Comisia Juridică: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal. Oprea: Maşina avea viteza legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Comisia Juridică a avizat pozitiv, cu opt voturi „pentru“ şi două „împotrivă“ cererea DNA de urmărire penală pe numele fostului ministru Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

UPDATE Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice: Nu pot să vă explic cum au votat colegii mei. Oamenii nu vin ca la judecător. Putem să considerăm că nu există o vinovătţe, dar în faţa instanţelor se apară. Domnul Oprea ne-a spus, succint, cum funcţionau aceste coloane. Domnul Oprea a înteles că nu vine aici să se apere, ci se va duce la Parchet.

UPDATE Senatorii jurişti au aprobat cererea DNA de începere a urmăririi penale. Opt senatori au votat „pentru“, iar doi „împotrivă“

UPDATE Gabriel Oprea, după audierea de la Comisia juridică: Le-am spus ce am facut în seara tragediei. Am fost la trei instituţii ale statului român, la sedinţa de Guvern. Maşina mea nu avea viteză. Din păcate, un tânăr poliţist a căzut într-o groapă în centrul Capitalei. Nu vicepremierul  stabileşte o deplasare în siguranţă.

Nu este o vorba de o coloană. Maşina a avut viteza legală. Nu vă pot spune ce am facut la SRI. Este o instituţie partenera cu care ministerul lucrează.


„Am luat act de memorandumul pe care Comisia juridică l-a formulat în ceea ce priveşte analiza dosarului trimis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Pe 14 septembrie va avea loc audierea domnului senator, dacă acesta doreşte. Pe 16 septembrie - depunerea raportului. După primirea raportului, în prima şedinţă de Birou permanent, bănuiesc că lunea viitoare, să luăm act de acest raport, să îl înaintăm plenului şi - în acest moment nu am luat o decizie - cred că tot lunea viitoare va fi vot în plenul Senatului", a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Permanent, vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru.

Pe 2 septembrie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi, a transmis procurorului general, Augustin Lazăr, referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea spune că nu a fost însoţit de o coloană oficială în seara în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, ci doar de un dispozitiv de însoţire. Totodată, Oprea mai arată că viteza de deplasare este stabilită de şeful dispozitivului de însoţire, nu de ministru.

„NU MINISTRUL STABILEŞTE CINE FACE PARTE DIN DISPOZITIV ŞI NICI DACĂ SE FOLOSESC SAU NU MOTOCICLETE. Comunicatul DNA este foarte evaziv în acest sens, deşi procurorii ştiu foarte bine că sunt proceduri clare la nivelul Poliţiei. Mai precis, există un Plan cadru la Poliţia Rutieră privind dispozitivele de însoţire pentru demnitari. Există ordine de zi semnate de conducerea Poliţiei Rutiere şi de Poliţia Capitalei în care se spune ce dispozitive de însoţire vor fi constituite şi ce tipuri de autovehicule intră în componenţa lor. Nu în ultimul rând, există un şef de dispozitiv care ia toate deciziile referitoare la însoţire: verifică traseul, coordonează agenţii şi ia măsuri în funcţie de condiţiile meteo şi de trafic. NU AM CERUT NICIODATĂ CA DEPLASĂRILE SĂ FIE FĂCUTE CU O ANUMITĂ VITEZĂ. De obicei, întrebam doar care va fi durata deplasării. Repet, viteza de deplasare şi adaptarea la condiţiile meteo şi de trafic sunt stabilite de şeful dispozitivului de însoţire. El este cel care coodonează întreaga operaţiunea în care sunt implicaţi poliţiştii de la Rutieră“, a arătat Gabriel Oprea. 

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat foarte surprins de faptul că DNA cere începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru mortea poliţistului Bogdan Gigină, precizând că, atunci când cererea procurorilor va fi supusă votului în plenul Senatului, se va gândi înainte să voteze la ce se va întâmpla cu preşedintele ţării dacă un motociclist din escorta sa va avea un accident.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite