Iohannis, despre legile securităţii naţionale: De mine nu o să treacă nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcţionăm

Iohannis, despre legile securităţii naţionale: De mine nu o să treacă nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcţionăm

Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că de el nu va trece nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care funcţionează o democraţie, referindu-se la proiectele privind legile securităţii naţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu preşedintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de iniţiativă legislativă preşedintele, aşa că pot să vă spun că eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele o să vă spună iniţiatorii atunci când prezintă legile respective. Însă interesul pentru a avea legi solide, moderne în domeniul securităţii naţionale nu este un interes ca a apărut în această primăvară, este un interes care a apărut de ani de zile şi eu am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialişti să lucreze pe aceste legi fiindcă unele dintre ele sunt de-a dreptul anacronice dacă ne gândim doar la legea de organizare a SIE care nici măcar nu este compatibilă cu Constituţia în anumite articole. Este clar că nu putem să funcţioneze în secolul XXl cu legi ale securităţii naţionale făcute în 91-92. Cum vor arăta legile în final, vom vedea”, a afirmat Iohannis.
 
Şeful statului a menţionat că legile securităţii naţionale nu au intrat încă în circuitul legislativ.  „Cert este că s-a început pe nişte drafturi care au fost elaborate de specialişti în domeniu, aşa mi s-a adus mie la cunoştinţă, dar ele nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ. Când intră în circuitul legislativ, politicienii se vor putea exprima şi când ajung la mine o să mă exprim şi mai clar şi vă garantez că aceste legi ajung de două ori la mine, o dată în CSAT, după care pentru promulgare sau altă procedură. În acest moment, de mine nu o să treacă nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcţionăm”, a explicat Iohannis.

De asemenea, şeful statului a precizat că îşi menţine părerea că nu a fost în regulă că au apărut în spaţiul public drafturile legilor securităţii naţionale.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările