Klaus Iohannis anunţă că infrastructura educaţională este o prioritate: Peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli se află în zone cu risc seismic ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis. FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după o întâlnire cu membrii Guvernului în care a fost discutat subiectul siguranţei în şcoli, că autorităţile au în vedere investiţii din buget şi din fonduri europene pentru a face „şcolile sigure şi sănătoase”. Preşedintele a transmis că peste 40% din clădirile unde funcţionează şcoli sunt în zone de risc seismic.

„Am avut o întâlnire de lucru privind şcoli sigure şi sănătoase în România. Discuţiile de astăzi au vizat autorizaţiile de securitate la incendiu, autorizaţiile sanitare, vulnerabilităţile seismice, dar şi priorităţile de consolidare a fondului construit care deserveşte sistemul de educaţie.

Adevărul este, şi este unul trist, că avem încă prea multe clădiri neautorizate în ultimul deceniu. Peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli, sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat. Astăzi am discutat nu atât despre probleme, fiindcă ele sunt cunoscute, ci despre soluţii. Ne dorim soluţii şi să facem paşii spre şcolile sigure şi sănătoase pe care ni le dorim.

Am agreat ca prin alocările viitoare, atât din fonduri naţionale cât şi fonduri europene, zona educaţională să fie o prioritate pentru noi toţi. În PNRR vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiţii majore în unităţile de învăţământ.

Este absolută nevoie revizuirea reglementărilor privind construirea, dar şi amenajarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ. Trebuie actualizate urgent. Trebuie să învăţăm din ceea ce s-a petrecut în ultimii ani.

Ştim şi că lucrurile sunt de multe ori complicate, prea birocratizate. De aceea ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm întregul proces.” a declarat preşedintele marţi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite