Comisia CEC: Gheţea n-a pomenit nimic de creditul Ioanei Băsescu. Audierile au durat numai 10 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Gheţea, directorul Cec Bank, a revenit la audieri FOTO Mediafax
Radu Gheţea, directorul Cec Bank, a revenit la audieri FOTO Mediafax

Directorul Cec Bank, Radu Gheţea, s-a prezentat in nou luni la Comisia care anchetează activitatea băncii de stat care i-a oferit un credit de peste 1 milion de euro Ioanei Băsescu. Radu Gheţea a intrat la comisie, a lăsat documentele, şi după 10 minute a plecat, fără a spune nimic de creditul fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

"Am avut cea de-a treia întâlnire privind analiza managementului CEC Bank. Am predat documentele solicitate în şedinţele anterioare şi aşteptăm finalizarea raportului. În analizarea activităţii noastre, vreau să aveţi în vedere profitabilitatea băncii, în luna noiembrie, banca a înregistrat un profit brut cu 25% mai mult decât anul trecut", a fost declaraţia lui Gheţea, refuzând să răspundă la întrebărilor jurnaliştilor.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu nu este însă de acord cu Gheţea când vine vorba de profitabilitatea băncii aflată în subordinea Ministerului de Finanţe. „Le-am solicitat celor de la CEC să ia măsuri de modernizare a băncii. S-au făcut analize lunare. În prezent, banca nu este pe profit, este pe pierdere. Activitatea managerială nu a adus impulsul necesar cerut de mine. Dorim să introducem un sistem dualist, format din directorat şi un Consiliu de supraveghere“, a spus Chiţoiu, săptămâna trecută.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, nu a luat parte la lucrările comisiei de anchetă de astăzi, deşi vizita sa era programată în acelaşi timp cu directorul CEC Bank, Radu Gheţea. "Nu mai avea sens prezenţa domnului Gheţea, cunoaştem punctul său de vedere", a precizat Nicula, referitor la absenţa lui Daniel Chiţoiu.

Un singur credit de 1 milion de euro în scop agricol

Audierea lui Gheţea nu a durat mai mult de 10 minute. Înainte de a merge în sala de şedinţe, directorul CEC Bank a fost invitat în biroul preşedintelui Comisiei de anchetă, Cosmin Nicula, unde a petrecut în jur de o oră.

"Am primit documentele de le CEC care vor sta la baza analizei membrilor Comisiei. Secretul bancar este stipulat clar în lege. Am primit date cu caracter confidenţial, dar fără nume, CNP sau denumire de societate. A fost un singur credit acordat pentru agricultură în 2013, restul au vizat alte domenii", a ţinut să clarifice Cosmin Nicula.

Referitor la timpul scurt petrecut în sala de şedinţe, Nicula a motivat: "Noi am cerut documentele pe 2012 şi 2013. Săptămâna trecută a venit doar cu cele pe 2013, acum le-a adus şi pe cele pe 2012. Avem toate datele pentru a întocmi raportul care va fi gata miercuri".

Cu fix o săptămână în urmă, Comisia de anchetă şi-a început activitatea tot cu directorul Cec Bank ,Radu Gheţea, şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. La primele două audieri, Gheţea a refuzat să le răspundă parlamentarilor la întrebările concrete, invocând secretul bancar.  „Am fost invitat astăzi să dau informaţii şi să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări de prezentare a unor informaţii cu caracter statistic, pe care le voi prezenta în zilele următoare“, a fost scurta declaraţie a lui Gheţea, refuzând să răspundă la alte întrebări.

Pe de altă parte, Chiţoiu are planuri măreţe în ce priveşte viitorul Cec Bank.  „Dorim să introducem un sistem dualist, format din directorat şi un Consiliu de supraveghere. La momentul la care vom adopta noul Statut, cu modificările cu sistem dualist de management, atunci suntem obligaţi să prezentăm conducere executivă formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere“, a spus Chiţoiu.

Nici la cea de-a doua reuniune, senatorii din comisa de anchetă nu au reuşit să scoată de la Gheţea mai multe informaţii, din acelaşi motiv. Fără a furniza date cu caracter personal, reprezentantul CEC Bank a divulgat că banca a oferit un singur credit de un milion de euro în 2013.  „Pentru persoane fizice, că acolo vă intereseză cel mai mult, anul acesta CEC a dat un singur credit de peste 1 milion de euro. Asta rezultă din datele prezentate de domnul Gheţea”, a spus Cosmin Nicula, preşedintele comisiei de anchetă, la finalul audierilor.

"CEC are dreptul să rezilieze contractul Ioanei"

Întrebat dacă acel credit este pe numele Ioanei Băsescu, preşedintele Comiiei senatoriale Cosmin Nicula a răspuns: “Domnul Gheţea nu a putut să facă precizări cu privire la nume sau CNP, dar avem o situaţie completă cu privire la aceasta credite. Nu s-a discutat despre date cu caracter personal în comisie”.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a obţinut, în luna septembrie a acestui an, un împrumut în valoarea de 1 milion de euro de CEC Bank, pentru a cumpăra o suprafaţă de teren agricol în judeţul Călăraşi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Adevărul Live, că publicarea contractului dintre CEC Bank şi fiica sa, Ioana, este o încălcare a legii bancare, iar instituţia are dreptul să anuleze creditul.

„Acolo am pus CEC într-o situaţie dificilă şi are dreptul acum să rezilieze acest contract, dar mi s-a părut că aveam dreptul. Ştiu că am încălcat legea bancară, dar era imposibil ca acest contract să nu fie făcut public“,  a declarat preşedintele, la Adevărul Live.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite