Ioan Talpeş rezolvă misterul spionului KGB din Guvernul Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al SIE Ioan Talpeş a făcut câteva precizări referitoare cele spuse, vineri, la Adevărul Live, despre potenţialii spioni aflaţi în preajma Guvernului Năstase.

Fostul director al SIE, Ioan Talpeş, a a făcut astăzi câteva precizări în care explică faptul că, în emisiunea Adevărul Live, de vineri, nu a menţionat cu nume şi prenume niciun posibil spion rus din Guvernul Năstase, comentariile sale fiind făcute pe marginea afirmaţiilor lansate de istoricul Constantin Corneanu, aflat şi el în studio. Într-adevăr, Constantin Corneanu aminteşte în emisiune numele lui Constantin Silinescu, fost consilier pe probleme de securitate al premierului Adrian Năstase, ca posibil agent KGB. La rândul său, Corneanu îl citează pe istoricul american Larry Watts  

Punctul de vedere al lui Ioan Talpeş:

Referitor la articolul apărut ieri în Adevărul sub titlul „Ioan Talpeş deconspiră un agent din Guvernul Năstase“, precizez:

„Formularea forţează în manieră jurnalistică declaraţiile, dincolo de sensul formulărilor. Se poate observa din urmărirea emisiunii Adevărul Live că nu eu, Ioan Talpeş, am pronunţat numele Constantin Silinescu, ci domnul Constantin Corneanu, prezent în emisiune.

Îl rog pe domnul fost prim-ministru Adrian Năstase să păstreze acribia-i cunoscută în materie de replici şi precizări jurnalistice, cu atât mai mult cu cât nici măcar nu m-am referit la personaje ce ar putea să explice mai multe din confuziile ce persistă în materie de patriotism românesc servit pe pâine, personaje pregătite la şcoala domnului Mihai Caraman (n.r.- fost director al SIE în perioada 1990-1992). 

În ceea ce priveşte confuzia posibilă din formulările: «Domnule, de ce îl ţineţi? După ce că este tâmpit, mai e şi spion rus» şi replica domnului Ion Iliescu – «Cunoşti un personaj mult mai inteligent pe care să mi-l propui şi care este spion rus?», fac următoarea  precizare:

Doar personaje alimentate, otrăvite, în manniera iliescianofobistă practicată în România prin anii ‘90 şi continuată din nefericire şi astăzi, îşi pot imagina că preşedintele Ion Iliescu s-ar fi exprimat în sensul nevoii de angajare a unor spioni ruşi la Cotroceni. Pentru a nu mai exista confuzii, precizez că preşedintele  mi-a dat cu acea ocazie o lecţie de realism politic, ce ar fi trebuit să ne oblige la o abordare responsabilă a contextului geostrategic în care ne aflam şi pe care, de fapt, nici nu-l controlam, fiind supuşi unor presiuni şi manipulări dificil de sesizat.   

Altfel spus, domnul Ion Iliescu i-a dat o lecţie consilierului pe probleme de securitate, avertizându-l că mai bine este să-i afli pe aceia desemnaţi de alţii să te supravegheze, decât să-i elimini, punându-te în situaţia de a-ţi fi infiltraţi alţii, mult mai profesionişti.

Aş putea spune că doar inteligenţa şi abilitatea politică, viziunea de patriot adevărat dedicat slujirii patriei sale, a fost esenţială pentru salvarea României aflată la marginea prăpastiei. Pentru mine, momentul respectiv rămâne o lecţie de neuitat“, se arată în scrisoarea lui Ioan Talpeş.  

Redăm mai jos şi dialogul care a avut loc în cadrul dezbaterii de vineri de la Adevărul Live între fostul şef al SIE şi istoricul Constantin Corneanu.  

„Constantin Corneanu: Acuzaţia adusă Guvernului Adrian Năstase, un în Guvern s-ar fi aflat şi oamenii KGB-ului, la nivelul anilor 2001-2002, e foarte interesantă şi e bulversantă, pentru că eraţi consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Cu experienţa dumneavoastră, cu informaţiile dumneavoastră, ar fi trebuit să...?

Ioan Talpeş: Dar cdumneavoastră vă imaginaţi că eu i-am pus pe miniştrii respectivi?

Constantin Corneanu: Nu, categoric nu.

Ioan Talpeş: Dar eu vă spun încă ceva. Conform aranjamentului dintre Washington şi Moscova, până în anul 2008, nicio mare decizie - acum fac public acest lucru - nicio mare decizie de ordi geostrategic privind România, deci alegerile de preşedinte, nu puteau să se facă fără acordul celor doi (n.r.-Statele Unite ale Ametricii şi Rusia).Şi atunci se pune problema: cum trebuia să operezi în chestiunea asta. Era o problemă doar de alegere, iar alegerea aceasta trebuia făcută doar în raport de: cât de periculos ar putea fi sau de nociv ar putea fi unul sau altul. Eu nu-mi amintesc o înâlnire cu Iliescu în care, supărat dur, pe comportamentul unui personaj care avea o poziţie într-o asta... şi spunându-i (n.r.-preşedintelui): „Domnule, dar de ce îl ţineţi pe ăsta, după ce că este tâmpit, mai este şi spion sovietic sau rus“. La care, era pe fotoliu şi a ridicat privirea la mine şi zice: „Da, domnul Talpeş. Cunoşti - sper să mă ierte domnul Iliescu - un personaj mult mai inteligent decât respectivul pe care să mi-l propui şi care-i spion sovietic?» (Răsete în studio). Vă rog, credeţi-mă, şi zice: «Dumneata care creyi atâtea lucruri chiar crezi că Preşedinţia României poate funcţiona foarte bine dacă nu are şi un spion sau doi sovietici?»“

Constantin Corneanu: Şi atunci, SRI a fost inutil? N-a aflat?

Ioan Talpeş: Nu domnule, nu această problemă. Într-o lume ca aceea...

Constantin Corneanu: Nu?

Ioan Talpeş: Atunci nu fiţi aşa pentru că oamenii înţeleg altceva. Dumneavoastră înţelegi ştiind despre ce este vorba.

Constantin Corneanu: Eu ştiu că acuyaţia dumneavoastră e legată de consilierul primului ministru Adrian Năstase pe probleme de securitate naţională. Este reiterată în cartea domnului Larry Watts, care spune foarte clar, care vă citează pe dumneavoastră.

Ioan Talpeş: Uite că p-asta nici nu o ştiu.

Constantin Corneanu: Larry Watyts vorbeşte despre generalul Constantin Silinescu, fostul dumneavoastră colaborator de la SIE

Ioan Talpeş: Nu, nu, iar e o greşeală. Ei erau la SIE când eu am fost adus acolo“,mai spune fostul şef al SIE.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite