Gabriel Oprea a rămas şi în dreapta premierului interimar Sorin Cîmpeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Cîmpeanu, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis premier interimar, i-a convocat pe miniştri la o şedinţă informală la Palatul Victoria. Gabriel Oprea se va afla în dreapta şi premierului interimar până la formarea unui nou Guvern, ca urmare a demisiei lui Victor Ponta, care a condus, automat, la demiterea întregului Cabinet.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea lui Victor Ponta de a-l propune premier interimar pe Mircea Duşa şi l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. „Astăzi voi convoca o întâlnire informală cu toţi membri Guvernului. Miercuri, de la ora 12.00, şedinţă de Guvern“, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

Până la formarea unui nou Guvern, componenţa Cabinetului rămâne aceeaşi pe o perioadă de maximum 45 de zile. Ceea ce înseamnă că inclusiv vicepremierul Gabriel Oprea, cărui românii i-au cerut demisia în stradă va ocupa în continuare funcţia de vicepremier şi ministru de Interne.

Premierul Victor Ponta a demisionat din funcţia de premier, trăgând după el întreg Guvernul, la aproximativ douăzeci de ore de la protestul celor peste 30.000 de persoane şi după o noapte a cuţitelor lungi într-un cadru restrâns al coaliţiei de guvernare.

Oprea a sperat că nu pică

Demisia lui Ponta echivalează cu demiterea întregului Executiv, inclusiv a vicepremierului Gabriel Oprea, împotriva căruia se generase o emulaţie în stradă încă de la moartea motopoliţistului Bogdan Gigină, care a căzut într-o groapă în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului de Interne. 

De atunci Gabriel Oprea a refuzat să ofere explicaţii privind urgenţa deplasării cu coloana oficială şi să indice baza legală care i-a permis să meargă cu escorta Poliţiei Rutiere de 1.600 de ori în ultimul an. Nici cei peste 30.000 de oameni ieşiţi în stradă aseară, în a patra zi de la tragedia din clubul Colectiv, nu au fost suficient pentru ca Gabriel Oprea să facă un gest de onoare chiar şi în al 12-lea ceas şi renunţe. 

Potrivit unor surse politice, Victor Ponta şi Gabriel Oprea s-au întâlnit marţi seara văzând că numărul celor din stradă creştea treptat, ajungând la zeci de mii de oameni. Ponta i-a propus lui Oprea să-şi dea împreună demisia, însă Oprea a refuzat din capul locului această posibilitate. “A avut loc o discuţie foarte dură aseară. Dragnea i-a zis lui Ponta să-şi dea demisia. Ponta a zis că el demisionează, însă cel care s-a opus vehement a fost Gabriel Oprea. Le-a zis clar că el nu demisionează, pentru că lucrurile se vor linişti”, au declarat surse din PSD, pentru „Adevărul“. 

Practic, Gabriel Oprea a mizat pe faptul că  va mai sta câteva zile ascuns, apoi strada se va linişti, iar el va rămâne în continuare la Putere. Refuzul lui Oprea de a demisiona a fost recunoscut, indirect, de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ieri dimineaţă. 

„Am înţeles că unii parteneri nu doresc să îşi asume nicio responsabilitate şi nu înţeleg că nu se mai poate face politică rupţi de societate, pentru că nu numai tinerii cer lucrurile astea. Dacă ei nu îşi asumă, Ponta a hotărât să îşi depună mandatul”, a spus Liviu Dragnea.  De altfel, liderul PSD i-a mai dat o palmă lui Gabriel Oprea şi spre seară, după întâlnirea cu deputaţii social-democraţi. „Colegii mei erau supăraţi pe cei care trebuiau să-şi dea demisia“, a spus Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite