Martens, fostul preşedinte al popularilor europenilor, prietenul lui Corneliu Coposu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Coposu şi Wilfried Martens, fostul preşedinte al PPE FOTO Arhiva Adevărul
Corneliu Coposu şi Wilfried Martens, fostul preşedinte al PPE FOTO Arhiva Adevărul

Moartea fostului preşedinte al PPE, Wilfried Martens, a răscolit trecutul şi în politică românească. Persoanilitate politică europeană, Martens a avut legături strânse cu ţara noastră, în special prin intermediul fostului lider ţărănist, Corneliu Coposu, pe care l-a considerat un prieten sincer.


În volumul „Europa: lupt şi înving“, o autobiografie politică, Martens îl plasează pe legendarul ţărănist în figurile emblematice ale politicii internaţionale. El aminteşte de perioada după 1990, când l-a cunoscut pe fostul preşedinte al PNŢCD şi au înnodat o strânsă relaţie. „Corneliu Coposu a fost un erou, a stat 17 ani în închisorile comuniste şi după 1989 a încercat să reconstruiască în România democraţia. Eu nu-l voi uita niciodată pe Corneliu Coposu.

A făcut lucruri deosebite şi au fost momente importante în care am colaborat. Cred că ar trebui să fie un model pentru politicienii de astăzi, fiindcă a fost un om extrem de onest şi de angajat în lupta pentru reconstruirea propriului partid şi a ţării sale. Eu cred că el este un model pentru politicieni şi un erou pentru români“, a explicat Martens apariţia lui Corneliu Coposu în scrierile sale.

Mesaj înduioşător la 95 de ani de la naştere

În 2009, la 94 de ani de la naşterea seniorului Corneliu Coposu, oficialul european, acum regretat de liderii europeni, nu şi-a uitat prietenul şi a transmis un mesaj care să reamintească cetăţenilor europeni de faptele trainice ale ţărănistului.

„Miercuri, 20 mai, Născut în urmă cu 95 de ani, Corneliu Coposu este întruchiparea spiritului secolului 20, ca puţini alţii dintre contemporanii săi. De fapt, el reprezintă tot ce a avut mai bun de oferit secolul 20, în ceea ce priveşte valorile, curajul şi talentul politic“, aşa şi-a început Martens mesajul cu prilejul aniversării lui Coposu.

Martens povesteşte, în tuşe largi, despre legendarul Coposu ca despre un reper al democraţiei care trebuie să fie urmat de întreaga Europă. „În prima jumătate a anilor '90, a reuşit să devină una dintre figurile proeminente ale politicii româneşti. Atunci l-am cunoscut. Admiraţia mea pentru acest om a crescut de la o conversaţie la alta. Am simţit întotdeauna că are ce să ne înveţe, pe noi, pe europeni. Şi asta datorită convingerilor sale democratice şi a credinţei sale de nezdruncinat că Europa trebuie să fie întreagă şi liberă. Şi a credinţei sale în Dumnezeu, care l-a ajutat în cele mai negre momente ale dictaturii şi i-a dat puterea să ducă până la capăt luptele politice din România liberă. Întotdeauna mi-l voi aminti ca pe un mare prieten. Şi toţi ni-l vom aminti ca pe un om exemplar – Român, European, Creştin şi Democrat“, a continuat liderul european.

„Condoleanţe, o coroană cu flori şi un secretar“

Toate aceste mărturii aşternute pe foaie de Martens au fost confirmate de sora lui Corneliu Coposu, Flavia Bălulescu. „A fost o relaţie de prietenie şi simpatie reciprocă. L-a ajutat cu sfaturi de câte ori a avut nevoie. La moartea fratelui meu a trimis condoleanţe, o coroană cu flori şi a venit personal şi un secretar de-al dumnealui“, a rememorat, cu nostalgie, Flavia Bălescu, sora lui Corneliu Coposu.

PNŢCD: Un mare prieten al României

Scindat de conflicte interne, actualul PNŢCD şi-a adus aminte de legătura direct dintre cel care a condus partidul în perioada post-decembristă, Corneliu Coposu, şi politicianul de rang European, Wilfred Martens.„Trecerea la cele veşnice a lui Wilfried Martens este o pierdere grea pentru creştin-democraţia europeană şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul său.

În ultimii treizeci de ani, Martens a fost cel mai important politician de substanţă pe care l-a avut Partidul Popular European şi creştin-democraţia europeană, fostul premier belgian fiind principalul generator al doctrinelor şi politicilor familiei politice din care PNŢCD face parte“, se arată într-un comunicat PNŢCD remis „Adevărul“.

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 77 de ani. Niciun om politic belgian nu a condus atâtea guverne şi nu a fost prim-ministru atât de mult de timp ca Wilfried Martens, care a deţinut această funcţie fără întrerupere între 1979 şi 1992, cu excepţia unei perioade de opt luni în 1981. Creştin-democratul flamand a condus nu mai puţin de nouă guverne într-o perioadă dificilă marcată de o mare instabilitate.

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele PPE Wilfried Martens a murit

Fostul premier belgian şi preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 77 de ani, potrivit AFP.

Liderii europeni, marcaţi de moartea celui mai longeviv preşedinte al PPE

Europa a pierdut un om al convingerilor şi al valorilor puternice, care va rămâne în amintirile noastre pentru că i-a reunit pe oameni şi a reuşit să obţină consensul, atât în ţara sa cât şi pe continent, a declarat preşedintele Comisiei Europene într-un mesaj de condoleanţe după decesul lui Wilfried Martens, preşedintele Partidului popular European, citează Agerpres.

A murit preşedintele PPE Wilfried Martens. Ultimul interviu despre Republica Moldova

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 77 de ani, potrivit AFP. În acest an, Wilfried Martens a fost la Chişinău unde a participat la Summitul PPE al şefilor de stat şi de guvern din cadrul Parteneriatului Estic. Tot atunci, el a vorbit pentru „Adevărul“ despre perspectivele europene ale Republicii Moldova.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite