Guvernul Orban a prezentat noile propuneri de comisar european: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban FOTO gov.ro
Premierul Ludovic Orban FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunţat în şedinţa de Guvern de miercuri că noile propuneri din partea României pentru funcţia de comisar european sunt Siegfried Muraşan şi Adina Vălean. Deşi PPE face lobby pentru Siefgried Mureşan, liderul grupului Socialiştilor din Parlamentul European a avertizat că grupul său nu va vota noua Comisie Europeană dacă nominalizarea României pentru postul de comisar nu va fi femeie.

Aflat în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban a anunţat în prima şedinţă de guvern al noului Executiv că trimite la Bruxelles două propuneri noi pentru funcţia de comisar european în numele lui Siefgried Mureşan şi Adina Vălean.

„Trimitem către Ursula von der Leyen doi candidaţi pentru funcţia de comisar european. E vorba de europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean. De asemenea, vă anunţ că în conformitate cu prevederile legale voi trimite către preşedinţii celor două camere solicitarea de audiere. Fie pentru cei doi candidaţi fie pentru candidatul ales de Ursula von der Leyen, urmând să fie audiaţi când decide conducerea celor două camere”, a declarat Ludovic Orban.

Deşi Siegfried Mureşan este sprijinit de un lobby puternic din partea PPE, Iratxe García, liderul grupului Socialiştilor (S&D), a avertizat ieri, citată de Politico, că va vota împotriva noii Comisii Europene dacă propunerea României pentru postul de comisar european nu va fi o femeie.

Grija S&D pentru nominalizarea unei femei (deşi Franţa a fost cea care a ucis egalitatea de gen) vine în contextul în care guvernul Dăncilă a picat. Astfel, în locul unui membru al socialiştilor va intra un membru din PPE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite