László Tőkes: „Şi pentru UDMR, şi pentru puterea românească suntem incomozi, noi nu putem fi cumpăraţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lazlo Tokes declară că este rivalul UDMR, deşi uniunea l-a susţinut pentru actualul mandat în PE FOTO: Adevărul
Lazlo Tokes declară că este rivalul UDMR, deşi uniunea l-a susţinut pentru actualul mandat în PE FOTO: Adevărul

Europarlamentarul László Tőkes, a afirmat sâmbătă, la Adunarea Generală a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPTM), că formaţiunea politică pe care o reprezintă este un rival incomod atât pentru UDMR, cât şi pentru puterea românească.

„Am înfiinţat PPMT, un partid incomod pentru UDMR, are UDMR un rival în Transilvania. Formaţiunea care susţine că reprezintă interesele maghiarilor a pierdut alegători până la alegerile din toamna anului trecut, dar a atins pragul cu votul simpatizanţilor români. Cu voturi româneşti şi cu votul puterii este menţinut în Parlament acest partid care a devenit vocea maghiară a puterii române. Şi pentru puterea românească suntem incomozi, noi nu putem fi cumpăraţi. (…) Trebuie să ne facem vocea auzită pentru interesul şi protejarea intereselor maghiarilor, asta facem noi, PPMT şi CNMT, luăm atitudine pentru drepturile autonomiste şi le sprijinim şi sprijinim cauza secuimii", a spus Tőkes potrivit Mediafax.

Laszlő Tőkes acuză UDMR de accesare de fonduri semilegale

Laszlő Tőkes, care a obţinut mandatul de europarlamentar cu sprijinul UDMR, a evidenţiat că scopul PPTM este obţinerea autonomiei maghiarilor în Transilvania, administrarea proprie a resurselor, dar şi oficializarea limbii maghiare.

Europarlamentarul a susţinut că Uniunea Maghiarilor din România ar fi primit finanţare din partea guvernelor socialiste de la Budapesta, pe lângă fondurile accesate în calitate de reprezentant al minorităţii maghiare din România.

“UDMR a profitat în mod dublu pentru a primi bani pentru partid, fonduri băneşti semilegale, deoarece un partid nu poate trage în acelaşi timp bani din două surse, ca partid şi ca reprezentant al unei minorităţi. UDMR a fost beneficiara sprijinului material al regimurilor Medgyessy-Gyurcsány între 2002 şi 2010”, a afirmat Tőkes.

Laszlő Tőkes crede că UDMR este folosită de puterea Ponta

De asemenea, Lazlő Tőkes a declarat că UDMR ar fi o “minoritate comodă”, subordonată deciziilor politice ale premierului Victor Ponta.

“Nomenclatura UDMR abuzează de încrederea comunităţii maghiare şi de sentimentul comunităţii maghiare, care este indusă în eroare de demagogia de unitate a UDMR. UDMR este folosită de puterea Ponta şi de post-comunişti ca o minoritate comodă prin care se poate demonstra că în România s-a rezolvat problema minorităţilor. Ei sunt elevi cuminţi, ridică glasul numai atunci când le este îngăduit şi apoi continuă jocurile lor meschine în Bucureşti. Aceasta este politica de tip bizantin a maghiarilor din România”, a spus Tokes.

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, fapt reiterat şi de Kelemen Hunor,  că singurul partid al maghiarilor cu care se poate intra în dialog este UDMR.

Politicieni de la Budapesta, pe lista invitaţilor PPMT

La Adunarea Naţională a Delegaţilor PPMT este prezent şi Nemeth Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, care a subliniat că “nu există interese maghiare în România”, însă există un sprijin şi o protecţie a intereselor maghiarimii.

„Ungaria sprijină orice tendinţă de protejare a intereselor maghiarimii din Ardeal, în mod consecvent şi utilizând toate posibilităţile pe care le are la dispoziţie. Nu există interese maghiare din Ardeal şi interese maghiare din Ungaria, ci doar interese maghiare, iar în protejarea acestora, maghiarimea din Ardeal se poate baza pe noi, la fel cum noi ne bazăm pe ardeleni. Am asigurat posibilitatea aderării maghiarimii din Ardeal la comunitatea cetăţenească a patriei mamă - până în prezent sute de mii de persoane au profitat de această oportunitate - şi a participării acesteia la alegeri, iar, prin aceasta, la determinarea soartei şi direcţiei de guvernare a patriei mamă", a spus Nemeth.

Totodată, Nemeth Zsolt a precizat că PPMT este „vocea Transilvaniei".

La adunarea maghiarilor de sâmbătă, de la Cluj-Napoca, sunt prezenţi şi Magdo Janos, consulul Ungariei la Cluj-Napoca, şi lideri ai unor formaţiuni maghiare dar şi parlamentari ungari. În cadrul Adunării, delegaţii PPTM îşi vor alege structurile de conducere şi vor face publice propuneri privind regionalizarea României. Candidatul unic pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii este actual lider, Toro T. Tibor.

Într-o investigaţie realizată de jurnalistul Sipos Zoltan, s-a arătat partidul premierului ungar, Viktor Orbán, ar fi contribuit la finanţarea indirectă a PPMT, şi că numeroase instituţii şi companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat, o serie întreagă de organizaţii, asociaţii şi fundaţii în care se regăsesc persoane din anturajul politic sau civic al lui László Tökes.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite