Legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole către străini, adoptată cu scandal de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii au votat proiectul de lege venit de la Guvern fără să fi citit textul de act normativ
Senatorii au votat proiectul de lege venit de la Guvern fără să fi citit textul de act normativ

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni străini, în condiţiile în care restricţiile în acest sens urmează să fie ridicate la începutul anului viitor.

Mai mulţi senatori au invocat, înainte de a vota în plen, nerespectarea procedurii, după ce proiectul de lege venit de la Guvern a intrat în procedură de urgenţă, iar senatorii nu au avut posibilitatea de a analiza textul de act normativ.

Senatorul PDL Nicolae Popa a luat cuvântul în plen, supărat că niciunul dintre aleşi nu a avut posibilitatea de a lectura textul legii. Pe siteul Senatului, textul legii nu poate fi accesat.

„Este o insultă la adresa Senatului. Puteţi, ca o majoritate atât de consistentă, să spuneţi că există o formalitate doar, că această lege trebuie doar să primească votul nostru ? Nu mai există niciun filtru, nu mai avem posibilitatea să o citim ? Noi suntem o minoritate în Opoziţie, dar când o majoritate nu poate nici să citească legea, avem o problemă. In niciun Parlament din UE nu se poate întâmpla aşa ceva“, a declarat Popa, furibund.

La rândul său, senatorul Alexandru Pereş a acuzat Guvernul că „foloseşte Senatul pe post de preş“.

„Orice raport trebuie să stea în analiza comisiilor cel puţin trei zile. Astăzi încă nici nu s-a răcit acest raport şi trebuie să votăm ca să-l trimitem spre Camera Deputaţilor. Nu am avut timpul de a studia legea“, a insistat şi Pereş.

Problemele de conştiinţă, pe ordinea de zi

Senatorul Dumitru Oprea a exprimat şi el nemulţumirile colegilor săi, făcând un apel la conştiinţa aleşilor.„Pe site-ul Senatului nu există niciun document. Procedura de urgenţă înseamnă trei zile, nu 30 de minute. Cum pleacă de aici senatorii cu conştiinţa împăcată că votează ce nu ştiu ?“, a întrebat, retoric, Oprea.

Ulterior, senatorul PDL Marius Paşcan a înaintat plenului o propunere: amânarea ridicării restricţiilor privind vânzarea, respectiv cumpărarea terenurilor agricole de către cetăţenii străini.

„Îi informez pe colegii noştri că, într-o situaţie similară, Parlamentul Bulgariei a admis interdicţia de vânzare a terenurilor către străini până la 1 ianuarie 2020“, a subliniat el, dar sugestia nu i-a fost ascultată.

In cele din urmă, proiectul de lege a trecut de Senat cu 93 de voturi „pentru“, 12 „împotrivă“ şi nouă abţineri.  

Materiale pe aceeaşi temă:

Constantin: În maximum doi ani nu vor mai fi terenuri nelucrate în România

Suprafaţa terenurilor necultivate a scăzut de la 2-3 milioane de hectare în urmă cu câţiva ani la aproximativ 300.000 de hectare, iar în maximum doi ani nu vor mai exista terenuri nelucrate, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta crede că preţurile terenurilor vor creşte.

Mitul pământului: şase motive pentru care străinii nu se vor năpusti să cumpere teren agricol în România

Circulă tot mai frecvent un mit, generat de anumite modificări legislative preconizate de la începutul anului viitor. Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2014, se va liberaliza piaţa agricolă. Altfel spus, străinii vor putea cumpara teren în România.

Guvernul dă liber cetăţenilor din UE pe terenurile agricole din România

Executivul a aprobat în şedinţa de ieri proiectul de lege prin care permite cetăţenilor din Uniunea Europeană să cumpere teren agricol în România începând cu 1 ianuarie 2014, dar oferă drept de preempţiune cetăţenilor români.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite