Legile lui Boc stau în pixul lui Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a trece prin Parlament mai multe proiecte restante, premierul Emil Boc are nevoie de voturile susţinătorilor lui Vasile Blaga. „Chiar dacă au ieşit învingători la congres, vor veni ei la noi pentru voturi!“, a ameninţat unul dintre adepţii fostului secretar general.

Oamenii lui Blaga vor profita de majoritatea pe muchie de cuţit şi vor negocia „la sânge" voturile pentru proiectele în interesul coaliţiei, au afirmat surse democrat-liberale. În Cameră, Coaliţia majoritară are 177 de voturi în condiţiile în care pentru aprobarea unei legi organice este nevoie de 167 de voturi, iar tabăra Blaga poate „disloca" oricând 20-30 de nemulţumiţi. La Senat, situaţia este chiar mai complicată, majoritatea bazându-se pe 69 de vo­turi faţă de cele 68 ale Opo­ziţiei.

În Camera Deputaţilor s-au adunat deja 55 de legi cu caracter organic, majoritatea elaborate de Guvern, care nu au  fost supuse votului final din cauza neînţelegerilor din interiorul PDL.

Un astfel de act normativ este iniţiat chiar de succesorul lui Vasile Blaga la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. Proiectul, care  prevede concedierea a peste 9.000 de poliţişti, a fost trimis Legislativului încă din luna martie. Actul normativ a fost respins deja de Senat, unde tabăra Blaga are un cuvânt greu de spus, şi a ajuns la Camera Deputaţilor, unde votarea sa a fost amânată de mai multe ori. Vasile Blaga şi-a creat imaginea unui demnitar  puternic, apropiat de oamenii din subordinea sa. El nu are niciun interes ca apropiaţii săi să apară printre deputaţii care votează pentru concedierea unor poliţişti.

Disputele din partidul de guvernământ au lăsat în aer chiar şi angajamentele externe ale Guvernului. Camera Deputaţilor  nu a reuşit să voteze legea privind sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului, care avea ca obiectiv transpunerea  Directivei 2008/99/CE a Parlamentului European. Tot prin sertarele Camerei Deputaţilor s-a pierdut şi cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind scăderea TVA-ului la alimente. Solicitarea lui Băsescu a picat la Senat, iar  Emil Boc a promis solemn remedierea situaţiei la Camerea Deputaţilor, for decizional. Din 28 martie, când a ajuns la Cameră, cererea preşedintelui a fost plimbată între plen şi comisia de buget.

Elena Udrea are şi ea probleme în Parlament

Majoritatea a dat, ieri, în Senat un nou rateu: a fost respins chiar un proiect propus de ministerul condus de Elena Udrea. Proiectul de lege prevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, „prezintă pericol public".

Majoritatea fragilă ar putea da la Senat mari bătăi de cap Puterii şi în perspectiva testului reprezentat de proiectul deputatului Mircea Giurgiu privind eliminarea obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor. După ce a trecut tacit prin Camera Deputaţilor, proiectul va ajunge în Senat, unde va atârna  de voturile taberei lui Vasile Blaga.

Semnele de întrebare rămân şi după asigurările pe care premierul Emil Boc i le-a transmis preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, că legea va fi blocată în Senat.

Berceanu, poetul: „Decizia este la Palat"

Deocamdată, susţinătorii lui Vasile Blaga, rămaşi fără funcţii în partid,  se afişează în Parlament cu un aer relaxat. Senatorul PDL Berceanu a răspuns într-o manieră personală întrebărilor colegilor de partid  despre posibilitatea schimbării lui Emil Boc din fruntea Guvernului. Fostul ministru al Transporturilor a versificat situaţia lui Emil Boc.

„Unii îl văd terminat /Alţii vor un tehnocrat /Majoritatea l-a votat /Dar decizia e la Palat!", aşa sună poezia pe care Radu Berceanu a scris-o despre Emil Boc . Radu Berceanu a fost unul dintre cei care l-au susţinut pe Vasile Blaga la Convenţia Naţională a PDL. În ultimele luni, el a pierdut atât şefia Ministerului Transporturilor, cât şi pe cea a senatorilor PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite