Leonard Orban: Noi considerăm în continuare că trebuie să se meargă pe cote voluntare de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban. FOTO Eduard Enea/ Adevărul Live
Leonard Orban. FOTO Eduard Enea/ Adevărul Live

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat miercuri că Administraţia Prezidenţială nu şi-a modificat poziţia referitor la numărul de migranţi pe care poate să îi integreze, oferta făcută CE fiind bazată pe capacitatea de primire şi integrare pe care o are România.

„Poziţia noastră e clară, nu ne-am modificat poziţia. Noi considerăm că în continuare trebuie să se meargă pe cote voluntare, nu cote obligatorii şi că în momentul de faţă, noi am făcut oferta cu privire la relocare de migranţi în România conform capacităţii pe care o avem de a primi şi de a integra migranţi", a declarat Orban pentru Mediafax

Referitor la posibilitatea de extindere a capacităţii menţionată de Ministerul Educaţiei, Orban a spus: "Această extindere nu se poate face pe termen foarte scurt, e nevoie de timp, e nevoie de o anumită pregătire mult mai largă. Nu în ceea ce priveşte a primi migranţi, ci în ceea ce priveşte integrarea lor, e nevoie de modificări legislative, e nevoie de schimbări în anumite mecanisme, deci nu e un lucru deloc simplu."

„Evaluarea pe care a făcut-o Guvernul cu privire la capacitatea României de a integra migranţi s-a bazat pe aceste considerente. Primul punct de plecare a fost capacitatea de cazare, dar dincolo de asta sunt elementele mult mai grele, mult mai complicate ce ţin de integrare", a mai spus Leonard Orban.

Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranţi dintr-un total de 160.000 sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria, potrivit unei propuneri de repartizare a acestora, publicată miercuri pe site-ul CE.

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au susţinut că România nu poate primi mai mult decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri. Săptămâna viitoare va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta situaţia privind cotele de refugiaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite