"Judecarea trecutului trebuie să ţină cont de rolul fiecăruia în comunism"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"România va fi în curând membră a Uniunii Europene şi deci a familiei europene, care are valori comune privind democraţia şi libertatea. România a parcurs un drum lung de la unul dintre cele

"România va fi în curând membră a Uniunii Europene şi deci a familiei europene, care are valori comune privind democraţia şi libertatea. România a parcurs un drum lung de la unul dintre cele mai dure regimuri comuniste la o tânără democraţie. Mulţi oameni au dovedit curaj politic şi personal în această dificilă tranziţie. În aceste circumstanţe, înfruntarea trecutului nu este un proces simplu, dar este un proces necesar", a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul, Hans Gert Poettering, viitorul preşedinte al Parlamentului European începând cu ianuarie 2007 şi, în prezent, preşedintele Grupului Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni. "Trebuie să se facă dreptate victimelor fostului regim totalitar. Judecăţile despre oameni şi trecutul lor trebuie să fie juste, obiective şi echilibrate, evaluând rolul pe care l-au avut în regimul comunist.
Românii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat şi cine este responsabil, dar nu trebuie acuzaţi oameni care au fost nevinovaţi de dragul unor interese politice. Acesta este un proces foarte dificil şi dureros, în care nimeni din afara României nu ar trebui să interfereze. Găsirea de soluţii pentru România este responsabilitatea unei democraţii mature. Chiar ţara mea, Germania, a trecut de două ori printr-un astfel de proces: după cel de-al Doilea Război Mondial şi regimul nazist şi după căderea regimului comunist în Germania de Est la sfârşitul anilor 80. Fiecare ţară trebuie să-şi găsească propria sa cale de a-şi înfrunta trecutul. Dar eu sper că România va fi capabilă să o facă în aşa fel încât democraţia să iasă întărită şi să dea perspective pozitive pentru cetăţenii şi viitorul său", a subliniat Poettering.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite