„La CCR mai au majoritate penalii doar un an”. Noi stenograme ale discuţiilor controversate purtate de magistraţi pe un grup de Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din magistraţii de pe „Forumul Magistraţilor” aşteaptă schimbările de la CCR, printre care şi terminarea mandatului lui Valer Dorneanu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
O parte din magistraţii de pe „Forumul Magistraţilor” aşteaptă schimbările de la CCR, printre care şi terminarea mandatului lui Valer Dorneanu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Noi discuţii pe teme şi evenimente politice, purtate pe grupul de Facebook „Forumul Magistraţilor”, au fost prezentate în spaţiul public, în acestea fiind comentată situaţia de la CCR, unde este amintit faptul că „penalii” mai au majoritate doar un an sau menţinerea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ. CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a analiza această situaţie.

Stiripesurse a publicat numeroase capturi de pe un grup de Facebook şi unul de Whats App unde magistraţii discută evenimente politice şi evoluţiile din acest domeniu, ceea ce a dus chiar la sesizarea Inspecţiei Judiciare de către CSM.

 Pe Forumul Magistraţilor au fost discuţii aprinse despre avizul negativ al proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale, precum şi comentarea mai multor evenimente politice. De exemplu, CSM a fost aspru criticat pentru pentru avizul negativ privind desfiinţarea SIIJ, fiind invocat faptul că la CSM este o „majoritate toxică”. De asemenea, membrii au discutat şi despre necesitatea  îndepărtării lui Florin Iordache de la Consiliul Legislativ.

Capturi Forumul Magistratilor CCR

Sursă: Captură stiripesurse.ro

Într-una dintre discuţii procurorul Cristian Ardelean aminteşte faptul că „la CCR mai au majoritate penalii doar un an”, dat fiind faptul că în martie 2022 ar urma să se termine mandatul lui Valer Dorneanu şi al Monei Pivniceru. Unul dintre cei aflaţi pe grup, cu numele Caius Marcius şi despre care sursa care a publicat discuţiile susţine că e procurorul Bogdan Pîrlog, se declară sceptic privind o majoritate pro actuala putere. Pe de altă parte, pe alt grup e discutată posibilitatea desfiinţării CCR, iar atribuţiile acesteia să fie mutate la Curtea Supremă. Nu este uitat nici Klaus Iohannis, criticat pentru poziţionările acestuia pe diferite teme. 

Capturi Forumul Magistratilor Aviz CSM

Sursa citată a prezentat şi frânturi de conversaţii de pe un grup de Whats App al unei asociaţii profesionale a procurorilor. „Din această asociaţie face parte şi procurorul care a stat toată noaptea în faţa casei lui Dincă din Caracal, fără să facă percheziţie, deşi era vorba despre o infracţiune flagrantă. Procurorii sunt nemulţumiţi de decizia CSM de a-l suspenda din funcţie pe procurorul din Caracal, în ciuda modului în care acesta a acţionat şi a valului de revoltă în rândul opiniei publice”, arată sursa citată. Printre cei criticaţi sunt şi Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general.

Inspecţia Judiciară, sesizată 

Între timp, la solicitarea CSM, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări cu privire la mesajele cu tentă politică şi denigratoare de pe forumurile magistraţilor, care ar putea reprezenta abateri disciplinare. "Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuţiile purtate de unii judecători şi procurori pe o reţea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistraţii au obligaţia de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcţiei, imparţialitatea şi independenţa sistemului judiciar", a transmis CSM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite