei de Procurorul şef european, a fost marcată, la sediul Parchetului European (EPPO), aniversarea unui an de la operaţionalizarea acestei instituţii importante pentru protecţia intereselor financiare ale UE.

Cehia, stat membru care va prelua Preşedinţia Consiliului UE de la 1 iulie 2022, a prezentat priorităţile din aria justiţiei de pe durata mandatului său. Următoarea reuniune a miniştrilor justiţiei din statele membre UE va avea loc în format informal, la Praga, în 11-12 iulie 2022.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite